Mer pedagogisk kan jag inte vara – Borreliatest i Sverige är under all kritik! (Del 3)

Anledningen till att jag skriver om detta är för att min fru är en av alla som drabbats. Hon har efter 7 års svår sjukdom kunnat lämna rullstolen! Hon hade ”negativt” på två svenska borreliatest. Men positivt på det finska Tickplex och även ett test i Tyskland. Jag kommer aldrig ge upp förrän det blir en förändring i Sverige. Svensk sjukvård behöver bättre diagnostik och behandling! De som är bakåtsträvare och vill hålla fast vid det gamla bör omplaceras för folkhälsans skull!

borreliakul
Visste ni att svenska borreliatest är värdelösa?

Oavsett utfall, finns det inget svar! Det svar man får är utifrån vad den enskilde läkaren ”tycker”. Presumtion ligger mot att det är en genomgången infektion, i de fall då hudrodnad inte historiskt funnits. Jag erfar att det råder en så kallad ”red code” bland svenska infektionsläkare, då de vet att svenska behandlingsrekommendationer inte räcker vid långvarig borreliainfektion. De riskerar sin läkarlegitimation om de ska våga behandla korrekt. Sverige är exklusivt återhållsamma när det gäller behandling. Sverige utgår från egen evidens!

Hudrodnad uppstår i ca 70% av fallen vid borreliainfektion. Det innebär att knappt en tredjedel av alla som smittats av borrelia inte får en hudrodnad.

Alla svar som laboratorieresultatet visar – oavsett vilket, ger ingen vägledning! Titta själva:
Mats Lindströms foto.
Källa: Unilabs som svensk sjukvård anlitar

Media, politiker och många sjuka är lurade!
Det skulle vara intressant om media vågar ta i detta – ännu bättre politiker! Det är inte särskilt komplicerat. Jag känner specialister inom ILADS och kan ställa upp och hjälpa till med ett antal frågor som inte en svensk infektionsspecialist ens kan, eller vågar svara på. Deras svar kommer inte att hålla för granskning! Rätt spännande egentligen. Men det är inte därför jag skriver detta. Jag skriver detta för att tiotusentals människor i Sverige högst troligt har fel diagnos, eller ingen diagnos. Många har trillat in i andra diagnoser, för att borrelia som ofta är en differentialdiagnos, inte lyckats uteslutas. Därtill ska alla co-infektioner läggas till. Infektioner som svensk sjukvård normalt inte söker efter. Om de gör det så kan de inte ens söka efter hälften med befintlig utrustning.

Läs del 1 och 2 om Sveriges mörkläggning om vektorburna infektionssjukdomar

Del 1

Del 2

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Åsa ahlbin

  Det behövs verkligen ny tillförlitliga tester, o upplysta läkare så man kan komma ifrån detta helvete nån gång, Sveriges okunskap har tagit 15 år av mitt liv. Tack vare USA så blev jag lite bättre. Dock har jag inte pengar att fullfölja allt som måste göras för att bli frisk. Vi ligger verkligen efter i svensk sjukvård det är skrämmande hur lite man uppdaterar sig vad som händer i övriga världen, systemet är helt uppåt väggarna när man inte bryr sig längre om att hjälpa sjuka

  Gillad av 1 person

 2. Tina Collberg

  Är själv drabbad av ME/CFS och Fibromyalgi och Ibs mm. Men undrar då man har fått så många fästingbett under åren, så jag kan ej längre hålla räkning på hur många jag fått. Men jag blir sämre och sämre i mina sjukdomar, vad som är och gör vad, vet jag inte, men hoppas så på en riktig genomsökning på sin kropp, som faktiskt aldrig blivit av inom svensk sjukvård. Det verkar som att läkare tycker synd om oss mig pga att vi har sjukdomar som ej är botbara, och det verkar som att dom tänker på att det får vi leva med, men jag känner och tycker att dom borde göra så mycket mera för oss som är sjuka i detta! Bara att få bort denna enorma tröttheten, hade varit guld värt, sen all värk i kroppen hade naturligtvis också varit guld värt, framför allt för en som är medicin-allergiker. Vet ej hur jag som patient ska gå vidare, vet ej vad som finns som lindring, när man är medicin-allergiker, vet ej varför inga riktiga prover tas, själv så sa professor Gotfries att han ville dom skulle ta ett ryggmärgsprov för att utesluta vissa sjukdomar, men vårdcentralen har aldrig brytt sig om detta. Varför vet jag ej. Det finns så mycket man undrar över. Varför tas inte alla prover mm, varför finns det ingen som ser helheten!?

  Gillad av 1 person

 3. Sandra

  Jag älskar att läsa att du aldrig kommer ge upp, utan dig skulle jag ha gett upp, utan dig hade vi inte kommit så här långt, bara förstått en liten gnutta av. Å de kan vara…

  Jag HOPPAS borreliareportaget kommer ut i Aftonbladet snart – passande nu till sommaren ❤️

  Jag förstår inte var skon klämmer? VARFÖR ?!! Vill man inte ha provtagning som ger rätt svar??? Är det för att man vet att man måste behandla med långtidsantibiotika, och det vill man inte??

  Varför kan man inte skicka runt de som kan något om detta, att föreläsa på infektionskliniker i Sverige!!

  Varför vill inte infektionskliniker ge oss sjuka IV-antibiotika?

  För att ett positivt borreliatest i Sverige utan 40-gradersfeber betyder att man inte e sjuk!!!??? Fast man e de!
  Infektionskliniker handlar bara om att hjälpa de som dör utan behandling akut på studs?

  Man får bara ligga hemma å kvida av smärta å andra symptom som bevisligen blir bättre med IV antibiotika! Om man har den här typen av sjukdom, det funkar ju såklart inte på utbrända 🙂

  Ja vet int va ja ska skriva alltså, de e så innihelvete skevt oavsett hur mycket ja tycker att du å andra lägger fram om denna sjukdom, flera, flera människor som varit / är sjuka utgör bevis efter bevis med kloka resonemang osv osv
  Ändå så händer det ingenting….

  Vem ringer man till för att få förändring på detta? Äre kungen man ska skriva ett brev till? Varför får vi inte va med i tv å berätta om detta?

  Jag tröttnar på att gång på gång får man hopp av att du finner nåt spår, en ledtråd etc, men inget händer sen, för ingen högre upp kan ge oss en förändring 😦 så kommer jag som du heller aldrig att ge upp!!
  Aldrig aldrig aldrig ❤️❤️💯🙏🏼👏🏼

  You Tube kanal tror ja på ❤️❤️👏🏼 Du har berättarrösten, du har utseendet och du har drivet. Du har din kunskap – Du strålar å når ut till människor med allt va du är, du har ett levande bevis hemma du ha varit med i många år å du vill ha tillbaka din friska fru 💗💗💗💯 Kör 😉

  Gillad av 1 person

 4. 50 % med borrelia kommer inte ihåg att de blivit fästingbitna enligt internationella studier. Det är ett stort mörkertal som drabbas utan att veta om den egentliga grundorsaken. Många går med felaktiga diagnoser såsom MS, ME/CFS, ALS, Parkinson, Alzheimer, Sjögren syndrom, Hypoterios m.m. Det är ett folkmord i stor skala när patienterna inte får rätt hjälp i tid. Låg kunskap och ignorans är det största hotet mot Sveriges medborgare. Läkare och allmänheten har rätt till kunskap för allas bästa.

  Med vänlig hälsning

  Janna Strandli
  Ordförande
  Borrelia och TBE Föreningen i Sverige

  Gillad av 1 person

 5. Christina Kuylenstierna

  Tack för att du kämpar ❤️ Hoppas verkligen att det kommer en förändring snart.

  Gillad av 1 person

 6. Maria

  Helt ärligt så tror jag att dessa läkare, som uttalar sig så felaktigt om komplicerad borrelia och dess behandling, tror på vad de säger… Jag som alltid i grunden har (eller iallafall hade innan jag drabbades av svår borrelia) en stark tilltro till svensk sjukvård kan inte tänka mig att de medvetet kallt skulle ljuga (men vad vet jag… jag kunde ju tidigare inte heller tro på att vården helt lämnar patienter m svår borrelia utan hjälp… så jag kanske har fel även här)… jag tror att det handlar om en oacceptabel brist i kunskaper hos läkarna, en stor arrogans hos styrande läkare som gör att de alltid tror sig ha rätt i alla avseenden i denna fråga, stark brist på förmåga att inse att läkarkunskapen inte är statisk utan något som förändras under tidens gång, ett alltför starkt hierarkiskt tänkande hos dessa läkare där patienten inte har mkt att komma med… läkarens ord är den totala sanningen… och enorm brist på empati.

  Jag har svårt att förstå varför läkare med dessa egenskaper ska få styra och uttala sig så mkt som de gör i media. Det gör mig arg och ledsen. Jag delar ju samma erfarenheter som din fru, att ha varit svårt sjuk och näst intill helt sängliggande (dock inte lika många år). Min läkare sa till mig att det absolut inte var borrelia, även infektion avslog min remiss för inget tydde på borrelia… jag blev konsekvent sämre och sämre under flera år… ända tills jag vände mig till borreliaexpert i Tyskland (jag blir så ARG att dessa kallas charlataner… dessa finns såklart pss som inom alla områden men det är total inkompetens och arrogans att dra alla över en kam)… han tog prover och utgick från sjukdomsbilden och nu efter ett knappt halvår på behandling mot borrelia har inte bara försämringen stoppats upp utan jag är mkt mkt bättre och har börjat kunna gå promenader igen. Anstränger man sig bara lite lite så hittar man snabbt många liknande berättelser som min och din frus… men dessa läkare är så tvärsäkra på sin sak så de ser antagligen ingen anledning att göra denna lilla ansträngning.

  Som patient med komplicerad borrelia blir man väldigt ensam… svårt sjuk och väldigt ensam och ifrågasatt. Den ENDA här i Sverige som ska ha kredit för att jag nu börjar bli bättre är JAG SJÄLV! Ingen annan trots alla läkare jag vänt mig till under dessa år (det är många).

  Vill bara avsluta med att säga att min nuvarande svenska läkare är väldigt empatisk och varm men fortfarande är det helt upp till mig att se till att fortsätta och bekosta denna enda behandling som gör mig bättre.

  Gillad av 1 person

 7. Maria

  En liten ändring… jag är evinnerligt tacksam över all hjälp jag fått från patientföreningar, andra borreliasjuka och av mina anhöriga… dessa har hjälpt mig stort att hitta vägen fram till behandling och jag hade inte klarat det utan dom… det jag ville ha sagt är att INGEN inom svensk sjukvård har gjort någonting som hjälpt mig framåt… och det är ju de man tror ska vara dom bäst lämpade för problemlösning vid allvarlig sjukvård.

  Gillad av 2 personer

 8. Ingela S

  Förtigandet och lögnerna är inte något annat än en jättelik vårdskandal.

  De som inte vill behöva gömma sig av skam framledes, bör nog lägga om kurs redan nu.
  Mycket obekväma avslöjanden väntar på att komma i offentlighetens ljus – på ett eller annat sätt , dvs. Inom en mycket S n a r framtid 🙂

  Sanningar kommer fram, och närmar sig med stormsteg, och de går ej ens att stoppa

  Gillad av 2 personer

  • Casper

   Vi måste också komma ihåg att den skandalen som nu sjuder på spisen är kokad ihop av ett fullständigt söndrigt system.

   Dessa problem skulle inte finnas om läkarnas skolning skulle fokusera sig på att bota sjukdomar, i stället för att fokusera sig på att maximera läkemedelsbolagenas vinster.

   Vi skulle få en bestående och betydande förändring på ALLTING i hälsovården, om hela skolningen skulle renoveras från grunderna.

   Jävighet till läkemedelsbolag borde helt förbjudas i alla sammanhang inom hälsovården. Allt från skolning till senare ydkandet av yrket, och fokuset samt incentivena skall styras mot att bota patienten, inte för att maximera pilleburkarnas åtgång.

   Läkarna bör undervisas till förmågan för analytiskt och logiskt problemlösande, i stället för robotaktigt indoktrinerade tankesätt.

   Om denna förändring skulle ske, skulle systemet vara självkorrigerande, och onödigt lidande både nu och i framtiden skulle nära på helt elimineras.

   Gillad av 1 person

   • Bra skrivet Casper! Tyvärr är även den forskning som ligger till grund för både diagnostik och behandling oftast inte oberoende.

    Forskning bör alltid finansieras statligt – inte av vinstdrivande bolag!

    Gillad av 1 person

   • Casper

    > Bra skrivet Casper! Tyvärr är även den forskning som ligger till grund för både diagnostik och behandling oftast inte oberoende.

    > Forskning bör alltid finansieras statligt – inte av vinstdrivande bolag!

    Mycket bra poäng Mats. Jag skulle kunna diskutera denna problematik i timmtal. Det finns så mycket som är fel, och som skulle kunna förbättras, kanske tom. förvånansvärt enkelt.

    Människor drivs av incentiver. Nu har incentivet blivit prestige och pengar. Jag tror man skulle bara med att styra incentivena kunna åstadkomma en automatisk förändring. Dvs. man skulle inte behöva rota upp systemet, utan bara med att styra incentivena, så skulle systemet korrigera sig själv. Åtminståne delvis.

    Ta som exempel tex. någon slags offentligt nationalt poängsystem, där läkare och sjukvårdare graderas anonymt av patienterna. Det skulle inte ta länge att rota fram bovarna med ett sådant system, och poängsystemet skall sedan vara grunden för andra beslut. Tex. politiska och ekonomiska beslut.

    Så klart måste ett sådant system också skyddas mot missbruk. Läkare, forskare, och instanser skall sedan belönas offentligt för sina framsteg på basen av deras poäng. Då blir det också ett incentiv för prestige, men det är prestige med rätt sorts moralisk grund. Prestige som man kan se upp emot, inte prestige som skapar elfenbenstorn som det nu är.

    Så som det nu fungerar är alla incentiv, såväl politiska och ekonomiska, drivna av läkemedelsindustrin. Och denna industrins incentiver är igen enbart monetära. Det är helt fel. Läkemedelsindustrin är nu en trojansk häst som nu opererar fritt i varje nation den släpps in i. Det är en trojansk häst med målsättningen att plundra nationens koffertar och skattebetalare. Det måste fås ett slut på!!

    Gillad av 1 person

 9. Susanne

  Har lidit halva mitt liv sen jag fick borrelia.
  Gör nåt och ingen läkare tar en på alvar.

  Gillad av 1 person

 10. Tack för att du kämpar!

  Gillad av 1 person

 11. C

  Det här kan delvis förklara varför infektionsläkare inte tar emot patienter då de efter 10 eller 14 dagars doxycyklinkur fortfarande mår riktigt dåligt. En del tror säkerligen att kuren är tillräcklig, medan resten inte vet vad de ska göra. Man vill inte behöva ”ta i det” och avvisar därför. Jag fick själv avslag från infektionsklinik trots att jag mådde väldigt dåligt efter en eller två kurer. Det enda prov som tagits var borrelia. Borde en infektionsläkare inse att där kan finnas saminfektioner, och förstå att testa för några av dessa?

  Gillad av 1 person

 12. Helena Randowo

  En märklig sak jag varit med om är läkare som säger ”Hade du erytema migrans? Ja men då är infektionen borta”
  Det är ju detsamma som att påstå att om man bryter vristen kan den inte vara skadad om jag får ett blåmärke för då ligger skadan ytligt.

  Gillad av 1 person

 13. Johan

  Att ALDRIG ge upp, – det är exakt vad det här handlar om. – att inte bli betrodd, – som Gunde säger är det absolut värsta. Det är så förnedrande att dessa s.k. ”experter” som har makten, – inte gör någon konkret förbättring, – som ex. ILADS-läkare kan, – och att de dessutom, – motarbetar och förföljer de pionjärer som kan tom bota svårt sjuka människor. Att detta kan fortgå, år ut och in, – utan att de nu ansvariga ledande ”språkrören” ställs inför samhällets vakande öga. – Hur är detta möjligt? Varför skapa ett system, som skyddar de ansvariga, – och som fäller de oskyldiga. – Vem tjänar på detta vansinne!?

  Never, ever…. Give up!

  Gillad av 1 person

 14. Jag vet inte hur det är med svenska ELISA men i USA där man hävdat 87-93% sensitivitet för ELISA + WB vid sen borrelios, har det visat sig att positiv serologi är ett inklusionskriterium vid validering av ELISA, allt enligt Dr Stricker. Man har använt CDC:s inklusionskriterier för statistiskt syfte som uttryckligen INTE ska användas för diagnostik. Tro f-n att sensitiviteten då blir hög, men att den inte blir 100% är ju skrattretande. Man lyckas alltså inte ens visa att 1=1 med sin cirkulära bevisföring…!! I själva verket hävdar ILADS nu att sensitiviteten är < 50%,dvs sämre än slantsingling vid sen borrelios. Vad gäller i Sverige?

  Gillad av 1 person

 15. Och sedan ska vi ju inte prata om diagnostik av symptom efter ”adekvat” behandling som knappast existerar enligt min uppfattning.
  Och så glömde jag länk ang mitt förra inlägg: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/myncbi/raphael.stricker.1/comments/
  Nu är väl Stricker bara ytterligare en av dessa ”charlataner” som inte begriper sig på detta kanske, eller?

  Gillad av 1 person

 16. Hi matt l am in the same situation as you my wife has been very sick for ten years. Not able to function and bed ridden after two years doctors said fibromyalgia and Me/CFS so year after year l tested her and allways different results and even when we got positive for borrellia the pathologist called it s faulse positive because the species she tested positive for he said dosent exist in Australia. She has never travelled overseas and this was the issue positive for Borellia burgendorpherie. I kept doing test at different laboratory for ten years and finally infectious diseases doctor say it is a species of reacuring fever borrellia Reccurintus. The difficulty is when one is so sick with no immune system the tests will allways have differing results. When someone has Borellia bacterias infection will always have a high elavated EBV they go hand in hand and there will be Bartonella and Babesia and other co illnesses vireses and they create allergies. You must ask what test kit they are using from Europe America and what borrellia species OSPA. Also you must understand that with borrellia OSPA will reactivates vaccines and also feed of mercury in the body which feeds candida bacteria and fungus. You will find it is too difficult for normal doctors and infectious diseases doctors to political it’s a disgrace to the hole medical system. You must understand that in the MMR vaccine they use OSPA which is borrellia an outer surface protein Antigan. Yes that is why a lot of people have me CFS. Fybromyalgia is one symtem of many the list is endless

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: