Hjärnan rensas på skräp när du sover

Hjärnan behöver mer protein än sin egen vikt på ett år
Ca 7 gram proteiner per dag behöver hjärnan för att fungera. Det är ca 2.5 kg på ett år. Därutöver förbrukar hjärnan ca 20% av de kalorier vi stoppar i oss. Men vart tar slaggprodukterna vägen?

Glymfatiska systemet rensar hjärnan på slaggprodukter när du sover
Hjärnans reningssystem kallas för det glymfatiska systemet för att även gliacellerna är inblandade. I olika djurstudier har man kunnat konstatera att det glymfatiska systemet aktiveras när man sover.  Upptäckten är viktig eftersom ansamlingar av proteinskräp (beta-amyoid) kännetecknar Alzheimers sjukdom, Parkinsons sjukdom och flera andra neurodegenerativa sjukdomar. Möss som saknar aquaporin-4 har visats få förhöjda nivåer av beta-amyloid i hjärnan (läs längst ner om den autoimmun sjukdomen NMO).

Så här upptäcktes det glymfatiska systemet
Forskare upptäckte att hjärnan har ett lite annorlunda reningssystem än övriga kroppens lymfatiska system. Redan på 80-talet upptäcktes reningssystemet i hjärnan av doktoranden Patricia Grady (då sjuksköterska) vid University of Maryland i USA. Hon sprutade in ett färgämne i hjärnan på katter och hundar och såg att färgen spred sig via det perivaskulära rummet (mellanrum mellan kärl) och vidare ut i hjärnvävnaden. Hon kom till slutsatsen att hjärnan har ett eget slags lymfsystem. Hennes forskning avfärdades då den inte kunde replikeras.

För 5 år sedan kunde Maiken Nedergaard, professor i neurovetenskap vid Köpenhamns universitet, visa att hjärnan hade ett eget reningssystem som byggde på de principer som Patricia Grady upptäckt 30 år tidigare. Nedergaard samarbetar nu med forskare i Finland för att använda en ny typ av ultrasnabb magnetkamera som tar upp till tio bilder per sekund.

Så här fungerar det glymfatiska systemet
För att tillföra näringsämnen till hjärnvävnaden och avlägsna dess avfallsprodukter producerar hjärnan en vätska, som kallas cerebrospinalvätska. Vätskan finns i utrymmet mellan blodkärlen och en hinna, blod-hjärnbarriären, som skyddar hjärnvävnaden från skadliga ämnen.

En artär förser hjärnan med syrerikt blod. Utrymmet mellan hinnan och blodkärlet i artären är vätskefylld (perivaskulära rummet). Nedergaard har upptäckt att gliaceller reglerar porer till detta vätskefyllda rum så att vätskan (cerebrospinalvätskan) kan sippra ut och helt enkelt rensa hjärnvävnaden på ”skräp”.  Detta samlas omvänt upp på ett liknande sätt i en ven och ”skräpvätskan” transporteras i ytterhöljet av venen till lymfknutor i hals och nacke och vidare till kroppens lymfatiska system.

Neuromyelitis optica (NMO)

Det är lätt att förstå att sömnen är viktig för att hjärnan ska kunna rensas på skräp. Det spekuleras även i att meditation och yoga kan vara bra för det glymfatiska systemet, även att sova på höger sida för att få bättre blodcirkulation. Men djurstudier på möss har visat sig att skräpet ändå kan stanna kvar. Brist på aquaporin-4 har nämligen visat sig leda till förhöjda nivåer av beta-amyloid i hjärnan, dvs ansamlingar av proteinskräp. Det förekommer en autoimmun sjukdom, Neuromyelitis optica (NMO), där just aquaporin-4 angrips av autoantikroppar (NMO-IgG-antikroppar).

De vanligaste symtomen vid NMO är inflammation i synnerven och i ryggmärgen, men ibland kan även andra delar av centrala nervsystemet påverkas med förlamande känsla av ben och ibland armarna, även känselnedsättning och nedsatt kontroll av urinblåsa och tarm. Tidigare har NMO ansetts vara en variant av multipel skleros (MS).

Som behandling används i första hand kortison och azatioprin, men även immunhämmande behandling som rituximab, cyklofosfamid och mykofenolat.

Källor
http://stm.sciencemag.org/content/4/147/147ra111
http://natgeo.se/vetenskap/manniskor/hjarnan/sa-tvattar-din-hjarna-sig-sjalv
https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2012/08/16/sa-gor-sig-hjarnan-av-med-avfall/
http://fof.se/tidning/2016/10/artikel/somn-tvattar-hjarnan
http://www.socialstyrelsen.se/ovanligadiagnoser/neuromyelitisoptica

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Jätteintressant område

  En del av detta visste jag innan, men fick lite mer att bita tag i .

  Tack 🌷

  Gillad av 1 person

 2. Marie Winqvist

  Dessa system som rensar hjärnan förlamas när man utsätts för mikrovågor, alltså wifi mobilstrålning och master i närheten. Detta orsakar hjärndimma, som då orsakas av att restprodukter från hjärnans aktivitet ansamlas och förhindras att transporteras ut. Har för mig att astrocyterna är inblandade i denna process också. Dessutom förtvinar neuronerna och ser ut som om de har blivit brända. Hippocampus krymper och orsakar bl.a. försämrat närminne. När man talar om giftcocktail måste man väga in det oerhört obekväma faktum att även mikrovågor är en del i detta och interagerar med alla system i kroppen och med alla övriga toxiner , metaller och även obalanser i kroppen.

  Gillad av 3 personer

  • Kan bara hålla med och dessutom visar detta på vikten av en kvalitativ sömn, tror studien nämnde att storstädningen ägde rum under djupsömnen s.k. PREM-stadie…så ett steg till en bättre hälsa bör alltid vara att på alla områden förbättra sömnens kvalitet och även där är ett av dem att minimera -all- EMF tex trådlösa tekniker som vi vet ger försämrad sömn.

   Gilla

  • Casper

   Det finns också indikationer på att EMF (elektromagnetiska fält) ökar på mögelsvampar och bakteriers aktivitet. Vad som händer är att organismerna börjar uppföra sig som om under extrem stress eller attack, och de ökar sin metabolism, utsöndrar mera mykotoxiner och fortplantningen ökar.

   Man kan fråga sig har denna effekt också en betydelse på tex. de ökade problemena med skolor och hus som har mögelskador. Och hur är det med oss och påfrestning av infektioner som aktiveras av EMF strålning?

   Här kan ni lesa mera, med flera länkar till vetenskapliga publikationer om ämnet (det är på Finska, men jag sammanfattade ovan det viktigaste):

   http://mikkoahonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/161353-radiotaajuinen-sateily-mikroaaltosateily-nopeuttamassa-homeiden-kasvua

   Lyssna även på Dr. Klinghardt diskutera detta (välkänd läkare inom vård av Borrelios och CFS):

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: