Jag är en kronisk snusare och har tandläkarskräck!

Så hittar du cancer i munnen
En bild på hur det kan se ut för en med cancer i överläppen

Idag gör jag en avvikelse – det handlar om att sluta snusa!
Jag – Mats Lindström – är en kronisk snusare! Det är som att vara alkoholist! Jag är beroende! Jag klarar inte vardagen utan mitt nikotin! Nu försöker jag sluta efter 30 år!

Kort om min beroendehistorik
Någon introducerade mig i nikotinets värld när jag var 17-18 år. Man blev lite yr i huvudet och det kändes coolt, även om man mådde skit, om man hade snusen inne mer än 3 minuter.

Jag började nog snusa på allvar när jag gjorde lumpen. Nu har det gått nästan 30 år. Visst har jag haft en del avbrott till och från. Min mamma har knappt vetat att jag är en snusare – för hon är lärare, och kan vara riktigt jobbig 🙂 Lärartyperna känner ju ni till 😉

Snuset har väl i snitt kostat dryga tusenlappen i månaden under alla dessa år. Så det handlar över tid om rätt stora pengar som gått åt: 3 – 400.000 kronor!

Min tandläkare tvingade mig att sluta snusa & han var inte ens torr bakom öronen
Förra fredagen (12 maj) var jag hos tandis. När jag kom dit, till min vanliga undersökning, så ropade en ung man upp mitt namn i väntrummet. Han presenterade sig som Ali. Jag trodde han var en ny tandsköterska. Men han var min nya tandläkare. Herregud, en ny tandläkare, och han kan max vara typ 26-27 år tänkte jag…

Eftersom jag normalt har stor tandläkarskräck började jag fundera på hur deras utbildningar går till. Om de får ge bedövning på döda och laga tänder på döda. Men insåg att någon måste vara den första levande – eller hur?  Men inte jag!!! En tandläkare ska ju vara erfaren och 50+! Så har alla mina tandläkare varit ju…

Nåväl, undersökningen gick bra. Trots mitt stora slarv i tonåren, som renderade i många lagningar så hade jag ingen trea. Man kan nämligen ha karies 1, 2 och 3 nuförtiden. Jag hade två ettor sist, men de hade blivit bättre, och det är enbart treorna de lagar 🙂

Men den unga, relativt nyutexaminerade tandläkaren, tittade länge på min överläpps insida. Han sade till mig:  Mats, jag har inte så stor erfarenhet om detta, men skulle gärna vilja att Linda kommer och tittar på detta. Det ser ut som det kan vara någon slags cellförändring.

När man fick höra detta blev man ju rädd. Tänkte direkt på att han var ju ny. Han fattar väl inget, men vad fan. Han lär ju inte hitta på i vart fall. Suck. Nåväl, 5 min senare kom Linda, en tandläkare med några år på nacken. Hon sade att Ali hade rätt. Det ser ut som en cellförändring. Antingen slutar du snusa eller så lägger du snusen någon annanstans i munnen!

Efter att ha hört detta, och varit med om mycket, så insåg jag – Jag slutar snusa nu!

Jag ska säga att det har INTE varit lätt. Jag gick direkt till apoteket och köpte nikotintuggummin, blev helt sänkt och ”nerdrogad”. Jag hade tydligen köpt det som var för rökare. De tål tydligen mer nikotin per tidsenhet. Efter att ha kört med de svagare nikotintuggummin en vecka så övergick jag helt till vanliga tuggummin för 2 dagar sedan – och det går faktiskt rätt bra. Men jag kan få återfall!

SÅ döm mig inte om jag börjar igen. Detta är inte lätt!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. http87270 Anita

  Varmt Lycka till med att sluta med ”drogen”.

  Gillad av 1 person

 2. Lina

  Helt övertygad om att du kommer klara det med din vilja och envishet
  för den gäller väl inte bara Claudias hälsa? Var rädd om dig.
  Vilken bra tandläkare. Stort lycka till.

  Gillad av 1 person

 3. Detta fixar du Mats 😊

  Gilla

 4. Annica

  Motivation, är det som gäller! Är du lika motiverad som du har att hjälpa oss med ME och plus diagnoser. Ja kommer du självklart att fixa detta!

  Gillad av 1 person

 5. Ammie

  Kämpa på . Du klarar det. Min man slutade efter typ 30 år. Det var ett rent helvete för alla i hans omgivning, min lugnet ,snälle make var ett argsint monster typ ett helt år men vi stod ut och visste ju vad det berodde på . Och ja han lyckades och om han klarade det hör du det …kör hårt 🤗

  Gillad av 1 person

 6. Gunilla H-K

  Du har inte jobbat i åratal med att få Claudia på fötter för att sedan stupa själv. Det här fixar du – alternativet är inget alternativ!! Lycka till!

  Gillad av 1 person

 7. Henrik Lind

  Det fixar du bra Mats!

  Gillad av 1 person

 8. Katarina

  Är säker på att du kommer klara detta! Min man slutade snusa efter många år och gick därefter över till nikotinfritt snus, det har han däremot inte lyckats sluta med. Förstår att mycket sitter i själva vanemönstret också förutom så klart nikotinberoende. Varmt lycka till, Mats! 😊

  Gillad av 1 person

 9. Varmt lycka till! Klart du skall sluta snusa, du är ett hälsofenomen inom ohälsa😉 Vi tror på dig och ME Sverige behöver dig i laget Sverige, för vem skall annars tala för oss? Starkt jobbat! Är som övriga läsare helt inne på att du klarar det!!!!

  Gillad av 1 person

 10. Ingela S

  Heja Dig Mats

  Det är ju precis som Katarina skriver här om vanemönster, de måste brytas.

  Allting går med en smula envishet – och det har du i överreserver haha ;))

  Sköt om dig nu

  Gillad av 1 person

 11. Tack för alla uppåtpuffar!

  Så här är det – det är mest psykiskt beroende! Helt klart! Det går rätt bra att tugga vanligt tuggummi nu. Har efter en vecka växlat ut nikotintuggummi mot vanligt. Faktiskt ingen större skillnad! Självklart är man lite rastlös. men ingen större fara med tanke på alla år man petat i sig giftet 🙂

  Jag hoppas kunna bli nikotinfri! Det måste vara betydligt lättare än att som sjuk följa ett strikt program som man inte ens blir mätt på…

  Gilla

 12. Kultti

  Hej Mats! Jag kan berätta att jag rökt över 40 år minst en ask per dygn. En vacker dag för ca 5 år beslöt jag att nu får det vara nog Jag hade tidigare försökt sluta några gånger och då använt nikotinplåster och tuggummi. Det tog inte många dagar innan jag var tillbaka på punkt 0. Nu gjorde jag slut utan hjälpmedel och underligt nog var min vilja så stark att jag klarade det! Inte en cigarrett mera i mitt liv, ever! Numera börjar jag må illa när jag känner lukten av röken. Jag var en total nikotinist och måste röka hela tiden – min mamma brukade säga att jag hade en cigarrett i munnen, en i luften och en i handen samtidigt, hon hade nog rätt! Nu Mats stålsätt dej och du kommer att klara dej galant. Det är en otrolig känsla när man slutar att vara en slav…Om jag vetat att det är så lätt att sluta skulle jag ha slutat för evigheter sedan. Vanligt tuggummi är jag beroende av och som bonus från xylitolen minskar hålen i tänderna!

  Gillad av 1 person

  • Starkt av dig! Som jag nu känner är det mest ett psykiskt beroende. Det fysiska går över rätt snabbt, bara på några dagar.

   Det dumma med en nikotinist är att man behöver nikotin för att bli normal. Självklart är det då bättre att vara normal utan nikotin.

   Gillad av 1 person

 13. Leif

  Jag slutade tvärt med snus för 17 år sedan, då hade jag snusat i 30 år. Ibland så mycket att jag fick förgiftningssymtom och hade svårt att koppla av på kvällarna. Efter ett antal misslyckade försök under 10 års tid bestämde jag mig en morgon, när livet var tungt av sorg och andra problem, att sluta tvärt. Det fungerade men det var ite lätt. Efter alla misslyckade försök visste jag att jag aldrig mer kommer att kunna ta en enda prilla för det innebär garanterat ett återfall. Jag kände ett sug så snart någon öppnade en dosa i gott och väl 10 år, men de senaste åren luktar det inte gott längre. Håll ut och var konsekvent så går det att genomlida.

  Gillad av 2 personer

 14. Anneli

  Köp boken ”Snusfri på tre veckor ” – Konsten att sluta snusa utan att gå i bitar….
  -Det här fixar du Mats 👍
  Lycka-till-Kramar 💕

  Gillad av 2 personer

 15. Elisabet Högelius Hallström

  Heja dig, Mats, det fixar du. Ett oerhört stort och viktigt beslut för dig och hela familjen.👍

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: