Ytterligare en bluffstudie släppt av psyklobbyn

Vi kan kalla studien för GETSHIT men den heter GETSET
GETSET står för Guided graded exercise self-help plus specialist medical care.
Även denna gång är det psyklobbyn i England som lyckats prångla ut en artikel i The Lancet, precis som den förra bluffstudien där värdena var manipulerade.
Läs om den förra bluffstudien här

Nu har jag inte hunnit läsa så noggrant så det är med viss reservation jag skriver då jag har semester och tänkte faktiskt koppla av denna vecka 🙂   Men vid en snabb anblick förstår vem som helst att detta inte är något att hänga i julgranen. Jag lovar att curcumin, magnesium, B12 och folat skulle få bättre resultat! Men vi får väl läsa annat i Dagens Medicin inom kort…

Nåväl – kort om studien
Mellan maj 2012 och december 2014 rekryterades 211 ME-patienter. Jag har ännu inte hunnit kolla alla uttagskriterier. Sist var Oxfordkriterierna med, där 47% led av en psykiatrisk diagnos…

I vart fall delades 107 st in i en GES-grupp där de fick vanlig hjälp från sjukvård och ett behandlingsprogram med fysiska övningar, delvis tillsammans med en sjukgymnast. Övriga 104 som utgjordes av kontrollgrupp fick enbart sedvanlig vård.

Det verkar som 97 fullföljde i GES-gruppen och 101 i kontrollgruppen.

Utvärdering gjordes med självskattningsenkäter efter 12 veckor. Tydligen ska en årsuppföljning göras längre fram.

Resultat
Endast 17 st (18%) av 97 st i GES-gruppen angav i självskattningsformulär att de blev allmänt bättre. Ett mycket magert resultat – helt jämförbart med placebo. Jag kan även tänka mig att flera av de 17 var i beroendeställning till sjukgymnasterna och ville ge dem beröm i form av högre poängsättning

I den andra gruppen som enbart fick sedvanlig vård var det 5 st (5%) som menade att de blev bättre.

Det här var en av de sämsta studier jag någonsin tagit del av! Självklart ska jag fördjupa mig i den så gott jag kan längre fram. Ni som har synpunkter, skriv gärna en kommentar!

Här kan ni läsa bluffstudien i fulltext

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela S

  Det är graverande hur okritiskt dessa små studier kan få sådan imotiverad medvind.

  Det luktar ekonomisk påverkan i dessa led

  Gilla

 2. Hoppas det granskas och inte blir en studie som vården kommer att hänvisa till… ja, eller kanske bra det, för då kan man säga att den fysiska ansträngningen inte fungerar iaf.!

  Gillad av 1 person

 3. Håkan

  Kan sätta huset i pant på att studien inom kort kommer att höjas till skyarna av en bekant barnläkare som desperat griper alla halmstrån för att försvara GET/KBT-teorin, snart förpassad till historiens skräphög.

  Gillad av 1 person

 4. chronicmomtofantastic4

  Det är ju helt otroligt.. man undrar ju om man ska skratta eller gråta..! ? Alltså vad ÄÄÄR det här?? Vad är det för FEL på dom?!!
  Flrlåt, men jag hittar verkligen inga vettiga ord..!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: