Marias avslag från försäkringskassan

Jag delar med mig av ett läsarinlägg

Jag fick avslag på min sjukpenning
Försäkringskassan avslog min sjukpenning med motiveringen att jag skulle stå till hela arbetsmarknadens förfogande eftersom jag inte hade en fast tjänst.

Min sjukhistoria i korta drag
För 13 år sedan fick jag hemskt ont i huvudet och i nacken samt hög feber. Ingen grundlig undersökning gjordes. Inflammation i nacken blev diagnosen. Ingen sjukskrivning, vilket resulterade i att jag efter ett tag med ofta återkommande febertoppar inte orkade ta mig till jobbet.

Diagnos utmattningssyndrom
Jag blev sjukskriven sammanlagt 2,5 år med kravet att äta antidepressiva vilket gjorde mig sämre. Jag utbildade mig vidare på distans till undersköterska (2 halvdagar på skolan och pluggade ofta liggandes hemma i sängen för att klara studierna).
Därefter har jag haft längre vikariat och hoppat in som timvikarie, vilket gjort mig sämre.

Flera läkarbesök under åren utan resultat
Jag uppsökte läkare återigen under våren 2015. Läkaren ville ge antidepressiva, vilket jag vägrade eftersom jag inte kände mig deprimerad. Trots mitt motstånd var jag tvungen att ta emot receptet. När jag sedan läste biverkningarna insåg jag att det var stor risk för sömnbesvär, just detta jag redan hade problem med och b.l.a sökte för.  Jag hämtade aldrig ut medicinen…

Jag hade ett längre vikariat (4,5 mån) sommaren 2015 och fick många timvikariat under året, sammanlagt 9,5 månader. Sen totalkraschade jag.

Jag behöver nog inte skriva att jag jobbat under åren fastän jag inte känt mig frisk .
I slutet av sommaren 2015 svullnade min sköldkörtel upp. Nytt läkarbesök i december och äntligen en läkare som lyssnade. Vid en biopsi på sköldkörteln visade det på cellförändringar. Jag opererade bort halva sköldkörteln februari 2016 och blev sedan sjukskriven i 2 veckor. Jag kände mig inte bra efter operation trots medicinering med levaxin, och jag blev på nytt sjukskriven i juni 2016.

I oktober, ny läkare som inte alls ville hjälpa mig,  jag bad om prover och remiss för vidare utredning. Svaret jag fick var att jag kunde skicka egenremiss. Bara några få prover godkände han.

Försäkringskassan avslog min sjukpenning i efterhand , vilket resulterade i att jag inte fick någon inkomst i november 2016.  När jag försökte ifrågasätta detta fick jag istället till svar att jag kunde bli återbetalningsskyldig för en månad p.g.a att mitt vikariat 2016 var slut.

Nu är jag under Arbetsförmedlingens så kallade arbetsrehabiliteringsutredning. Inte friskare men förhoppningsvis mer humant behandlad.

Jag har bytt vårdcentral och läkare och väntar på utredning på annan klinik.

Maria

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Någon

  Känner igen att läkare tar ej sjuka på allvar och utreder noga. Jag själv sökte fler läkare med kraftigt huvudvärk, nackstelhet, trött, Man tar de vanliga proven sedan nöjda och gissar diagnos. Även fast jag föreslog troligen borrelia för alla symtom pekade mot det fick nej. Nu visade det sig jag har borrelia och skador av detta som verkar livslånga. Så arrogansen oviljan kan ge sjuka skador för livet som det ser ut. Fortfarande hög borrelia värden som vården förnekar.
  Att läkare ej ställer sig frågan varför fungerar ej behandlingen ? Har vi tänkt gissat fel ? Varför finns det ingen som tar ansvar för helheten ? Varför denna ointresse finna bot från många läkare ?

  F-kassan jobbar enbart för spara pengar inte för hjälpa sjuka tillbaka. Så deras agerande skapar ofta mer sjuka personer.

  Gillad av 1 person

 2. Ammie

  Men herre min je . Var är det på väg. Vad ska vi med doktorer till 😱

  Gillad av 1 person

 3. Elisabet Högelius Hallström

  Så fruktansvärt oprofessionellt och helt inhumant. Man tar sig för pannan och undrar om det överhuvudtaget krävs fler kvalifikationer för att jobba på F-kassan än förmågan att stava till ”avslag”. Bedrövligt!!!!

  Gillad av 1 person

 4. Svårt sjuk utan gehör

  Skandalerna haglar in

  Det är minst lika skrämmande att man står rättslös som medborgare, trots ett så rättsvidrigt förfarande -> Det verkar saknas en viktig del i vårat samhälle, ett skydd, ett kontrollorgan som ser till att
  patienter inte skall komma i kläm.

  Men patienters väl och ve är tydligen helt ointressant så länge man inte kan tjäna pengar på dom. Däremot kan man faktiskt satsa på och hjälpa dom tillbaka till ökad funktionsnivå.

  Tack vårdsverige för ingenting

  / Svårt sjuk utan gehör

  Gillad av 1 person

 5. GunBritt Johansson

  Hur kan man behandla en människa på detta viset SKAMLIGT FÖRSÄKRINGSKASSAN.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: