Glutation under tungan påstås ha bäst biotillgänglighet, men jag tror att NAC är bäst!

Glutation (GSH) är avgörande för att bekämpa oxidativ stress
Glutation är kroppens starkaste antioxidant vilket innebär att den har mycket stor förmåga att neutralisera fria radikaler och oxidativ stress – dvs det som årligen bryter ner kroppen och orsakar åldrande. Det sägs att nivån av glutation minskar med ca 1% årligen. Det leder till inflammationer, smärta och trötthet, samt en mängd andra symtom och har direkt betydelse för vårt åldrande.

Glutation har stor betydelse för välmående, men är svårt att tillföra kroppen
Det finns flera studier som visar att många med kroniska sjukdomar har en lägre nivå av glutation och mycket talar för att att många skulle må bättre av att höja nivån. Dess mycket låga biotillgänglighet, p g a av lågt upptag i mage/tarm begränsar dock möjligheten att tillföra glutation till kroppens celler.  Det bästa sättet har normalt ansetts vara att tillföra många olika antioxidanter, istället för att rikta in sig på få kraftfulla antioxidanter.

Glutation bildas av tre aminosyror
– Cystein
– Glutaminsyra
– Glycin

Cystein 
Cystein finns i födoämnen rika på svavel och cystein som ägg, fisk, baljväxter, kött, höns, brysselkål, lök, vitlök, kål, råris, sesamfrö, pumpakärnor, havregryn, avokado, ost och mjölk.

Glutaminsyra
Glutaminsyra är svårt att få i sig genom kosten. Finns dock i vilt, kyckling, fläsk, ricottaost, yoghurt, nötkött och ägg 

Glycin
Glycin finns i kött, fisk, mjölkprodukter och baljväxter.
Källa

Studie visar att sublingual form av Glutation (GSH) har bäst biotillgänglighet
Syftet med denna studie var att jämföra biotillgängligheten, effekten på oxidativ stressmarkörer för en ny sublingual form (sugtablett under tungan) av GSH jämfört med två vanliga kosttillskott, N-acetylcystein (NAC) och oral GSH.

I studien, som var en tre veckor lång randomiserad crossoverstudie, ingick 20 patienter med metabolt syndrom.

GSH-nivåer och flera oxidativa stressmarkörer mättes vid olika tidpunkter, varje dag under tre veckor.

Sugtabletten som användes var Sublinthion  (150mg tre gånger per dag).

Resultat
Jämfört med oralt intag observerades i sublinguala GSH-gruppen en ökning av den totala GSH-nivån i plasma och en högre GSH / GSSG-förhållande ( p = 0,003).
gsh

Studiens resultat visar att sublingual form av GSH är bättre, jämfört med den muntliga GSH-formen och NAC (i vart fall jämfört med den låga mängd av NAC som användes).
Källa

Viktigt att notera – föregångaren av GSH, dvs NAC kan vara mer effektiv!
Studien  genomfördes av den franska tillverkaren själv.  Titta särskilt på vilka doseringsnivåer man använde jämfört med NAC.

Den sublinguala formen Sublinthion
Doseringen var en tablett 3 gånger per dag (3 x 150 mg)
Ökning av GSH i blod efter 3 veckor: + 38.73 µmol/l.

NAC var av märket Fluimucil
Doseringen var enbart 200 mg en gång om dagen (egen notering: det är tre gånger svagare än den min fru tar). Ökning av GSH i blod efter 3 veckor: + 24.21 µmol/l.

Den vanliga muntliga formen: L-Glutathion Reduce (Equi-Nutri)
Även denna gavs 3 gånger per dag (3 x 150 mg). Den var totalt värdelös och minskade (!) tom GSH i blod  efter 3 veckor: -37.58 µmol/l.

Frågan är hur mycket GSH hade ökat i blodet om NAC togs tre gånger om dagen?
Hur som helst verkar vanlig oral administrering av L-glutation vara helt värdelös. NAC är mycket bra och den sublinguala tabletten, som denna studie låg bakom verkar helt OK.

Jag är övertygad om att de som lider av kroniska sjukdomar ska höja sin nivå av glutation!
Det är MYCKET märkligt att NAC enbart används mot slem i halsen inom svensk sjukvård!

Från FASS om N-Acetylcystein:
”löser upp segt slem så att det blir mer tunnflytande och därmed lättare att hosta upp”

Självklart har det att göra med BigPharma som vill tjäna pengar på kroniskt sjuka. NAC är inget som man kan patentera. Det är något som jag anser borde förskrivas till många med kroniska sjukdomar. Det kommer troligtvis hjälpa många om man tar det i rätt dosering. Kanske 600 mg 2-3 gånger per dag – inte futtiga 200 mg en gång om dagen som i denna studie.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Måste sammanställa en inköpslista , tror jag bestämt

  Du Ger en hopp 🙂

  Gillad av 1 person

  • Denise Mörck Leckne

   Hej Mats,
   Vad tror du kan orsaka att man inte bildar glutation själv? Hur kan man komma till rätta med problemet, så att man inte behöver ta glutation resten av sitt liv?
   Mvh, Denise

   Gillad av 1 person

   • Tyvärr kan jag inte svara på det. Det är för komplicerat. Nivån av glutation minskar årligen efter att man blivit vuxen, och hos kroniskt sjuka så minskar den oftast radikalt. Därför är det nog viktigt att fylla på med sådant som ombildas till glutation. N-acetylcystein tror jag mest på – annars aminosyrorna glycin, cystein och glutaminsyra.

    Gilla

 2. Jeanette Gustafsson

  blockquote, div.yahoo_quoted { margin-left: 0 !important; border-left:1px #715FFA solid !important; padding-left:1ex !important; background-color:white !important; } Är detta något att testa, tror du?(Fixar inte riktigt själv att ta in informationen i texten)

  Kram

  Gillad av 1 person

 3. Hej, det blev tydligen något fel här, ja på hela sidan faktiskt. Förstår inte varför texten förskjutits till höger. Det går lnte att rätta till heller.

  Jeanette, kan du skriva i fritext vad du menar.

  Gilla

 4. Ingela S

  Det här är verkligen någpt som min käre halva skulle behöva ta tag i.
  Hostar mer än på långe stackaren 😦

  Gillad av 1 person

 5. så lipoglutation jämfördes icke här? ej heller NAC i annan form tex genom att andas in det via små luftblandade droppar mha sådan där apparat astma-användare har(?). lös mage uppträder vid intag av vanliga slemlösande NACen eller är det annat jag intar som är boven? Eller har din fru upptäck liknande kanske beroende på hur mkt man intar? intar hon det på tom mage?

  Gillad av 1 person

 6. CH

  Hej jag vet att denna sida skrevs för länge sen men jag undrar om det är skillnad på de olika kosttillskotten? Det man kan köpa heter ju inte NAC utan N-A-L-cystein dvs med ett L. Är det samma sak eller inte? Och om biotillgängligheten är 10% (enl wikipedia) hur ska man dosera? Undrar pga coronaviruset. Tack.

  Gillad av 1 person

 7. Anette

  Hej Mats!

  Stort tack för att du vill dela med dig till oss som inte längre orkar ta reda på viktig information själva!
  Jag har fått N-Acetyl Cystein 200 mg brustablett utskrivet av min ME-läkare, jag tar dem 3 ggr/dag. Vet inte om de gett några tydliga förbättringar än i min ME ( tar ju många andra tillskott samtidigt), jag har definitivt blivit mindre slemmig i halsen och kan andas lite lättare.
  Tror du att man kan öka dosen ännu mer? Kan NAC i ren pulverform ha samma effekt som brustablett?

  Vill gärna prova sublingual glutation, men får inte tag i det. Var får man tag i Sublinthion, som du skriver om?
  Finns det något annat märke och var kan man köpa det?

  Gillad av 1 person

  • Hej, jag kan tyvärr inte ge några råd då jag är lekman. Jag vet bara att flera brukar ta 600 mg NAC, och i studier brukar det förekomma mer mängder än så. 200 låter lite. Men fråga din läkare. De andra frågorna kan jag inte svara på. Produkten gick att beställa från Frankrike förr om åren, man får googla.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: