Här kommer lite lekmannaråd till er som har ME, Fibromyalgi eller autoimmuna sjukdomar

mats bild
Som en del av er känner till har jag läst tusentals timmar om dessa sjukdomar. Jag har förstått att gruppen ME/CFS inte är homogen, men att det ändå finns vissa gemensamma nämnare. Den viktigaste är självklart inflammation. Flera studier har visat att inflammation ligger bakom alla dessa symtom. Tyvärr kan inte skolmedicinen riktigt erkänna det än, men ”det är på G”. Det krävs lite mer magnetröntgen och PET, så ska vi nog se att det går att bevisa. Positron emissions tomografi (PET) har visat ökad mikroglia-aktivitet i hjärnan hos ME-patienter i tidigare studier. ME-mottagningen i Stora Sköndal håller på med en studie. Jag är rätt övertygad om att även denna studie kommer att visa på att patientgruppen lider av inflammation. Allt annat skulle förvåna mig.

Att inflammation ligger bakom energilöshet, smärta, nedsatt kognitiv förmåga är ganska självklart – eller hur? Sedan finns det olika orsaker till att inflammation uppkommer. Inflammation orsakas av bland annat allergier, infektion, toxiner samt fysiskt trauma.

Den akuta inflammationen är ett skydd där immunförsvaret reagerar. Ibland förlorar immunförsvaret kontroll över denna process och inflammationen kan då bli kronisk. En av de vanligaste kroniska inflammationssjukdomarna är astma som drabbar ca en femtedel av befolkningen. Andra vanliga kroniska sjukdomar är exempelvis Crohn’s, MS, RA och Psoriasis. Kanske även en undergrupp av ME/CFS och fibromyalgi. Det får vi nog snart veta…

Eikosanoider (svårt namn)
De viktigaste substanserna i kroppen, som är involverade i den inflammatoriska processen tillhör eikosanoiderna.
Källa

Eikosanoider finns i kroppens alla vävnader och delas in i fyra grupper,
Leukotriener
Prostacykliner
Prostaglandiner
Troboxaner
Rena grekiskan, eller hur? Men läs nu vidare. Detta är intressant. Eikosanoider tillverkas av fleromättade omega-3 och omega-6 fettsyror. När det gäller omega-6 är det inga problem. Det får vi i oss tillräckligt av i kosten. Det är dock svårare att täcka behovet av omega-3.

Hos de flesta människor finns en betungande obalans mellan dessa fleromättade fettsyror, vilket försämrar kroppens inflammationshämmande egenskaper. Viktigt att veta är att kroppen inte själv kan tillverka dessa fettsyror varför det är oerhört viktigt att man tillför kroppen rätt balans.

Jag vill gärna nämna att en vän till mig, som har diagnos giftstruma OCH hashimotos, blev mycket bättre bara på en vecka av tredubbelt intag av BRA Omega 3. Så Omega 3 tror jag mycket på, mer och mer 🙂

Vill även nämna att min fru fick ett bakslag för några dagar sedan. Hon skrev till mig på messenger: ”Jag mår riktigt dåligt. Det känns som jag backat ett år!”  Jag köpte då liposomal form av DHA (en av de viktigare ingredienserna i Omega 3). Hon kunde två dagar senare övningsköra med en av våra döttrar. Hon tar 2x rekommenderad dos, dvs två gånger om dagen istället för en. Idag mår hon i vart fall som för en vecka sedan.

Jag tror att det är viktigt att ni läser på mer om Omega 3, och vilken typ av Omega 3 som är bäst. I början kan jag säga att jag inte trodde på Omega 3, men nu har jag förstått att det är nog en av de viktigare kosttillskotten man kan ta, men då betydligt mer än vad som normalt rekommenderas. För nu pratar vi om terapeutiska doser för sjuka människor. Inte friska som bara behöver komplettera.

Fria radikaler – oxidativ stress
Den inflammatoriska reaktionen leder till ökade problem med fria radikaler. Fria radikaler behövs för immunförsvaret, men i stora mängder kan de vara skadliga. De orsakar då förstörelse av friska kroppsceller, precis som inflammation, som gått över styr, kan göra.

Antioxidanter är då räddningen i just denna del. Naturliga källor för antioxidanter är frukt och grönsaker. I händelse av att man drabbas av inflammationer, ökar självklart behovet av antioxidanter kraftigt, varför det då kan vara bra att tillföra kroppen extra antioxidanter genom kosttillskott. Det bör då vara flera olika antioxidanter, inte enbart en stark. Flera olika antioxidanter är viktigt!

Jag tror att många skulle må bättre, eller i vart fall lindra sina symtom, om man tillför högdos av bra omega 3, frekvent intag av C-vitamin (flera gånger per dag). B3, B6, zink och magnesium. Alla dessa tillskott är inflammationshämmande. Därutöver är självklart B12 och folsyra, gärna metylerad form av båda, bra att inta i stora doser.

Övriga exempel på tillskott som jag finner vara av intresse är selen + E-vitamin, gurkmeja (gärna curcumin med svartpepparextrakt), ingefära, quercetin (bra mot bl a retrovirus och läckande tarm).

Ha en fortsatt fin helg! Här kom precis solen fram 🙂

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Tack Mats! Har införlivat Omega3 med bra fettsyror i min kost, första gången hörde jag av dig nu att det kunde vara bra att testa att öka dosen! Tack! Det ska jag faktiskt göra! Jag har de från Västerålen.

  Gillad av 1 person

 2. Maria

  Jätteintressant! Har du koll på vilka märken på omega3 som har bra kvalitet eller hur man tar reda på det? Eyeq ska väl vara bra men den blir ju så dyr… man undrar ju hur stor skillnad det är jämfört med billigare varianter.

  Gillad av 1 person

  • Jag kommer nu inte ihåg det märker som min vän använde, men antar att det snart kommer fram i tråden. Viktigt är att Omega 3 är färskt. Max en månad har jag hört. Just detta kan jag lite mindre om. Men att Omega 3 kan få många att må bättre tror jag på.

   Gillad av 1 person

 3. Mia Sällström

  Tack!
  Så tacksam för allt du gör för oss alla.
  En fråga: Hur kan man se på Magnetröntgen att man har bla ME? Ska röntga mig andra ggn nu sen 4 mån tillbaka och första visade ospecifika vita fält.
  Har börjat med en balansolja sen en månad tillbaka. Blir intressant o se hur det går och om jag märker skillnad. Ska dricka det under en längre tid.
  Hälsn Mia S

  Gillad av 1 person

  • Detta med magnetröntgen får jag nog överlåta till din läkare att tolka åt dig. Jag har bara googlat på internet. Har sett att det finns vissa vita fält som tyder på inflammation. Men kan inte mer om det.

   Jag är dock övertygad om att de allra flesta som hänger på dessa sidor och är sjuka, oavsett diagnos, har inflammationer.

   Läkarna vill dock enbart bevisa att det rör sig om inflammation. Det är dock ganska självklart för de flesta av oss. Men inget i läkarnas värld är självklart förrän det är vetenskapligt bevisat.

   Gillad av 1 person

 4. Anita Söbye

  Inflammation är väl det samma som infektion?… och så har vi något som heter Leukocytscintigraf som är en bra Röntgen teknik,.. isotoper som märks tror till och med att de kan märkas med aktuell bakterie
  .. så tekniken finns där 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Erika

  Tack Mats!

  Gillad av 1 person

 6. Detta är förstås inget komplett behandlingsprogram, enbart vad jag tror är viktigast. Det finns många andra vägar att gå. Paleokost, undvika gluten, laktos och sockerprodukter. Att tillföra aminosyror, självklart även vitamin D med mera…

  Gilla

 7. Stefan

  Jag undrar om det spelar någon roll om man tar hela dosen på morgonen för att få till en bamse effekt eller ska man dela upp det i typ tre gångar för att tillföra jämt under dagen🤔

  Gillad av 1 person

 8. Lotta Bynke

  Tack för bra tips Mats! Ska kolla att min dotter äter tillräckligt
  Med omega 3.

  Gillad av 1 person

 9. Margareta Svanberg

  Tack för alla bra tips!!man behöver påminnas ibland tex som hur viktigt det är med B12, folsyra och omega-3

  Gillad av 1 person

 10. Roger Backlund

  Jag har Fibromyalgi sen 30 år tillbaka. Jag äter en Omega3 med höga värden av DHA och EPA som man tillsatt en Olivolja med kraftiga Polyfenoler, så mot motvärkar oxidativ stess.
  roger.b@bredband.net

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: