Aktivitetsförmågeutredning (AFU) ersätter TMU och SLU

Rutiner ändras för att få fler sjukskrivna i arbete
Från och med hösten 2017 ingår endast aktivitetsförmågeutredning (AFU) i grundutbildningen för försäkringsmedicinska utredningar. Anledningen är att teamutredning (TMU) och särskilt läkarutlåtande (SLU) successivt kommer att fasas ut och helt ersättas av AFU under 2018.
Källa

AFU utgår från ett självskattningsformulär
AFU är en standardiserad undersökning som baseras på ett självskattningsformulär som den försäkrade får fylla i. Frågorna handlar om aktuellt medicinskt tillstånd, förmågor och syn på återgång i arbete. I undersökningen ingår även en grundläggande fysisk undersökning och i de fall det bedöms nödvändigt en psykiatrisk intervju. Största delen av undersökningen består av en ”klargörande intervju” som läkaren anpassar utifrån självskattningen, bifogade medicinska underlag och egna undersökningar.
Källa

dr fuck

Efter 6 månaders sjukskrivning ska man testas för hela arbetsmarknaden
AFU är billigare,  mindre tidskrävande och en enklare undersökning än TMU. Syftet verkar vara mer tydligt, att man som långtidssjukskriven i huvudsak ska återgå i arbete. Om man inte kunnat återgå till sitt arbete efter 6 månaders sjukskrivning ska man testas för hela arbetsmarknaden.

afu
Bildkälla (TMU och SLU utgår)

Det blir svårt och påfrestande för de som är allvarligt sjuka

Det blir förstås svårt för de som lider av allvarliga sjukdomar, som tyvärr av Socialstyrelsen ännu inte har klassats som allvarlig sjukdom. ME/CFS är i synnerhet en sådan diagnos, och det finns många fler. Jag hoppas de har en ruta i självskattningsformuläret som tar upp just PEM dvs Ansträngningsutlöst försämring (PostExertional Malaise). Det handlar inte enbart om vad man kan prestera här och nu. Det handlar om vad man kan prestera över tid, utan försämring! Det har både handläggare hos försäkringskassan och en del läkare bevisligen svårt att förstå.

Angående målet att sänka sjuktalet
Sjävklart får vi hoppas att denna ökade delaktighet från den sjukskrivnes sida kan leda till en bättre bedömning. Med anledning av att det övergripande målet är att få ner sjuktalet är det lätt att föreställa sig att den sjukskrivne kommer att känna sig ifrågasatt. Man får inte glömma  bort att de allra flesta som är långtidssjuka inget annat vill, än att bli friska och börja arbeta igen.

Ett bättre sätt att sänka sjuktalet på är förstås att satsa på svensk sjukvård
Fler läkare, sjuksköterskor, undersköterskor. Satsa mer på forskning, bättre diagnostik och behandling.

Hellre fria än fälla
Att ifrågasätta 10 av 10 för att en ljuger – vad är det för vits? Hellre fria än fälla brukar man använda sig av när man är tveksam. För det är långt värre att som ”oskyldig” bli straffad, än som skyldig gå fri.

Det finns en uppenbart risk att detta system kan leda till mer psykisk ohälsa bland långtidssjuka då en kraftfull majoritet får betala ett högt pris för de egentliga ”soffliggarna”, som inte vill arbeta.

Jag anser att det är dags för politikerna att tänka om i denna fråga!

Mats Lindström
Bloggar om kroniska sjukdomar

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ammie

  Sunt förnuft ….var tog det vägen. Om man jobbat i 30-40 år inom tunga yrken …varför skulle man hitta på att man har värk och alla konstiga besvär helt plötsligt och välja att få så låg inkomst eller ingen alls att du måste leva på gränsen till total fattigdom ,kanske tom tvingas ut på gatan, leva på dina vänner och familj . Vad är vitsen liksom. Själv hade jag mycket hellre orkat fortsätta jobba till 65 år trots mitt sjukdomstillstånd. Precis som innan . Jag har ju jobbat sjuk sedan 1983 tom 2013 , skulle jag ljuga om att jag inte orkade hålla min kropp upprätt ,inte klarade att äta,än mindre tillreda mat, klara min hygien ,umgås med familj o vänner , minnas om jag ätit eller inte , överhuvudtaget bara att vakna och andas och överleva dagen var ansträngande….skulle JAG LJUGA OM DET ? VARFÖR i hela friden då …för att få känna mig kränkt ,nedvärderar och någon som ligger samhället till last …..nja
  Sunt förnuft kommer man långt med …..och mitt slutmål är ju själklart och den drömmen gör att jag numera orkar skratta , är ju att komma igång i jobb igen nästa år eller året därpå . För om jag slutar tänka så då vill jag inte längre leva och då har ju tokstollarna vunnit och DET unnar jag dom inte

  Gillad av 1 person

 2. Ingela S

  Ja, det verkar som man bara tänkt halvvägs.

  Ökad ohälsa, fler misstag i yrkesutövanden , osvsett vilka, när personer som är i tjänst, egentligen är svårt sjuka och dessutom har kraftigt nedsatt kognitiv uthållighet, låg stresströskel som försämras vid PEM.

  Hur kan man våldföra sig så på de som ligger, är min fråga !
  Dessa behöver FÖRST RÄTT VÅRD – och SE’N AFU efter vård och rehabilitering.

  Att det här skall vara så svårt att ta in!

  Vi är en kostnadsfråga och några ekonomer spekulerar i hur vi skall kosta mindre, det är det enda.

  Att behöva städa upp vad gäller mänskligt lidande och mörka öden , kommer också att kosta en del….

  Gillad av 1 person

 3. Per Olsson

  Detta är inget annat än en oanständighetens triumf designad av empatilösa politiker som uppenbarligen själva aldrig drabbats av allvarlig svårdiagnostiserad sjukdom. Ett system där professionella läkares sjukintyg avfärdas av outbildade handläggare blir allt mer Kafkavlikt och ännu en gång drabbar samhällets svagaste. Att Försäkringskassan så sent som i går triumferande gick ut med nyheten att sjuktalen för första gången på många år sjunker är ju ingen sensation när man satt i system att underkänna sjuka från att få ut det FÖRSÄKRINGSBELOPP som man betalat premie för i hela sitt vuxna liv.

  Gillad av 1 person

 4. Besviken, ledsen och riktigt förbannad

  Det här är kriminellt i den bemärkelsen att de begår etiskt brott mot mänskliga rättigheter.

  Folkmord kan ske långsamt, och det är det som det leder till i många fall med detta system med manér likt 30- och 40- talets SS som axlade rollen som nutidshistoriens mest aktiva i förintelsen 😡

  Gilla

 5. Anita Söbye

  Utgår i från att De ”Soffliggarna” har valsat runt i vården i många år innan sjukskrivning har kommit på tal .. Läkarna har aldrig varit frikostiga med sjukskrivning Mig veterligen och erfarenheter. Desto svårare blir det också för Politiker att fatta rätt beslut då de som utreder i ärenden har ingen utbildning där även Socialministern ingår, då deras Rådgivare oftast springer ”Industrins ”fotspår” .. Varför inte ha en Socialminister som är adekvat utbildad som kan ifrågasätta rådgivarnas råd? … Vi har brister i hela det Demokratiska system och FK är bara en lite del av detta.

  Gilla

 6. Siffer trixande . Det syns lång väg att våra folkvalda ser folket som boskap .
  Det är hög tid att de själva får smaka på sin egen medicin .
  Man trodde det skulle bli bättre när alliansen fick avgå men tydligen är målet detsamma …..utrota sjukdom ….eller hur var det nu försäkringskassan uttrycker sig …..VI BRYR OSS INTE OM HUR SJUK DU ÄR UTAN BARA HUR MYCKET DU KAN ARBETA !
  Historien upprepar sig …😠

  Gillad av 1 person

 7. Tyvärr kommer allt fler sjuka straffas ut pga den förda politiken som bygger vidare på nya moderaterna med krav på
  Ökad segregration.

  Gillad av 1 person

 8. Pia H

  Jag undrar så vilka de där soffliggarna är ? Jag tror nog de flesta människor vill om de kan ha en sysselsättning/ jobb o vara delaktig i samhället . Jag tror inte ngn vill vara sjuk ……

  Gillad av 1 person

  • Pia, självklart har du rätt, men just ”soffliggarna” förstör. Det är ju därför dessa kontrollsystem tvingas fram. Soffliggarna är väldigt, väldigt få, men de förstör för alla andra! Det finns en minoritet som ljuger och hittar på att de är sjuka. Men de utgörs som sagt av en liten minoritet.

   Det är därför för jäkligt att den stora massan som verkligen enbart är hemma för att de är sjuka ska bli ifrågasatta, för att några få är bidragsfuskare.

   Det finns kriminella inom alla grupper. Det är de som förstör.

   Gilla

 9. Så sant som du skriver, man har helt fel mål i arbetet med sjukförsäkringen! Målet är att minska sjuktalen, att minska kostnaden för sjukskrivningen. Självklart arbetar man på fel sätt då om målet är en siffra som ska uppnås.
  Om målet är att få fler sjuka friska, och på så sätt minska sjuktalen, DÅ har man en helt annan arbetsbeskrivning att utgå ifrån. Då blir det helt plötsligt intressant att ge fler vårdinsatser, mer rehabprogram, mer resurser till sjukvården för att bota sjukdom, lindra symtom och förbättra arbetsförmåga!

  Detta saknas totalt både insikt om och framförallt saknas det totalt sett en resursfördelning som tydligt visar på att det är detta man vill uppnå!

  När alla parter enbart tänker på att sänka kostnader, då kommer inte människor att bli friska. Vi kommer då bara att bli sjukare och sjukare och ja, då kommer sjuktalen att öka!

  När ska poletten trilla ner?? Vilken politiker vågar ta upp denna kampen? Vilket parti kan tänkas våga ta den striden i regeringsställning?

  Gillad av 1 person

 10. PA Öckerman

  Mats!

  Dags att hitta på något?

  Hälsn.

  PA

  Gillad av 1 person

  • Absolut, vet bara inte vad… För att få fler med i ”Laget Sverige” behövs bättre vård. Inte pappersexercis och lek med siffror. I det senare fallet kommer ännu fler bli sjuka, där psykisk ohälsa definitivt kommer att öka – inte bara bland de som nekas sjukpenning utan även bland de som tvingas fatta dessa korkade beslut.

   En studie med pollenextrakt, Myer’s cocktail och Maskros plus i kombination kanske 😉

   Gilla

 11. affabro

  ”Det finns en uppenbart risk att detta system kan leda till mer psykisk ohälsa bland långtidssjuka då en kraftfull majoritet får betala ett högt pris för de egentliga ”soffliggarna”, som inte vill arbeta.”
  Risken är uppenbar att de redan sjuka blir ännu sjukare nu när den nya förordningen AFU träder i kraft.
  från och med hösten 2017.
  Beslutet är ofattbart helt enkelt och jag protesterar på det bestämdaste mot detta horribla beslut.

  Gillad av 1 person

 12. Blir riktigt upprörd över ordet sjuktalet, vad är det? De mäter idag inte hur många som är sjuka utan hur många de har i sitt system som uppbär sjukersättning. Det är två helt olika saker. Jag skull vilja veta hur många av de som vart sjukskrivna som de har fått ut LÅNGSIKTIGT i arbete igen. Det skulle vara lite mer relevant information att visa på. Jag tror nämligen att en del också återgått i arbete men det har bara blivit kortsiktigt eftersom de återinsjuknar. Att man efter en längre tids sjukskrivning prövas för hela arbetsmarknaden kan jag tycka kan vara relevant men det beror på av vilken orsak man är sjukskriven och vilken typ av jobb man haft tidigare. En del kanske kan omskola sig till en annan typ av arbete som man skulle kunna klara av att utföra istället. Som sjukskriven skulle det säkert kunna vara ett socialt lyft att kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden komma ifrån isoleringen, få egen inkomst igen och inte känna att man är till last för samhället. För de som är ME sjuka/kroniskt sjuka är ju situationen tyvärr inte så att man kan ta ett annat jobb överhuvudtaget. På FK måste man lära sig att hantera människor individuellt och anpassa sina åtgärder därefter, men de verkar tyvärr vara helt ”fyrkantiga” i sitt bemötande av individer.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: