Ingen pågående infektion enligt CVI, men uppenbar infektion enligt annan läkare

Det finns i huvudsak tre saker man tittar på för att bedöma aktiv neuroborrelios
Det måste vara Ja på alla tre:

1. Förhöjda titrar i ELISA. Kan vara IgG och/eller IgM
2. Förhöjda vita blodkroppar i likvor
3. Klinisk bild

Observera att ELISA-tester som påvisar antikroppar av IgG- och IgM-klass inte kan skilja på en aktuell eller genomgången infektion.
Svensk källa

En patient som besökt CVI Uppsala har ”ja på alla 3” men får ingen behandling
I februari 2016 fick en patient med misstänkt borrelia komma till Nationellt centrum för vektorburna Infektionssjukdomar (CVI) i Uppsala. Vi tittar lite närmare på det fallet utifrån ovan 3 punkter.

1. Förhöjda titrar i ELISA. Kan vara IgG och/eller IgM – Svaret blev ja
Hon hade i slutet av 2015 fått ta två borreliaprov hos primärvården. I november 2015 var IgM 17 och IgG så högt som 180. Ett nytt prov togs i december. IgM 16 och IgG 190! Hon fick ingen behandling utan remitterades då till Uppsala. Hon fick där genomgå lumpalpunktion.

2. Förhöjda vita blodkroppar i likvor – Svaret blev ja
Två månader senare fick hon svar. Det var förhöjda vita blodkroppar i likvor, både (CSV) Lkc-Poly och (CSV) Lkc-Mono, men ingen behandling.

Hon hade även utanför referens avseende bartonella, men det ska inte detta inlägg handla om för att krångla till det. Men värt att notera att hon inte fick någon behandling för det heller.

3. Klinisk bild – Sannolikt svar ja
För att neuroborrelios ska anses föreligga finns krav på kliniska symtom. Jag utelämnar det då jag inte är läkare. Men enligt min lekmannabedömning uppfyller hon de typiska symtomen för neuroborrelios (längre ner kan ni även se att en annan läkare gjort denna bedömning).

Ett år senare – nytt besök hos CVI
Hon har då förhöjda titrar av IgG (140 ELISA (borrelia). Ingen behandling.
neuro 2

Hon besökte därefter en annan läkare som ger en helt annan bedömning
Läkaren har tagit del av alla provsvar och bedömt hennes kliniska status och hon remitteras nu till infektion, dock ej CVI.
neur

Ska det vara en bedömningssport om man har neuroborrelios eller inte?
I höstas kunde vi läsa att CVI enbart rekommenderade antibiotikabehandling i 1 av 100 fall.

Jag undrar hur många av de 99 obehandlade patienterna som uppfyllde 1 och 2 enligt ovan?

Sedan undrar jag om ingen uppfyllde kliniska symtom (p.3) för neuroborrelios?

Gör som över 800 andra – Skriv på för ett friskare Sverige!

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Melaine Fernandez

  Ren skam hur människor blir behandlade…Man behöver inte vara läkare eller forskare för att se hur det ligger till här..Beklagligt!

  Gillad av 1 person

  • Det är inte lätt detta område. Men man får inte konsekvent avfärda neuroborrelios. Jag vet inte heller om så har skett. Men att enbart 1 av 100 skulle behöva antibiotika av de som remitteras dit är i art fall för mig orimligt.

   Gillad av 1 person

 2. Att man inte kan använda ELISA för att vare sig bekräfta eller avfärda en aktiv infektion verkar vara allmänt vedertaget. Att, som här, använda ett negativt IgM som enda tecken på att detta inte rör sig en aktiv behandlingskrävande infektion verkar ju därför extremt märkligt mot bakgrund av övriga tecken samt även den andre läkarens bestämda uppfattning. Sedan kan man ju ändå konstatera att, om vederbörande hade bedömts som behandlingskrävande så hade hen fått behandling i 10-14 dagar i Sverige (jag utgår från att ACA var uteslutet). I USA enligt IDSA 28 dagar (+ ev 28 dagar ytterligare), i Schweiz 60 dagar och i Finland upp till 3 månader (enligt EUCALB:s jämförelse). Är det bara jag som tycker att 10-14 dagar känns som ett slumptal utan stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet?

  Gillad av 1 person

 3. ulrica molander

  Finns det något ställe där man kan söka framsynta läkare inom sjukvården ? Vi befinner oss i norra halland och saknar viljan i läkarkåren att söka svar…

  /Ulrika
  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  • Lars W

   Om jag får spekulera så tycker jag att det verkar som att många läkare är rädda för att diagnosticera eller behandla borrelios även om viljan skulle finnas.

   Gillad av 1 person

 4. Åsa ahlbin

  Sverige visade 100 på mig men i USA visade det förhöjda vita blodkroppar 5 band borelia ,låg 57 ( glömt om den hette 57,och en massa symtomer och flera andra saker som var för lågt eller för högt,som jag glömt, egenex är väl ett av världens främsta lab, men min vc tror inte på dem

  Gillad av 1 person

 5. Micke

  Hejsan! Såg att igg i serum på 180 var högt. Jag har/hade innan behandling 1132. Tror att jag haft borrelia artrit som kommit och gått i 15år. Som sedan läckt över i ryggmärgen.

  Gillad av 1 person

  • Det är mycket troligt om du har överensstämmande symtom med neuroborrelios. Positivt på ELISA kan aldrig ge svar på om du har en aktiv infektion, utan att det antingen handlar om en genomgången eller aktiv infektion. För att det ska anses som en aktiv infektion måste en läkare dessutom anse att den kliniska bilden överensstämmer med symtomen. Det gör det tyvärr sällan. Om tidsfaktorn över 6 månader finns med så är standardsvaret restsymtom om du fortfarande mår dåligt. Så ser det tyvärr ut i Sverige…

   Gilla

   • Micke

    Positiv babinski och hyperflexi gick tillbaka efter 3veckor med doxyferm 4×100. Som tur var var alla mina andra prover så bra så det enda som dom kunde söka på var borrelia. Men var hela tiden att den antagligen var utläckt. Fram till att behandlingen vart en succé, men hade fortfarande över 200 i sista testet. Hur mycket över 200? 😊 skall tillägga att jag haft helt underbara läkare både på vc och inom den privata neurologin.

    Gillad av 1 person

 6. Lasse

  CVI ger mer intryck av att bara ute efter att de har rätt i sina diagnoser (gissningar). Vidare kan deras starka önskan att ej förskriva abx för rädsla att få resistenta bakterier i framtiden. Vi har en större fara då med resistenta läkare som låter sjuka bli värre sjuka. Priset får sjuka betala redan idag i så fall. Ingen går till sjukvården utan vara sjuk. Funderar om CVI är arga för att person avgick som rådgivare till de riktlinjer vi har idag ang Borrelia. Hen avgick med orden ”vill ej läsa på om borrelia”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: