Ge tillbaka makten till läkarna nu!

Försäkringskassan omprövar läkares bedömningar
Jag har blivit kontaktad av väldigt många sjuka som inte får sin sjukskrivning förlängd av Försäkringskassan, trots att läkarna skrivit bra läkarintyg. Det handlar främst om diagnosen ME/CFS, en mycket svår och komplicerad diagnos, som ofta är gravt funktionsnedsättande. Det speciella med denna diagnos är även att aktivitet, oavsett om den är fysisk eller psykisk, försämrar tillståndet ytterligare – i flera dygn, ibland ännu längre.

Handläggare på försäkringskassan menar ofta att
1.Läkaren ska förtydliga vilken diagnos som sätter ner arbetsförmågan
(Ibland kan en patient ha flera diagnoser i kombination, som ME/CFS, Fibromyalgi, IBS, hypotyreos mm).

2. Objektiva fynd som bekräftar diagnosen ska redovisas
Som alla insatta vet finns inga ”siffror” när det gäller ME/CFS – det är just det som är problemet! ME/CFS saknar biomarkörer och är en strikt symtomdiagnos!

Det finns inte ett enda läkemedel eller botemedel. Forskningen kämpar med det. Hur kan en ”kontorsmänniska” utan medicinsk kunskap få överpröva ett läkarintyg, när det framgår att läkaren gör bedömningen att patienten inte kan utföra något arbete överhuvudtaget?

Handläggaren följer Försäkringskassans Vägledning 2015:1 Version 5, sid.67
I rättspraxis betonas ofta att en bedömning av rätten till sjukpenning måste göras utifrån intyg som innehåller en tydlig beskrivning av sjukdomen och de funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar som den ger. Man understryker att bedömningen så långt möjligt och rimligt ska utgå från objektiva fynd, tester och observationer och att läkarens bedömning inte i sig är avgörande för om sjukpenning ska beviljas. (Domsnytt 2016:013)

Om Försäkringskassans handläggare fortsättningsvis ska ha detta ansvar bör de sjävklart få medicinsk utbildning!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anita Söbye

  Om bara det hade räckt så 😦 … Det gör det nog inte .. Det är nog Deras arbetsgivare och De som bekostar Forskningen som bör fråntagas sin ”vetorätt”….:( ..och den Historien har pågått sen 2:a världskriget ..

  Gillad av 1 person

 2. Ingela S

  Det är så otäckt

  Långsam smygutrensing av sjuka, som jag ser det

  Gillad av 1 person

 3. Maria Bergman

  Ja det är förskräckligt för oss som är sjuka på ”riktigt”! Vi blir behandlade som fuskare som bara är lata och: -om bara den goda viljan finns så kan vi nog göra nån nytta på arbetsmarknaden i ”Laget Sverige”!
  Det är mer och mer skrämmande ju mer man lär sig om hur saker och ting fungerar bakom kulisserna inom vården bl a.
  Bra skrivet Mats! ❤

  Gillad av 1 person

 4. pege63

  Glöm inte att systemet bygger på att skapa kroniskt sjuka människor, det är på dessa man tjänar pengar på.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: