Ny studie om behandling av babesia

små
Vektorburna infektionssjukdomar är en världsepidemi! Tyvärr sitter flera, som kan påverka detta i Sverige, med armarna i kors och nonchalerar problemet och kallar de läkare, som verkligen vill göra något åt det, för charlataner. De läkare som försöker rädda svårt sjuka i Norden blir av med sina läkarlegitimationer och lynchas likt häxor förr i tiden. Sverige är det land som har de mest återhållsamma behandlingsrekommendationerna i världen när det gäller borrelia. Vi vet ju bäst – eller hur? Allvarligt – vad är det för vetenskap? Ca hälften av de som blivit fästingbitna vet inte ens om det. Fästingar kan vara riktigt små, och bettet känns inte… Borrelia kommer sällan ensamt, det finns flera co-infektioner, bland annat babesia.

Atovakvon och Azitromycin är skonsammare behandling mot babesios
Babesia/babesios är en fästingburen, malarialiknande sjukdom. Det handlar om parasiter som ockuperar de röda blodkropparna, som bland annat förser kroppens celler, organ och muskler med syre. Om syretillförseln inte är tillräcklig tror jag att ni alla kan tänka ut vad det kan innebära för olika symtom. Brist på syre till mitokondrierna leder förstås till ökad laktatbildning istället för ATP (energi). Jag har för mig att flera forskare konstaterat att så är fallet när det gäller ME/CFS… Undrar om de tänkt på att babesia faktiskt kan vara orsaken i en del fall.

Nyligen har det konstaterats att prevalensen för babesia är 0.39% hos amerikanska blodgivare
89000 prover undersöktes! Om det skulle vara en liknande prevalens i Sverige, som också är ett fästingrikt land, innebär det att ca 40000 svenskar bär på parasiten! Infektionen kan variera i allvarlighetsgrad, från asymtomatisk, dvs att man inte har några symtom, till att man är sängliggandes. Babesia är mycket svårt att diagnostisera enligt flera läkare inom ILADS. En metod är genom mörkfältsmikroskopi med Giemsa-färgning. Hur många av er kroniskt sjuka utan kända biomarkörer har fått genomgå en sådan undersökning i Sverige? Symtomen stämmer ju ofta hyggligt in.

Standardbehandlingen är en kombinationsbehandling av klindamycin och kinin
Den behandlingen orsakar ofta svåra biverkningar. I Sverige ”finns inte” babesia. Det är enbart några enstaka människor som drabbats enligt vad man kan läsa.

Nu har det visat sig i olika studier att det finns en lovande behandling med betydligt färre biverkningar men med liknande slutresultat: Atovakvon och Azitromycin i kombination.

Den 11 april 2017 publicerades en studie med 62 patienter med babesia
46 (74%) behandlades uteslutande med kombination av azitromycin och atovakvon; 40 (87%) av dessa patienter blev inlagda på sjukhus, 11 (28%) togs in på intensivvårdsavdelning (IVA), en avled och 6 (15%)  fick utbytestransfusion. Majoriteten av patienterna (98%) förbättrades.

Det framgår inte i studien vilken behandlingslängd eller vilka doseringar som gavs. Men de refererar till en tidigare studie (se nedan). Forskarna menar att studiens resultat tyder på att rekommenderad behandling för babesiainfektioner är väl tolererad och effektiv även hos patienter med svår babesios.
Källa

I en äldre studie delades 58 patienter med icke-livshotande babesios in i två grupper
40 st fick atovakvon (750 mg var 12: e timme) och azitromycin (500 mg på dag 1 och 250 mg per dag därefter). 18 personer fick klindamycin (600 mg var 8: e timme) och kinin (650 mg var 8: e timme). Biverkningar rapporterades hos 15% av de patienter som fick atovakvon och azitromycin, jämfört med 72% som fick klindamycin och kinin (P <0,001).

Symptomen försvann efter 3 månaders behandling hos 65% av de som fick atovakvon och azitromycin och 73% av de som fick klindamycin och kinin (P = 0,66). Efter 6 månader hade ingen patient i någon av grupperna kvarvarande symptom. Tre månader efter behandling (9 månader efter behandlingsstart) kunde inga parasiter ses genom mikroskopi, och ingen Babesiamicroti-DNA påvisades i blodet.
Källa

Vill du vara med och påverka för att svensk sjukvård ska ha bättre diagnostik och behandling –  gå då gärna med i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI). Det kostar 200 kr per år. Vi har tillgång till bland världens bästa internationella läkare när det gäller många olika infektionssjukdomar. 
Klicka här för mer information

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ulrica Källström

  Tack för all information som delges här! Fantastiskt! Imponerande!!! Tusen tack!!! 🙏🙏🙏
  Ulrica Källström

  Gillad av 2 personer

 2. havsskatten

  Mats. Jag har sagt det förut och säger det igen: TACK för ditt engagemang. Du gör fan ta mig skillnad. Det är grymt intressant att följa dina meddelanden. Jag känner 3 personer med ME, varav den ena är någon som jag levt mycket nära och sett konsekvenserna tydligt. Det behövs en lösning. Må etablissemanget ödmjuka sig inför det jobb du gör åt dem och agera konstruktivt. Nu.

  Keep it up.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: