Ny studie visar att ME/CFS kan orsakas av både virus och ”annat”

Det vanligaste insjuknandet i ME/CFS beror på kraftig virusinfektion 
Vissa drabbas dock ”atypiskt”, följt av ett annat sjukdomsförlopp, exempelvis genom insjuknande efter månader eller år av olika triggers.

Ian Lipkin och Mady Hornig, med flera, har nu jämfört olika prover mellan patienter som insjuknat genom en influensaliknande infektion med de som insjuknat på annat sätt.

Deras analys visade bl a att de med atypisk (avvikande) ME/CFS hade lägre nivåer av immunmolekyler än de med ”klassisk variant”. De atypiska patienterna hade lägre nivåer av interleukin 7 (ett protein länkat till virusinfektioner), och interleukin 17A samt kemokin 9 (CXCL9), som består av inflammatoriska molekyler inblandade i en mängd olika neurologiska störningar.

Förhoppningsvis kan dessa upptäckter leda till effektivare behandling
Jag antar att det kommer att visa sig att undergrupperna har olika behov av läkemedelsbehandling för att bli friska. Ni känner ju själva till Ampligen och Rituximab som fungerar på olika sätt. Förhoppningsvis kan detta leda till att man kan avgöra vilken behandling som är mest lämpad för vilken patient – vi får se.

Detta är förstås mycket spännande och de har utlovat att släppa ytterligare två studier inom kort.

Studie i fulltext

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anna

  Mycket intressant!
  Tänk vilken skillnad det hade gjort

  Gillad av 1 person

 2. Esa Pihlajamäki

  Jag tänker så här att man bygger på grunden för ME n under en längre tid, och man dras med sjukdomen tills den dagen den kickas igång av något, typ av en infektion, Att bara få ME över en dag är för mej mindre troligt. När jag tänker tillbaka på mej själv har jag haft ett antal varningssignaler under flera år. Men hade förstås ingen aning om hur det skulle sluta. En prostatainfektion var kicken i mitt fall. Varningssignalerna var oförklarligt smärta. Svaghet under vissa dagar. Filmade tex levern 2 gånger pga av smärtan men inget hittades.

  Gillad av 1 person

 3. Ammie

  Och jag som tror mig veta att ett ”sjukt”hus gjorde mig sjuk tillsammans med Fibromyalgi och skador efter en mc olycka . Intressant ..hoppas komma igång med jobb igen så fort någon bot finns

  Gillad av 1 person

 4. Margareta Svanberg

  Mycket intressant!! För min man började det med en influensa liknande infektion.

  Gillad av 1 person

 5. Casper

  Min Mamma hade Firbomyalgi och IBS 10+ år sedan. Den blev botad och bra med ny diet (bort all mjölk och spannmålsprodukter). Också IBS försvann helt. Hon blev helt av med problem som plågat henne praktiskt taget hela hennes liv.

  Nu fick hon diskbrock och fruktansvärd ryggvärk. In på akuten och pumpades full med toxiska värkmediciner. Efter 2 veckors behandling kom hon hem, slutade med medicineringen, men alla hennes gamla symptom är nu tillbaka. Fibromyalgi, IBS, värk i hela kroppen, och inget vi försökt hittils har lyckats bota det.

  Kroppen tål bara så mycket misshandel tills någonting brister. Gamla krämpor finns kvar ännu, men de hålls i skick och helt i remiss när kroppen får god näring, litet inflammatoriska triggers, och bra vila.

  För mig förstärks teorin, också för mig själv med tanke på hur min CFS startade, att vi har vissa bristpunkter i vårt immunsystem. När den punkten överskrids tycks det bli extra svårt att krypa tillbaka ut ur gropen.

  Gillad av 2 personer

 6. dracena1234

  Tack för allt du gör Mats och tack för artikel! Hälsningar! Daiva Okockiene

  Skickat från min iPhone

  > 4 apr. 2017 kl. 21:39 skrev Går kroniska sjukdomar att bota? : > > >

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: