Ny studie visar återigen att ME-patienter lider av dysbios

12 maj
Den 12 maj är det internationella ME/CFS-dagen. Då kommer människor över hela världen att kampanja tillsammans för att uppmärksamma ME/CFS. Temat är #millionsmissing – miljoner människor saknas från sina liv på grund av ME/CFS.

Obalans i tarmfloran är vanligt bland ME-patienter
Forskare vid Columbia University (bl a professor Ian Lipkin) har upptäckt onormala nivåer av specifika tarmbakterier i samband med ME/CFS. Resultaten publiceras idag, den 26 april 2017 i tidskriften Microbiome .

Forskarna hävdar bland annat att upp till till 90 procent av ME/CFS-patienter även har IBS

Forskarna följde 50 patienter och 50 matchade friska kontroller vid fyra olika ME-kliniker. De testades för bakteriearter i fekala prover, och även för immunmolekyler i blodprover.

Forskarteamet rapporterar följande

  • Nivåer av distinkt intestinal bakteriell species– Faecalibacterium, Roseburia, Dorea, Coprococcus, Clostridium, Ruminococcus, Coprobacillus – var starkt förknippat med ME/CFS. Sammantaget verkade de ha relevans för förutsägande av diagnos.
  • Ökat överflöd av oklassificerade Alistipes och minskad Faecalibacterium var de bästa biomarkörer för ME/CFS, kombinerat med IBS; medan ökad Bacteroides och minskad Bacteroides vulgatus var de bästa biomarkörer för ME/CFS utan IBS
  • Symtomens svårighetsgrad korrelerade med överflöd av distinkta bakteriella typer
  • Inga förändringar observerades i immunmarkörer – ett konstaterande som kan spegla brist på deltagare som hade varit sjuk under en kort tid. Tidigare forskning tyder på att immunförändringar endast kan vara uppenbart när man jämför de som varit sjuka under kort respektive lång tid.

”Vår analys tyder på att vi kanske kan subtypa patienter med ME/CFS genom att analysera deras fekala microbiome”, sade forskare Brent L. Williams, biträdande professor i patologi och cellbiologi vid CII. ”Subtyp kan ge ledtrådar för att förstå skillnader i manifestationer av sjukdomen.

Professor Ian Lipkin: ”Genom att identifiera specifika bakterier är vi ett steg närmare till mer korrekt diagnos och riktade behandlingar.”
Läs hela artikeln här

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: