”Försäkringskassan är kritisk till kvaliteten i läkarintygen, medan läkarna ifrågasätter handläggarnas förmåga att överpröva läkarnas bedömningar i läkarintygen”

Försäkringskassan och läkarna har inte varit överens
Som jag tidigare skrivit har det varit stora problem när det gäller samarbetet mellan Försäkringskassan och ”sjukskrivande” läkare. Det underliggande problemet har varit att Försäkringskassans handläggare  tvingats att avslå fler sjukskrivningar än tidigare för att upnå det mål som ställts – färre sjukdagar per medborgare. Det har upprört läkarkåren. Äntligen har nu regeringen tagit tag i detta – stort tack!

Översyn sker nu gällande komplettering av läkarintyg vid sjukskrivning
Regeringen kommer imorgon torsdag att ge Försäkringskassan i uppdrag att kartlägga omfattningen av begärda kompletteringar av läkarintyg då den sjukskrivnes arbetsförmåga ska bedömas. Detta eftersom det i dagsläget pågår en diskussion mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården om kvaliteten i läkarintyg som präglas av ett misstroende dem emellan.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Camilla

  Det är så byråkratiskt allt det här; så att man blir helt trött.
  Myndigheter i Sverige borde väl vara till för medborgarnas bästa, -det kan man ju drömma om, i alla fall.

  Gillad av 1 person

 2. Carina Lundqvist

  Det är helt vansinnigt att FK kan underkänna läkarintyg och se arbetsförmåga hos den sjuke som inte finns.
  När skall vi få ett stopp på det här?

  Gillad av 1 person

 3. Susanne

  Har varit sjukskriven 25% då jag vill jobba men min smärtgräns verkar gå vid att jobba 75%. Min diagnos är Fibro. FK avslog dessa 25% sjukskrivning och tyckte jag skulle söka nytt jobb att arbeta 25% med. De tycks inte förstå att om jag kunde skulle jag jobba 100 % MED MITT jobb. Har skickat in en överklagan men de har inte hört av sig på något sätt under 2 månader.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: