Inför TICKPLEX inom svensk sjukvård nu

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Anita Söbye

  Låter bra 🙂 … Sen kommer problematiken , hur skall vi behandla? .. kan vara en orsak till varför infektioner är svåra att ställa Diagnos på .. då antibiotika sällan löser hela problematiken som uppstår, å andra sidan en snabb utredning kanske kan bromsa vad man än kan tänkas utveckla .. en infektion leder ju till fler oftast till fler bakterier …

  Gillad av 1 person

  • Anita, jag är fullt medveten om det. Det är som jag ofta skrivit – problem nr 2. Det viktiga nu är att svensk sjukvård får ett bra test. När vi väl har det kan man åtminstone diagnostisera, och förhoppningsvis göra uppföljande tester under behandling.

   De flesta som läser denna blogg tror jag förstår moment 22-situationen eftersom Sverige har egen evidens vad gäller behandling. Men den kan förändras – om vi kan styrka att det är pågående infektioner.

   Själv skulle jag vilja låta alla som varit på CVI i Uppsala testa TICKPLEX. Jag tror att mer än 1 av 100 då skulle bedömas vara i behov av antibiotika…

   Det är svårare att arbeta för andra behandlingsrekommendationer om man inte kan styrka pågående infektioner. Så en sak i taget 🙂

   Gilla

 2. Anita Söbye

  Så sant så 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Anita

  Jag hoppas att privats provtagningsföretag som Werlabs och andra kommer att tillhandahålla TICKPLEX för att sätta press på vårdens behandlingsrekommendationer.

  Gillad av 1 person

 4. pege63

  Svensk sjukvård ligger efter på detta område mot resten av EU länderna t.o.m Östländerna ligger miltals före på detta område. Svensk sjukvård försvar mot detta är att dom gör det för att tjäna pengar men HALLÅ nu menar jag den allmänna sjukvården inte på den privata sektorn.

  Gillad av 1 person

 5. Camilla

  Blodprov taget i dag, för Tickplex Plus. Det ska bli spännande att se vad det blir för resultat!

  Hoppas att resultatet kommer denna vecka!

  Gillad av 1 person

 6. Åsa

  Camilla (och kanske Mats) – kan man alltså ”få tag på” och göra detta testet någonstans i Sverige? Var och hur?

  Gillad av 1 person

 7. Camilla

  Jag tog blodprov hos en sjuksköterska. Man borde nog kunna ta på en vårdcentral också, fråga någon på labbet om de kan ta ett blodprov. Testet och frakten får du stå för kostnaden själv, förstås.
  Gå in på Armin labs, för mer info.

  Gillad av 1 person

  • Åsa

   Hej och tack, jag har varit inne på Armin labs (www.arminlabs.com) men hittar ingen möjlighet att beställa ett test där? Det finns en News att tickplex skall finnas från första veckan i maj, men jag hittar inte själva testet. Skulle gärna vilja veta vad det kostade i första hand, för att se om det överhuvudtaget är möjlighet för mig att ha råd.

   Gillad av 1 person

 8. Johan

  Hej kära vänner,

  Jag är ny här och har en fråga.

  Jag har i två och ett halvt år haft trötthet som sova inte hjälper, problem med minne och kognition, problem med synen fast ändå perfekta syntest, känslig mot ljus och ljud, lättdistraherad. Svag i benmusklerna, svullnad i bihålor och öron och hals. Svampinfektioner i urinväg, problem med magen. Jag har kollat på kanadakriterierna för ME/CFS och uppfyller de flesta men inte ett kriterie: Jag har ingen smärta i leder eller muskler eller huvudvärk.

  Finns det folk som inte har ledsmärta men lider av resten av symptomen? Har någon tips på vad man ska kolla upp? Hur ska man gå tillväga? Som ni förstår tror mina läkare att jag bara är ”lite nere” och blir ofta bemött med att ”det är bara att gå ut och springa, röra på sig lite”.

  Mycket kärlek!
  /Johan

  Gillad av 1 person

 9. pege63

  Kan dom som kommit på TICKPLEX testet även utföra testet, testa blodet alltså?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: