Bakteriofager – Virus som dödar bakterier kan vara alternativ till antibiotika

bakteriofag
Bakteriofag är ett speciellt virus som angriper en bakterie

Antibiotika rår inte på resistenta bakterier
Bakterier som blivit resistenta mot antibiotika anses vara ett av de värsta hoten mot mänskligheten. Risken finns att infektioner som i dag betraktas som harmlösa blir dödliga.

”Det är uppenbart att bakteriofager är en del av lösningen på det problemet”, menar mikrobiologen Mzia Kutateladze. Hon är vetenskaplig chef för Eliavainstitutet i Georgiens huvudstad Tbilisi. Här finns mer erfarenhet av att behandla farliga bakterieinfektioner med bakteriofager än någon annanstans i världen.
Källa

Bakteriofagterapi har potentiella fördelar
Bakteriofager är speciella virus som helt enkelt slår ut specifika bakteriestammar utan att skapa obalans i tarmen. Redan innan man kom på antibiotika tillämpade man metoden praktiskt, och det var för ca 100 år sedan. När antibiotikan gjorde inträde dog arbetet med bakteriofager ut. Nu när antibiotikaresistens hotar oss är det av intresse igen. I Europa är ännu inte metoden spridd.

Man har gjort vissa försök att få upp intresset i Europa. Sommaren 2015 bjöd European Medicines Agency (EMA) in forskare till en workshop för att diskutera förutsättningarna. Tyvärr har detta inte lett till så mycket mer än det som nu sker i Polen.
Källa

I Polen pågår ett forskningsprojekt om bakteriofager
Specifika bakteriofager har tagits fram mot 300 olika bakterier. Nu eftersöker de patienter som har läkemedelsresistenta bakterieinfektioner. För mer information kontakta: agorski@ikp.pl, telefon (+48 71) 3709901, fax (+48 71) 3372171.

Man kan genom deras försorg få rätt bakteriofager om man skickar biopsiprov som visar vilka bakterier som behöver behandlas. Jag vet inte så mycket mer än vad man kan läsa på deras hemsida, men det är självklart intressant att de gör ett seriöst försök. Allt sådant är lovvärt istället för att som i Sverige sitta med armarna i kors och bara förmedla att vi är bäst på detta med bakteriella infektioner – i synnerhet borrelia där vi har värdens mest återhållsamma behandlingsrekommendationer. Men vi vet ju bäst…  Det handlar förstås inte om vetenskap utan prestige.

Med antibiotikaresistens avses en organisms motståndskraft mot antibiotika
Det står klart att antibiotikaresistensen ökar i världen. Antibiotika har nu snart funnits i 100 år. Det har minskat dödligheten i flertalet sjukdomar och ett fullgott alternativ till antibiotika har ännu inte tagits fram. Att antibiotikaresistens har utvecklats till ett globalt problem, minskar möjligheten att behandla och bota såväl livshotande infektioner som alldagliga infektioner, som obehandlade kan leda till allvarliga komplikationer. Det är då självklart viktigt att minska förskrivning av antibiotika.

Bakterier som är motståndskraftiga mot ett eller flera sorters antibiotika kallas antibiotikaresistenta. Bakterier som är resistenta mot mer än tre sorters antibiotika kan också kallas multiresistenta.

ESBL-bildande tarmbakterier och MRSA är exempel på multiresistenta bakterier
Dessa bakterier orsakar stora problem inom sjukvården och samhället. ESBL står för ”extended spectrum beta-lactamases”, en sorts enzymer som bryter ner de viktiga antibiotikatyperna penicilliner och cefalosporiner. MRSA står tår för ”meticillinresistent Staphylococcus aureus”. Bakterien tillhör en typ av stafylokocker
Källa

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anita Söbye

  Ja ?.. att skicka Biopsi från Sverige??… Här har vi inga infektioner om man skall tro på statistiken, ej heller några vårdrelaterade infektioner .. vi har bara en massa oförklarliga bokstävskombinationer 😦

  Gillad av 1 person

 2. Eva

  Hej
  Har du hrmside adressen till forskningsprojektet i Polen

  Gillad av 2 personer

 3. Karin

  Det här har du sett naturligtvis (?). Det finns så mycket information här. Svårt att hålla allt i huvudet 🙂

  ”Karolinska Solna har också tillgång till CRH-analyser; hypotalamiska ACTH-stimuleraren CRH är icke detekterbar eller låg i serum vid kortisolbrist beroende på borrelia och viroser som får CRH-cellerna att atrofiera.”

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=395

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: