Felaktig propaganda framförs om behandling med antibiotika

Barnläkaren Mats Reimer har gått ut med varningsflagg om att långvarig antibiotika är förenat med livsfara utifrån en anekdotisk uppräkning av 5 fall i USA där till synes flera fick blodförgiftning (sepsis), bl a på grund av att den medicinska utrustningen (infarten) inte böts ut i tid. Men han insisisterar att det berodde på antibiotikabehandling.  Oavsett vad förstår de flesta att 5 patienter inte kan utgöra ett vetenskapligt underlag.

Långvarig antibiotika ges mot bl a tuberkulos, acne och komplicerade sår, ofta utan allvarliga komplikationer.  I vissa fall måste de som lider av långvariga vektorburna infektioner även ha längre antibiotikabehandling än några veckor. Jag återkommer om det längre ner.

Reimers blogg i Dagens Medicin får numera enbart kommenteras av sjukvårdsantällda/motsvarande varför kommentarer lyser med sin frånvaro då uppenbarligen väldigt få stödjer hans uppfattning. Han menar dock att i princip alla infektionsläkare står bakom honom när det gäller diagnostik och behandling av fästingöverförda infektioner. Det kunde vi alla höra i förra veckans radiointervju i P4 Väst.

Han gör en egen kommentar till sitt inlägg i sin blogg:

”Min arbetsgivare VGR har precis kommit ut med regionala riktlinjer för diagnostik och behandling av borrelia…”

Om man läser dessa riktlinjer är det inget nytt. Det är fortfarande Sveriges egna evidens (jämfört med ett internationellt perspektiv) som propagandaförs. Det är 10 – 14 dagars antibiotikabehandling som gäller och undantagsvis 21 dagar. I övrigt påstås att de som har kvarvarande symtom inte lider av infektion. Det är enligt mig helt fel (se länk längst ner).

Här redovisas en del av de riktlinjer Reimer för fram:

”Restsymtom
För en absolut majoritet av de patienter som behandlas för borreliainfektion går symtomen fullständigt i regress inom 6-12 månader. En mindre andel av de patienter som behandlats för borreliaartrit har kvarvarande besvär från den påverkade leden, ofta av intermittent karaktär. Detta är inte ett uttryck för kvarvarande infektion utan anses orsakas av en inflammatorisk process som startats av infektionen. En del av dessa patienter kan behöva behandling med COX-hämmare och/eller kortikosteroider och handläggs i samråd med reumatolog. Bland patienter som behandlats
för neuroborrelios beskriver en mindre andel kvarvarande symtom i någon form efter 12 månader. Dessa symtom kan vara kvarvarande pares, parestesier, trötthet och huvudvärk.
Orsaken är inte kvarvarande infektion och ett flertal studier har inte kunnat påvisa positiva effekter av upprepad/förlängd antibiotika-
behandling. Beroende på typ och svårighet av kvarvarande symtom handläggs dessa patienter i samråd med relevant specialitet.”
https://www.dagensmedicin.se/blogg/mats-reimer/2017/06/22/livsfarlig-behandling-av-pahittad-kronisk-borrelia/

Mats Reimer verkar inte ha tagit del av alla de studier som visar att en majoritet av de med så kallade ”restsymtom” de facto lider av en aktiv infektion – och att de mår bättre av långvarig antibiotika, åtminstone 3 mån – likvärdigt med vad som ofta skrivs ut mot svår acne utan allvarliga biverkningar.

Jag tycker Mats Reimer, men framförallt alla infektionsläkare, ska läsa dessa studier

https://newsaboutdisease.com/2017/06/24/serios-journalist-sokes-det-handlar-om-kronisk-borrelios-och-langtidsbehandling-med-antibiotika/

 

Mats Lindström

Min fru insjuknade 2008 efter ett fästingbett. Hon blev mycket svårt sjuk och rullstolsbunden i 7 år med felaktiga diagnoser. Efter 3 månaders antibiotika, tack vare genom Dr Kenneth Sandström, kunde hon lämna rullstolen.

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Vad säger man? Man ser det man vill se. Så även Mats Reimer, PACE m fl. I rest my case.

  Gillad av 1 person

 2. ajader

  Tycker det är tragiskt att det inte finns fler läkare med mer råg i ryggen!
  Jag är övertygad om att det finns massor med läkare som inte håller med. Som har förståelse för den individuella människans komplexitet när det gäller både insjuknande och tillfrisknande.
  Som förstår att de behöver vara lyhörda för individens och flexibla i sin behandling, om de ska kunna hjälpa patienten på bästa sätt.
  Men det tycks vara en otrevligt outtalat tryck på vad man säger och inte säger, inom läkarkåren.
  Beklagligt och fegt.
  Hur ska det gå att minska sjukskrivningstalen om läkarna inte lyfter fram vikten av att ta fram och ge behandling som funkar på riktigt, inte bara dämpar symtomen?

  Gillad av 1 person

 3. Lars-Erik

  När ska läkarföreningen inse och göra sig av med kvarnstenen som dom har runt halsen? Det måste ju börja kännas lite pinsamt att ha den där barnläkaren som talesperson utåt sett? Eller är han den bäste som dom kan skaka fram?

  Gillad av 1 person

 4. Ingela S

  Det som M R propagerar för, är direkt pinsamt!

  Vad skulle han göra själv om han drabbades av dessa tillstånd som FSI mfl. vill få bättre testmetoder för?

  Bättre testmetoder finns nu
  Bättre diagnostik finns
  Evidensbaserade vetenskapliga studier finns likaså > 700 [ källa : sammanställning av dr Robert Bransfield
  http://www.ilads.org/ilads_news/2017/list-of-700-articles-citing-chronic-infection-associated-with-tick-borne-disease-compiled-by-dr-robert-bransfield/%5D

  Behöver man tillägga något mer här?

  Gillad av 1 person

 5. Hoppas Reimer kan läsa detta:

  ”We will report any government agency, medical board, medical society or health insurance company that interferes with these human rights, said Luché-Thayer. “We are stakeholders with a global reach and an international presence and the Special Rapporteur has the mandate to investigate all these abuses.”

  https://botaborrelia.wordpress.com/2017/06/28/bota-borrelia-cure-lyme-pressrelease-from-ad-hoc-committee-for-health-equity-in-icd11-borreliosis-codes-and-global-rbcc/

  Gillad av 1 person

 6. Kjell Bock

  Infektion ”äger” frågan, varför?
  I deras värld existerar endast formen, fullvärdig spirochet och inte cwd form, biofilm etc.
  Mikrobiologer och immunologer känner ju till detta.
  Vore klädsamt om dessa forskare kunde komma med i matchen lite mer

  Gillad av 1 person

 7. Jonas

  Lite perspektiv. Enligt en studie från 2014 så dör det 440 000 patienter i USA inom vården årligen pga ”medical malpractice”, dessutom finns det experter som anser att mörkertalet är minst det dubbla. Och fallen med ”serious harm, but not deaths done to patients” är 10 -20 gånger högre. Sannerligen skrämmande siffror, vården är livsfarlig! I denna enorma och tragiska mängd av lidande så lyckas alltså Mats Reimer hitta 5 st fall som är relaterade till långvarig antibiotikabehandling, och som förmodligen visar sig vara sepsis. Enbart pinsamt.

  Det borde vara enkelt. Utföra test, vid positivt behandla, testa igen, om infektion kvarstår fortsatt behandling tills test visar att infektion är borta. Logiskt eller hur? Till om med motvallsare som MR borde hålla med om att detta tillvägagångssätt är mest logiskt.
  Som vi alla känner till hänger detta på att vi har ett tillförlitligt test, Tickplex är i faggorna och vi får hålla tummarna och se om det är den game changer vi hoppas på. Och således tystar de märkliga uttalanden från självutnämnda ”experter” inom området, och vi kan fokusera på behandlingar och tillfriskning för alla de som lider av Borrelia, och inte minst alla coinfections, istället för att lägga energi på debatter.

  Gillad av 1 person

 8. Esa Pihlajamäki

  Jag skulle ställa en fråga till Mats Reimer för att stå bakom ditt påstående om pseudodiagnos kronisk borrelia. Om vi skulle hitta en patient med sk pseudoborrelia som du skriver med matchande blodgrupp, skulle du vilja ställa upp och få lite blod injicerad i ditt blodomlopp. Sjukdomen finns ju inte.

  Gillad av 2 personer

 9. Maria

  Bra skrivet! Det faktum att majoriteten av oss drabbade blir bättre med långvarig antibiotikabehandling verkar inte spela någon roll för MR. Han anser sig ha rätt och behandlingen är fel… även om den gör oss bättre. Bättre att vi sjuka fortsätter lida och vara svårt sjuka än att vi ska få en behandling som i de flesta fall hjälper oss men som inte stämmer överens med vad som lärs ut på läkarutbildningen 😠. Det är väl inte ett beteende som kännetecknar en duktig läkare?

  Hemskt att MR tillåts uttala sig på detta sätt i ett forum där hans åsikter inte går att bemöta.

  Gillad av 1 person

 10. Conny Dalfors

  Exelent skrivet och ett lysande bemötande av Mats Rejmers rapparkalja som han fortfarande tillåts skriva o sprida, trots den (hans) uppenbara brist på senaste kunskap i ämnet. Med tiden kommer alla andra proffessionella och kompetenta yrkesmän/kvinnor att ”mala ned” sådana som Mats Rejmer till den ”historiska skräphögen” där alla andra liknande personer redan befinner sig. Än en gång. Mycket bra bemötande med stor tyngd o kraft. Med vänlig hälsning, Conny Dalfors

  Gillad av 1 person

 11. Det finns ju redan studier som visar att personer med ”pseudoborrelia” eller ”restsymptom” på något magiskt vis överför viabla spiroketer till tidigare osmittade fästingar som fått suga blod. Jag kan i hastigheten inte hitta länken, men jag vill minnas att Mats L har redovisat detta tidigare i denna blogg. Men eftersom det är en studie som motsäger våra svenska dogmer så är den säkert av ”så dålig kvalitet” så att våra svenska experter (MR m fl) aktivt väljer att bortse från den, eller? MR:s text verkar utgå från antagandet att de flesta (alla?) som långtidsbehandlas i själva verket har pseudoborrelia, vilket ovan nämnda studie motsäger.

  Gillad av 1 person

 12. Anna J

  Som vanligt, en lysande analys Mats L!
  Jag är en av de patienter som fått höra att jag lider av ”resttillstånd” sedan min infektion 2004! Nu, galet många år senare, har jag fått veta att det visst finns flera behandlingar som kan göra mig bättre eller till och med frisk! Jag har påbörjat behandling och sakta men säkert blir jag bättre! Tänk om läkarna hade informerat mig om detta tidigare, då hade jag kanske inte förlorat så många år …

  Gillad av 1 person

 13. Anette Sätherberg

  Jag blir alldeles förskräck över vilken okunskap det finns bland läkare i Sverige angående Borrelia och andra infektioner som sprids via fästingar, MR visar med sina påståenden att han har noll koll. Min allergiläkare var riktigt upprörd över att man är så okunnig om borrelia och andra fästingburna infektioner. Precis som någon skrev här, skulle MR vilja ha lite blod injicerat av oss sjuka? Stå upp ni läkare som fattar det här och hjälp oss alla som är drabbade istället för att lyssna på denna rappakalja som MR skriver. Mycket bra bemötande av hans rappakalja.

  Gillad av 1 person

 14. Man bör fråga sig vilka krafter som står bakom och betalar människans agerande!?!? Det handlar givetvis om pengar och kanske om mycket som vi som inte är helt insatta i frågan vet ens om. Rädslor och okunskap är några faktorer. Antibiotikaresistens har ju allvarligt ökat. Men för den skull så bör man inte hindra att människor som lider får ett drägligt liv genom att behandlas med antibiotika och de läkemedel som ger de detta!
  Min dotter har fått halvårslånga behandlingar med lågdos antibiotika mot urinvägsbesvär för att hon ska fungera i sin vardag, är det skillnad på sjukdom och sjukdom, undrar jag?

  Gillad av 1 person

 15. Linda

  Hur kommer det sig att infektionsläkarna inte säger ifrån? Är Mats Reimer en nyttig idiot som säger vad infektionsläkarna egentligen tycker? Enligt Mats Reimer så är det ju så. Håller infektionsläkarna verkligen med? Det är jag jättenyfiken att få reda på!

  Gillad av 1 person

 16. Marcus Sjöström

  Mats Reimer är en idiot. Ingenting annat. Ett stort jäkla stolpskott. Ursäkta min ”franska” men finns absolut ingenting positivt att säga om honom. Däremot finns det bara en massa positivt att säga om dig Mats!

  Vi får hoppas på att svensk sjukvård inom en snar framtid väljer dels Tickplex samt att behandla gällande ILADS-rekommendationer.

  Mvh

  Marcus Sjöström

  Gilla

 17. Peter Tönnäng

  Alla de patienter som blivit befriade av sina s.k. restsymtom efter långvarig antibiotikabehandling – i många fall åratals behandling – var det någon psykosomatisk effekt, eller möjligen placebo, som befriade med från huvudvärk, trötthet, uppkastningar etc som kvarstod efter de första 21 dagarnas antibiotikabehandling?

  Eller var det faktiskt så att den långa antibiotikabehandlingen faktiskt bekämpade de bakterier som orsakade symtomen?
  Man kunde önska att Mats Reimer och likasinnade i detta fall kunde plocka fram Ockhams rakkniv.

  Gillad av 2 personer

 18. Tina Wikström

  Ett helt horribelt utlåtande av ”experten” Mats Reimer. Var har han fått sin utbildning? Vad behandlar man blodförgiftning (sepsis) med om inte antibiotika? Att ”ingångarna” inte skötts ordentligt var ju under all kritik, det borde snarare vara det han slagit ner på, och inte antibiotika i sig.

  Gillad av 1 person

 19. Johan

  Mats Reimer och hans språkrör är det nya Caprini fallet, de tror att de är experter på saker de inte begriper. Om man ska frigöra resurser från sjukvården, ska man satsa på just dessa kroniskt mkt sjuka patienter. Vårdcentraler får ökade resurser om ”kroniskt borrelia” skulle erhålla adekvat ILADS – vård, dvs undvika den rundgång på tusentals läkarbesök i onödan pga av att de svenska riktlinjerna är uråldriga.
  Språkrören är roten till det onda! – det är dessa bakåtsträvare som orsakar problemet och dessa måste bytas ut SNARAST!
  Stoppa detta vansinne nu!
  MR försöker nu med sina propaganda artiklar att desinformera svenska folket.
  Att infarter(vener) skulle vara livsfarligt(vid borrelia och co-infektions), vilket skämt, Se föregående talare!
  Antibiotikaresistensen orsakas till största delen av djur och mat industrin. Enbart fiskodlingarna utanför kusten vid Sydamerika förbrukar 20-30 gånger mer Antibiotika än hela Sydamerikas befolkning(antibiotika på recept) gör tillsammans.

  Gillad av 1 person

 20. Åsa Berglin-Inberg

  Hur länge ska denne självutnämnde ”expert” få härja? Hur länge ska hans lögner tas för sanningar och patienters hälsa och livskvalitet haverera? Hur länge ska han få förstöra seriösa läkares karriärer? Hur länge ska myndigheterna lyssna till denne charlatan? Det är dags att sanningen kommer fram nu.
  Faktum är att ”kejsaren” mats reimer är naken.

  Gillad av 1 person

 21. Håkan

  Det är länge sedan Mats Reimer hade patienternas väl som drivkraft. Nu handlar det bara om att försvara sin egen heder.

  Gilla

 22. Håkan

  Och hur lyckas han nästla in sig som ”expert” i alla möjliga mediala sammanhang? Finns det ingen kritisk journalist som förmår ifrågasätta hans legitimitet.

  Gilla

 23. Kjell Bock

  Han är kompis med Leif Dotevall, vars forskning och avhandling är en av grundpelarna i den Svenska synen på Borrelia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: