Retrovirus kan ligga bakom många kroniska sjukdomar

Retrovirus är svårt att behandla
Retrovirus har jag berört vid flera tillfällen. Jag skulle inte utesluta hypotesen att en undergrupp av ME-patienter har okända retrovirus (ännu ej upptäckta). Därför är det intressant att läsa på om HIV, ett av alla retrovirus och förstås det mest svårbehandlade. Man använder sig av antiretroviral behandling (ARV) med en mängd olika läkemedel för att stoppa viruset på olika sätt. Ett vanligt antiviralt läkemedel fungerar således inte.

På Noaks Arks hemsida kan man läsa om hur många olika sätt HIV-virus måste angripas. Läs mer om det här

Det finns flera steg i HIV-livscykeln liksom andra retrovirus
1. Fritt virus cirkulerar i blodet.
2. HIV fäster vid en cell.
3. HIV tömmer sitt innehåll i cellen.
4. HIV-genetiska material (RNA) används av omvänt transkriptas-enzym för att bygga HIV-DNA.
5. HIV-DNA sätts in i cellens kromosom av ovan enzym. Detta etablerar HIV-infektion i cellen.
6. När den infekterade cellen delar sig sprids HIV i kroppen

Kan örtbehandling fungera mot HIV? Nja, men kanske mot andra retrovirus?
Örtbehandling kan ha viss effekt, men det behövs stora mängder. I synnerhet mot HIV. Forskare har sett att det som fungerar mot hepatit B även kan fungera mot HIV.

Japan
Många japanska läkare som föreskriver traditionella kinesiska örtmediciner har erfarenhet av att använda en komplex formel (med sju örtingredienser) för personer med hepatit B och även för personer med flera andra hälsoproblem. Formeln är känd i Japan som Sho Saiko (på kinesiska: Xiao Chaihu Tang), och det testades in vitro mot HIV och visade sig vara hämmande. Efter ytterligare studier avslöjades att en viktig beståndsdel var flavonoider baicalin, som visat sig vara en hämmare av omvänt transkriptas (se p. 4 ovan).

Sho Shaiko består av: Bupleuriumrot, Pinelliae, Scutellaria rot, ginsengrot, ingefära rhizom, glycyrrhiza rot och jujube.

Kina
Forskare från Kina har provat att testa 27 örter mot HIV, främst örter som är kända att fungera mot hepatit B. Dessa testades i USA vid University of California (Davis). 11 av de örtextrakten visade ha hämmande verkan och verkningsmekanismen var främst att hämma upptaget av viruset av celler. Även om dessa örter inte praktiskt går att använda vid HIV-behandling (den dos som skulle behövas för att utföra uppgiften är ganska hög), kan det ändå vara av intresse vid behandling av andra retrovirus.
Läs mer här

Studie med kinesiska örter mot HIV (2009)
En kinesisk blandning av örter, kallad xiaomi granules, testades på 40 HIV-patienter under två veckor år. 40 andra HIV-patienter behandlades med anticandine. 36 av 40 blev bättre av de som fick xiaomi granules och 29 av 40 blev bättre av de som fick anticandine.
Läs mer här

Egna tankar
Just Scutelliara rot är mycket omskriven och som jag vill lära mig mer om. I övrigt har även Quercetin egenskapen att hindra omvänt transkriptas-enzym att omvandla RNA till DNA så att man kan man bromsa replikering av retrovirus. Quercetin är även intressant då det ofta anses vara bra mot tarmhälsa och så kallad läckande tarm.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. affabro

  Judy Micovitz har hållit en föreläsning, som jag nyligen tagit del av och bland annat menar hon att retrovirus har överförts till en stor del av jordens befolkning genom vaccineringar. I så fall har vi allvarliga grundproblem.

  Detta är det mest skrämmande

  Gillad av 2 personer

 2. Stefan

  Kanske en dum fråga men vet du om det har testas med hiv medicin mot me/cfs, jag kanske är ute å cyklar lite😄

  Gillad av 1 person

 3. Stefan

  Kan man få till en studie på detta tro, rent spontant känns det kanske svårt att få min läkare att skriva ut hiv medicin om man inte har hiv.
  Jag har inte läst på alls men vet du vilket prov/indikation man bör ha för att misstänka att det skulle funka

  Gillad av 1 person

  • Det är riktigt svårt detta med retrovirus. Det finns en del att testa mot, men de allra flesta är enbart inom ramen för forskning tyvärr.

   Gilla

   • Stefan

    Jag tänker som så att det är alltid pengar som styr men kanske skulle ett läkemedelsbolag som har typ patentet på hiv medicin(finns troligen många varianter) vara intresserade att få använda sitt läkemedel mot mera sjukdomar, jag vet inte om dom behöver upplysas om att dessa indikationer är gjorda men behöver styrkas typ. Om den iakttagelsen stämmer så bredar ju dom sitt läkemedel och tjänar mera pengar men då får dom med me/cfs ett läkemedel att testa. Tror givetvis inte att det är så enkelt samt läkemedelsbolagen har säkert koll på detta, tvärrr

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: