Gå med i Sveriges snabbast växande ME-forum

Mats Lindströms foto.
Databas ME/CFS startades den 18 december 2014
Forumet är i första hand till för patienter som fått diagnos ME/CFS, eller för de som misstänker att de har diagnosen. Självklart är forumet öppet för alla anhöriga och även de som är anställda inom sjukvården.

I forumet finns väldigt många kompetenta och pålästa medlemmar inom olika kategorier. Förutom många medicinskt skolade finns det synnerligen pålästa medlemmar inom många olika kategorier!

Det skrivs kanske inte så mycket om hur dåligt man mår, det finns det andra forum för. På Databas är vi mest framåtblickande och omvärldsbevakande. Databas ME/CFS ligger i framkant när det gäller kunskap om ME/CFS!

På Databas ME/CFS tillåts även att diskutera alternativ behandling i avvaktan på att adekvat behandling kan ges av svensk sjukvård. För det sistnämnda existerar inte. Läkarna i Sverige har generellt mycket dålig kunskap om ME/CFS. Det finns enbart en handfull specialister i Sverige. I övrigt är kunskapen tyvärr mycket låg.

För ett halvår sedan ställdes frågan om hur många som blivit bättre i sin ME
38 % i forumet uppgav att de nu mådde bättre, även om det är ytterst få som blivit friska. Att 38% blivit bättre är en anmärkningsvärd hög siffra och till synes betydligt högre än vad placeboeffekt normalt kommer upp i. Självklart var detta inget vetenskapligt på något sätt. Men ändå mycket intressant och inspirerande!

Tilläggas bör att ME/CFS är en heterogen grupp (spretig), och många av de som blivit bättre har sannolikt blivit feldiagnostiserade i ME/CFS. Därför är det viktigt att läkare verkligen kan utesluta differentialdiagnoser innan diagnosen ME/CFS fastställs!

I forumet är vi självklart noga med att framföra att det som en kan bli bättre av, kan tre bli sämre av. Tyvärr är det så med ME/CFS.

Gå gärna med i Databas ME/CFS – inom kort Sveriges största ME-forum!

Om ni vill påverka får ni gärna även gå med i Föreningen för Svårdiagnostiserade Infektionssjukdomar (FSI), som verkar för bättre diagnostik och behandling inom svensk sjukvård.

Hälsningar Mats Lindström
Grundare av Databas ME/CFS, denna blogg, och numera även ordförande i FSI

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Kenneth Nyburg

    Hej jag har ME sedan många år tillbaka men på sistone har det blivit värre. Jag har lite frågor till andra med ME när det gäller symptom. Jag har allergisymptom som rinnande näsa, klåda i ögon, öron och gom och astma. Jag är inte allergiskt mot något för jag har testat mig men är det något ni andra också har som symptom?

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: