Mörk choklad – kan det vara något?

ab
Ovan artikel från Afonbladet är 10 år gammal, men nu kommer liknande info igen

Forskare vid Griffith University School of Medical Science and National Center for Neuro i Australien har granskat 17 studier om näringstillskott kan hjälpa männisor med ME/CFS.
Slutsatsen av denna översyn visade att det finns otillräckliga bevis för användning av näringstillskott och eliminering och modifierade kost med avseende på att lindra symtom.

Förbättringar i trötthet observerades vid tillskott av probiotika, polyfenolrik choklad med hög kakaohalt, och en kombination av NADH och koenzym Q10, skrev författarna, men totalt sett krävs mycket mer rigorös forskning. (NADH kan vara lite svårt att få tag i men Niacin (Viatmin B3) är billigt och lätttillgängligt och är en föregångare till NADH).
Läs hela studien här

En klinisk studie med bra resultat är denna
En av de mest intressanta kliniska studier som gjorts med kosttillskott på ME-sjuka är faktiskt den som den numera bortgångne Rich Van Konynenburg, Ph.D. genomförde för ett antal år sedan. Hans forskning visar att ME -patienter sannolikt lider av långsam metylering (förmåga att ta upp olika näringsämnen och konvertera de till metylerad form), som hindrar kroppens immunförsvar och avgiftningssystem att fungera tillfredsställande. Han hade mycket fokus på kroppens starkaste antioxidant – glutation. som tillsammans med folat och vitamin B12 är nyckelspelarna.

Behandlingsprotokoll
Del av Yasko protocol (som nu även används mot autism):

Vitamin B12 (metylerad form)
1 sublingual tablett 2000 mikrogram dagligen.

Folat (metylerad form 5-MTHF)
200 mikrogram per dag.

Intrinsi B12 / folat
Kombination av folsyra, 5-MTHF, och folinsyra (200 mcg); cyanokobalamin (125 mcg); kalcium (22,5 mg); fosfor (17,25 mg); och intrinsic factor (5 mg).

All in one multi-vitamin (tidigare kallad Neurological Health Formel)
Observera att man börjar med att ta ¼ tablett och ökar  dosen efter tålighet upp till 2 tabletter dagligen. Detta är ingen vanlig multivitamin som man köper i snabbköpet, utan särskilt utvalda ingredienser. Det innehåller antioxidanter, trimetylglycin, nukleotider, tillskott för att stödja svavelmetabolism samt ett högt förhållande av magnesium till kalcium.

Fosfatidylserin Complex
En mjuk gelkapsel om dagen. Innehåller fosfolipider och fettsyror.

Resultat
20 av 21 patienter (95%) rapporterade en minskning av det totala antalet symptom vid 6 månader.
16 av 21 (76%) rapporterade förbättrad energinivå
16 av 21 (76%) rapporterade förbättrad sömn
15 av 21 (71%) rapporterade förbättrad ”mental klarhet”
15 av 21 (71%) rapporterade minskad smärta
14 av 21 (67%) rapporterade övergripande känsla av välbefinnande
Inga allvarliga biverkningar rapporterades.
Läs mer

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. PA Öckerman

  Mats!

  Ett hundra norska terapeuter, som sålde mörk schoklad, hade mycket lägre skador av fria radikaler än andra grupper, som jag testat.

  Hälsn.

  PA

  Gillad av 1 person

 2. Johan

  Ken Lassesen har skrivit om mörk choklad på sin blogg cfsremission. Han går på en approach där magbakterier som är ur balans är den underliggande orsaken till CFS. Kan vara intressant att titta in på den bloggen också.

  Gillad av 1 person

 3. Trevligt =)
  Ja just nu lutar jag lite åt att magen (tarmflorans skick) är en stor avgörande faktor för de flesta ohälsor. läser boken MAGSTARKT nu, rekas hårt. ca 70% av allt immunförsvar finns i maggen. Det verkar mer som att det är magen som styr kropp och hjärna inte tvärtom sas. därför forskas det så mycket nu på magbakterier etc. där man tar från magge å placerar i en annan magge…påverkar psyket och serotonin etc. påverkar vikten…bakterier från en tjock person placerades i en smal persons magge som därefter blev tjock =) ja oerhört intressanta studier och fakta i den boken…
  Vore intressant å veta om du MATS L undersökt Me/CFS-sjuka och vad de äter dricker?
  några gemensamma faktorer och tydliga brister gällande god tarmflora och övervägande goda tarmbakterier i maggen? har de testat fermenterade produkter dagligen? resultat?
  Testar nu fermenterat surkål dagligen innan måltiderna (får ej vara pastoriserade produkter som förstör de goda bakterierna i hettan…) får se….
  hur många Me/CFS har tex läckande tarm och/eller inflammationer i magen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: