Ampligen kommer att göra att sängbundna i ME/CFS kan återgå till arbetet enligt intervju med VD

Thomas Equels, VD för  Hemispherx Biopharma, berättar spontant om vad han tror
I intervjun säger han bland annat att många som är sängbunda i ME/CFS kommer att kunna återgå till arbete. De väntar nu på att deras läkemedel ska bli godkänt av FDA. Argentina har tidigare godkänt läkemedlet för svårt sjuka med ME/CFS. I Europa finns ett Early Access Program (EAP) där det finns möjlighet för intresserade läkare att ansluta sig och prova läkemedlet på sina patienter.

Idag finns inget registrerat läkemedel mot ME/CFS men Ampligen inger hopp

Så här fungerar Ampligen som är en TLR3-agonist
Toll-like receptorer (TLR) skulle man kunna säga är spanare som signalerar när inkräktare kommer på besök. Det finns flera  TLR med olika uppgifter. De sitter på cellytorna och ska normalt signalera till övriga immunförsvaret när kroppen utsätts för ett smittämne. Just TLR3 ”spanar efter” dubbelsträngade RNA-virus. En hypotes är att en RNA-viral infektion kan binda till sig TLR3 varvid det medfödda immunförsvaret inaktiveras. Det gör det då omöjligt att signalera till resten av kroppens försvar. TLR3 ska bl a meddela andra försvarsceller att de ska frisätta interferon.

Det finurliga med Ampligen är att det utgörs (precis som vissa virus) av dubbelsträngade RNA-molekyler och kan därför binda till sig TLR3. När Ampligen binder till sig TLR-3 receptorer så kan inte virus göra det.

Ampligen tillåter TLR3 att signalera till övriga immunförsvaret att det är fara å färde, bl a meddela andra försvarsceller att de ska frisätta interferon, en grupp av signalmolekyler som aktiverar övriga immunförsvaret för att kunna utrota patogenerna.

Ampligen producerar vid försvarsmekanismen ett enzym som heter RNas-L.
Detta enzym bryter ner patogena RNA, både virus och cellulära. Nedbrytningen förhindrar både virus och celler att dela sig. Det leder då till att de infekterade cellerna dör.

När kroppen konfronterar ett virus, skapas i ett friskt immunförsvar RNas-L. Det finns belägg för att ME-patienter kan ha en inaktiv form av RNas-L.

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Ammie

    Wow. Det låter ju hoppfullt 🖒👐

    Gillad av 1 person

  2. Erika

    Jag förstår inte det biologiska men blir otroligt glad över att det låter hoppfullt!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: