6 steg till bättre hälsa

nationaldagsfirande-roslagen
Idag är det Sveriges nationaldag

Integrativ medicin för kroniskt sjuka
När det gäller kroniska sjukdomar räcker inte alltid skolmedicinen till. Därför är det viktigt att titta även på de alternativa metoder som finns. Så länge vi går i samma fotspår kommer vi alltid till samma plats. Det behövs därför en förändring för att minska antalet kroniskt sjuka.

1.  Immunmodulering
Ett fungerande immunförsvar är grunden för god hälsa.  Immunmodulering innebär att reglera immunförsvaret och få tillbaka immunceller i balans, för att därmed möjliggöra för immunsystemet att fungera fullständigt. Immunmodulering är mer komplicerat än att enbart stärka immunförsvaret. Att återställa immunförsvaret är särskilt viktigt för patienter som lider av autoimmuna sjukdomar eller annars fått ett dysfunktionellt immunförsvar pga av kraftiga infektioner. Det finns olika immunmodulerande läkemedel, men även olika örter.

Problematiken med läkemedel är att det är pengar som styr forskning, och problemet med örter är att antalet studier är små och få. Läkemedelsbolagen som finansierar de större studierna är inte intresserade av enbart örter – de går inte att ta patent på i sin ursprungliga form. När det gäller behandling med örter är det oftast den tillgängliga kliniska erfarenhet man får gå på, och det finns en del information världen över som visar på vad som kan fungera och inte, även om vissa källor kan vara tveksamma eller högst anekdotiska. Självklart är det viktigt att få hjälp av utbildade och kunniga gällande örter.

2. Ortomolekylär medicinering
Ortomolekylär medicinering är en alternativmedicinsk inriktning som syftar till att behandla och förebygga sjukdom genom att tillföra stora mängder av vitaminer, mineraler och aminosyror för att främja hälsa och helande i kroppen. Höga intravenösa doser av dessa medel har hos flera visat kan ha en god och omedelbar effekt på immunsystemet och ämnesomsättningen. Myer´s cocktail och intravenös C-vitaminbehandling är ett par exempel på sådana behandlingar.

3. Avgiftning/Detox
Vår kropp konfronteras ständigt med gifter. Gifter finns i luften vi andas, i maten vi äter, i våra kläder, möbler, parfymer, schampo, matförpackningar och även i våra tänder. Även när immunförsvaret arbetar korrekt tillverkas toxiner av alla patogener som immunförsvaret dödar. Alla dessa gifter måste ut ur kroppen, och det får inte bli stopp i reningssystemet. För att optimera immunsvaret och reducera biverkningar av behandling, behöver kroppen bli fri från tungmetaller och toxiner. Skador på immunsystemet på grund av sådana toxiner är ofta förknippat med utbrott av olika kroniska sjukdomar.

4. Sjukdomsspecifik behandling
Ibland räcker det inte att enbart immunmodulera immunförsvaret. Det kan då behövas patogendödande terapi. Det finns konventionella och icke-konventionella metoder för att behandla en sjukdom. En balanserad strategi för terapier är nyckeln. Inte alla standardbehandlingar är dåliga och inte alla alternativa behandlingar är bra. Det är viktigt att införliva det bästa av varje metod i en integrativ terapi.

5. Harmoni för kropp och själ
Det är viktigt för kroniskt sjuka att känna igen mönster i deras liv som lättare kan ha gjort de mottagliga för sjukdomar. Långvarig stress påverkar, som de flesta vet, immunförsvaret negativt. Det innebär att infektioner som en frisk människa inte har några problem med kan vara en avgörande belastning för att utveckla kronisk sjukdom hos den som har ett ansträngt liv. När man funnit dessa mönster kan man finna lösningar för stresshantering och livsstilscoachning varvid djupt rotade spänningar och inre spänningar frigörs och självläkande krafter i kroppen stimuleras till en bättre inre balans.

6. Kosten
Förutom ovan 5 steg är självklart kosten oerhört viktig, både vad man stoppar i sig och vad man bör undvika.

Inspiration till detta inlägg hittades på denna sida

Ha en fin svensk nationaldag!

Mats Lindström

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Ett mycket ” matnyttigt” inlägg idag 😃!

  Jag märker själv hur kontinuitet vad gäller kost och sömn hjälper tillfrisknandet ytterligare.
  Måltider håller ungefärligt fasta tider varje dag, så magen och resten av systemet kan arbeta ifred, lugnt och metodiskt utan att man stressar ner nytt skräp ( som småätande) hela tiden.
  Samma sovtider gäller ävem … med vissa undantag för helgen 😉

  Gilla

 2. pege63

  Jag tror desto mer avancerade protocol desto svårare för folk att få grepp om det och man tappar intressett när resultat uteblir

  Gilla

 3. Carola

  Har du sett denna sida om kostens betydelse och hur många som blivit bättre. Finns även på fb. https://naturesforlife.se/vad-ar-candidaklubben/var-story/

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: