15 med diagnos ME/CFS fick Colostrum under 12 veckor

Sammanfattning
ME/CFS är en sjukdom som det ännu inte finns något godkänt läkemedel för i Sverige. Den behandling som finns tillgänglig är enbart symtomlindrande. För att undersöka om råmjölk kunde ha lindrande effekt sponsrade Alive Foods 20 st ME-patienter med colostrum (pulver bestående av frystorkad råmjölk) för 12 veckors bruk. Samtliga deltagare hade diagnos ME/CFS enligt Kanadakriterierna. Alla fick svara på självskattningsfrågor. 5 var tvungna att avsluta undersökningen, 1 på grund av överkänslig mage och 4 på grund av ändrad medicinering under pågående undersökning. 15 deltagare fullföljde undersökningen.

Metod
15 vuxna deltagare (14 kvinnor och 1 man) med diagnos ME/CFS intog 10 gram Colostrum av märket Alive Foods morgon och kväll under 12 veckor. De fick svara på 15 självskattningsfrågor före, under, och en vecka efter genomförd undersökning.

Resultat
På frågan över hur deltagarna överlag mått i genomsnitt efter intag av colostrum svarade 6 (40%) att de mådde något bättre, 4 (27%) märkte ingen skillnad, 3 (20%) något sämre, 1 (7%) sämre och 1 (7%) betydligt sämre.

Se i övrigt svarsformulären på olika symtom vid olika tidpunkter
Svar efter 12 veckors intag (slutsvar) 
Svar efter 6 veckors intag
Svar före intag

Några beskrev även i fritext hur man upplevt intag av Colostrum
Bara ytterst små förbättringar generellt.

Jag har inte kunnat få “riktiga” förkylningar/infektioner. Nu sista veckorna har jag dock haft “äkta” förkylningar och därav mer immunologiska symtom än innan colostrumuppstart. Dock kan detta vara långsiktigt positivt.

Jag kraschar inte lika hårt och länge just nu, som jag gjorde innan. KAN bero på colostrum. Hade oturen att få en långdragen förkylning i början som höll i sig i 6,5 veckor. Och en vecka efter detta fick jag lunginflammation, så mina uppgifter kanske inte är riktigt rättvisa.

Jag upplevde förstoppning emellanåt, men kan bero på att det var jul emellan med lite annorlunda kost. Upplevde mig också mer och mer varm i kroppen i slutet av perioden, fryser inte alltid och det känns som om det vore ett element inuti mig som jag inte haft förut, jag tycker det var lätt att ta, jag kom på att ha vattnet något över ljummet, då löste sig pulvret med hjälp av en shaker. Jag hade kunnat säga att jag även gått ner i vikt om inte julen varit emellan. Och i vanliga fall så blev en måltid (automatiskt) en gång om dagen! Så alla möjligheter finns att må bra/bättre med dryck och ev. gå ner några kilo.

Tror min försämring beror på överaktivitet, stress och vaccinationer.

Jag har haft fruktansvärd migrän under tiden jag tagit colostrum och konstaterar nu att jag inte tål produkten. Får allt mindre migrän för varje dag som går utan colostrum.

Upplevde ingen större förändring.

Fick influensa för första gången på flera år, har immunförsvaret börjat fungera?? Fryser inte ständigt längre, har alltid varit superfrusen.

Tyvärr har jag varit sjuk i 2 månader vilket jag tror påverkar resultatet. Jag brukar inte vara sjuk men fick influensa och upprepade öroninflammationer. Sedan ok en vecka och därefter magsjuka, svimningar och migränanfall vilket jag mkt sällan har. Jag har inte återhämtat mig alls utan sover mer än vanligt och är ändå i säte skick än vanligt och kan inte utföra det jag brukar. Otur eller relaterat till colostrum vet jag inte.

Slutord
Det kan konstateras att colostrum generellt sätt inte är något “mirakelmedel” för just ME/CFS. Vissa upplevde att deras immunförsvar kom igång och att kroppstemperaturen bättre kunde bibehållas.

Stort tack till Alive Foods och deltagarna
Jag  vill särskilt tacka Thim Bohm, produktansvarig för Alive Foods, som gjorde denna undersökning möjlig. Jag vill även tacka alla deltagare som frivilligt ställde upp och även svarade på alla enkäter.

Jag tror det skulle uppskattas om Ni som deltog i undersökningen diskuterar vidare i tråden.

Hälsningar
Mats Lindström

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Per Olsson

  Jag var med i testgruppen. Upplevde tyvärr ingen tydlig effekt på mina symtom. Blev varken bättre eller sämre. Vill tacka Alive Foods för möjligheten att få prova om detta medel kunde hjälpa mig.

  Gillad av 1 person

 2. Anna

  Jag deltog också i studien och vill börja med att tacka Alive Foods för möjligheten att få testa colostrum! Det kändes hoppfullt att få vara med och testa något som verkligen har potential att förbättra hälsan!
  Jag märkte tyvärr ingen förbättring av mina ME-symtom, men heller ingen försämring på de symtomen. Däremot fick jag betydligt fler migränattacker än vanligt, vilket jag inte kopplade ihop med colostrumet från början, men när jag slutade ta colostrum minskade migränen till att återgå till glesare attacker (så som jag hade före jag gick med i studien).

  Gillad av 1 person

 3. Jag deltog i studien och vill tacka Alive Foods . Min ME blev tyvärr inte bättre som var mitt huvudsyfte men min mage blev så mycket bättre . Var lite orolig i början att magen skulle bli sämre eftersom jag är laktosintolerant . Men magen blev bättre och för mig som lever ett liv på toan var det otroligt positivt att slippa toan . Nu när jag slutat med pulvret är tarmen lika dålig som innan . Den dag jag har bättre ekonomi så skall jag köpa en förpackning . Så jag kan rekommndera pulvret för de som har IBS

  Gillad av 1 person

 4. Erika

  Tack för att jag fick vara med och prova colostrum! Jag tror tyvärr att årstiden spelade en roll i min försämring. Det är vanligare med både infektioner och försämringar i ME-symptomen under vintermånaderna.

  Gillad av 1 person

 5. Marika Edgren

  Jag var oxå med och testade detta . Tyvärr märkte jag ingen skillnad men är glad att ha fått testa . Har man inte provat så kan man inte veta .
  Tack för att jag fick vara med .

  Gillad av 1 person

 6. Anneli

  Tack Alive Foods och Mats för att ni ordnade en studie.
  Kändes som en produkt med hög kvalitet. Jag kommer absolut köra ett par ”kurer” med colostrum varje år för att stärka mage och immunförsvar.

  Gillad av 1 person

 7. Kristina

  Jag deltog också i studien och vill tacka Mats och Alive foods för att jag fick möjlighet att testa colostrum! Eftersom mående och symptom varierar så kraftigt är det väldigt svårt att veta vad som beror på råmjölken och inte. Första veckorna fick jag väldigt mycket mer smärtor än jag brukar ha och mådde allmänt risigt. Senare skulle jag säga att smärtorna (i muskler och leder) varit lindrigare. Nu när jag slutat har smärtorna gått upp ett snäpp igen.
  Jag kände mig väldigt mätt och ”tillfreds” under tiden med colostrum, inget småätande och inga hungerattacker pga lågt blodsocker.
  Däremot blev jag väldigt bubblig i magen, kanske beror på att jag inte brukar äta särskilt mycket mejeriprodukter i vanliga fall.

  Gillad av 1 person

 8. Jag var en av de som deltog och jag vill tacka Alive och Timm att jag fick delta i studien. Nu är det ett tag sen, men jag upplevde hela studien positiv!
  Det som var uppenbart bättre för mig var magen, jag har IBS och nu fungerade magen nästintill normalt! Jag gick också ner i vikt en del och kände mig lättare, sömnen blev något bättre så tröttheten var inte så svår, jag orkade efter studien göra en liten veckoslutsresa till Tallin med vänner.
  Funderar att köra på en kur till. Mina farhågor att pulvret inte skulle passa mig för att jag äter inte produkter med laktos egentligen, var onödig. Det gick hur bra som helst. Sen tycker jag att det var bra med en så neutral smak, jag blandade inte med något annat än ljummet vatten.
  Tack ännu en gång!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: