Så här gör man vinklade radioprogram i Sveriges Radio P1 – En del kallar det för Fake News

dalarna
Bild på mig och min fru, som lämnat rullstolen efter 8 år med kronisk borrelia

Jag anser att det är viktigt att detta kommer till allmänhetens kännedom
Fredagen den 7 juli blev jag uppringd av Erik Petersson från Medierna P1. Han undrade om jag kunde ställa upp på en bandad intervju då flera företrädare för det medicinska samfundet ansåg att jag fått för mycket radiotid och även spritt pseudovetenskap i ett inslag om borrelia ett par veckor tidigare i Sveriges Radio P4 Väst. Det kan ni lyssna på här

Jag hade inte tid när han ringde och bad honom återkomma. Därutöver ville jag gärna veta vilka frågor han ville få svar på. Vi bestämde ett klockslag.

Jag fick sedan detta SMS
”Hej Mats! Erik Petersson från Medierna här. Den fråga jag vill ställa till dig är: Det är flera personer i vårt reportage som säger att ni baserar er på pseudovetenskap: Vad är din kommentar till det?”

Jag kontaktade skriftligt styrelsen för FSI och fick hjälp att formulera ett svar. Det var viktigt att det var något som vi alla kan stå bakom, då jag förstod att det skulle bli ett kritiskt radioinslag. Vi skulle förklara vad den vetenskap som journalisten kallade för pseudovetenskap består av. Det var ju själva huvudpoängen med att vara med i radio.

Observera att i sändning klipptes svaret bort!
De tog bort allt i kursiv text som inte är fetmarkerad. Det framgick således inte vad föreningen stödjer sig på för vetenskap. Ett drag av programledaren, som kanske enbart ville förmedla att jag och därmed föreningen stod för allmänt tyckande? Får man göra så när man sänder för Sveriges Radio P1? Jag skulle inte tro det. Det var verkligen skapande av Fake News i allra högsta grad.

Kom ihåg, enbart det i fet text sändes
”Det som kallas pseudovetenskap i Sverige är tvärtemot ett vetenskapsfält i stark utveckling i andra länder. Amerikanska hälsomyndigheter har svängt och accepterar nya riktlinjer vilket inte Sverige gör. Det går ut på helt andra behandlingsrekommendationer. I USA får man exempelvis behandla borrelia så länge som behövs.

Vi har tre läkare och en farmaceut i föreningens vetenskapliga råd. De har vår syn på saken och baserar sina kunskaper på klinisk erfarenhet och över 700 vetenskapliga studier. Men det stämmer att det finns motstridiga vetenskapliga studier. Det finns det inom många andra områden också. Så det är inte något konstigt med det.

Som alla förstår blev svaret ganska urvattnat
Med anledning av det mest väsentliga klipptes bort framgick inte i radioprogrammet vilken vetenskap jag och föreningen stödjer oss på. Programledaren, den bloggande barnläkaren och någon medicinreporter satt alla och pratade hur förskräckligt det var att allmänt tyckande och pseudovetenskap kunde få sådan plats mot den ”etablerade vetenskapen” i Sverige. Man drog även liknelser med global uppvärmning och att det även inom det områden finns allmänna tyckanden som man självklart måste nonchalera. Programmet spårade ur. Ingenting av detta fick jag bemöta.

En annan läkare klipptes även in och menade att jag hade missuppfattat att vi har egna behandlingsrekommendationer avseende borrelia i Sverige. Inte visste jag att vi har 4 veckor som de allra flesta? Var står det någonstans? I Sverige har man dessutom exakt samma behandling mot neuroborrelios, oavsett om man gått med infektionen en månad eller 10 år. Dvs ett par veckors behandling. I USA behandlar man så länge som behövs. I de allra flesta länder åtminstone den dubbla tiden än i Sverige!

Programmet i P1 var ett av de mest vinklade radioprogram jag lyssnat på, ändå inledde programledaren med ungefär samma beskrivning om inslaget i P4 Väst, som nu skulle granskas pga av det. Det var ren moteld och ingenting annat! Inslaget i P1 var mycket vinklat. Det skulle handla om Fake News som levererats i ett annat radioprogram. De uppfyllde dock rubriken med råge själva. Majoriteten av lyssnarna bör nog ha förstått det. Här kan ni lyssna på programmet.

Tänk om vi kunde samarbeta istället, och föra en dialog för ett friskare Sverige?
Är infektionsspecialister och forskare i Sverige så pass mycket bättre än exempelvis Dr Steven Phillips eller Dr Leona Gilbert att man som medicinreportern i inslaget kan säga att det knappt finns någon annan sida? Att barnläkaren om och om igen hävdar att det inte finns å ena sidan och å andra sidan vet vi – men vad kan han? Han är väl inte specialist på borrelia? Har han forskat om borrelia?

Det finns forskning som nu visar att borreliabakterien ändrar form och även ändrar ytantigen för att undkomma immunförsvaret, samt att det finns biofilm som borreliaspiroketerna gömmer sig bakom. Vad är problemet – varför kan vi inte i Sverige ta oss till denna forskning? Varför skulle borrelia inte kunna bli svårbehandlad på samma sätt som systerbakterien Syfilis?

Alla känner till att vi inte har diagnostiska prov som är tillförlitliga. Alla känner även till att vi inte har diagnostiska prov som klarar av ens hälften av alla infektioner som kan överföras via fästing. Varför använda sådana här metoder att försvara gammal vetenskap? Jag kan faktiskt inte förstå det. Ligger det pengar bakom?

Tänk om det finns journalister som orkar gräva, och ifrågasätta dessa medicinska språkrör istället för att ifrågasätta sjuka och deras patientföreträdare!
Vill ni inte att svensk sjukvård ska utvecklas? Detta är ju ett av de större utvecklingsområden vi har! Det är inte jag som bestämmer vilken nivå vi ska ha på debatten. Att mörklägga är det farligaste man kan göra! Mig, FSI och ILADS går inte att sopa under mattan med maktspråk eller fula metoder som ovan!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Linda

  Tack för sista meningen och sakligheten i ditt upprop. Må ni aldrig dras in i att använda värderande ord på motparten som charlataner, aktivister och pseudovetenskap.

  Gillad av 3 personer

 2. Kjell Bock

  Väldigt bra sammanfattning, jag tror att nedanstående är pudelns kärna:

  Det finns forskning som nu visar att borreliabakterien ändrar form för att undkomma immunförsvar, ändrar ytantigen för att undkomma immunförsvar, samt att det finns biofilm som borreliaspiroketerna gömmer sig bakom. Vad är problemet – varför kan vi inte i Sverige ta oss till denna forskning? Varför skulle borrelia inte kunna bli svårbehandlad på samma sätt som systerbakterien Syfilis?

  Jag hade en gång, i slutet av 90 talet ett långt samtal med Leif Dotevall och framförde just dessa synpunkter, hans svar var då att de självklart är beredda att ändra uppfattning den dagen detta kan bevisas!!

  Det är väl dags att bevisa detta nu då! snart 20 år senare!!

  För övrigt är det ju helt tydligt att reportaget var riggat, snacka om Fake News

  Kjell

  Gillad av 3 personer

 3. Ingela S

  Mats och alla läsare här:

  Jag är djupt oroad över utvecklingen av styrd media.

  Det här var tydliga exempel på att de intervjuade läkarna på ”den ena
  sidan” påverkat reportern, som i sig inte visat på någon journalistisk expertis i det fallet.
  Tänk, varken medicinskt kunnig eller ens kunnig inom sitt egna fack.
  Skämskudde på det!

  Lögn efter lögn blandades med inbördes ryggdunkningar, mellan de svenska språkrören. Det blev uppenbart pinsamt faktiskt.
  De gjorde det bra på det sättet, att de blottade sin pakt så till det yttersta.

  Angående Barnläkaren och tillika D.M.-bloggaren Mats Reimer, så talade han och även en Uppsalaprofessor om ”vetenskaplig tyngd” utan att visa någonsomhelst vetenskaplig täckning för det. De gick på repeat …
  De kan gärna presentera det och kontra de över 700 moderna vetenskapliga studier som nu finns, steg för steg. Det skulle vara intressant att läsa vad de baserar sin vetenskapliga tyngd på.

  Gillad av 3 personer

 4. Rosemary Uppgård

  Har verkligen fått NOG av det sk etablissemanget som själva ”Tycker” en massa saker som de egentligen INTE har kunskaper om. Läkare o Forskare i Sverige ligger LÅNGT efter övriga världen. Det är verkligen uppenbart. Varifrån prestigen kommer ifrån vet jag inte. De vägrar ju att släppa på den. Kanske är svenska Läkare mer mutade än vad vi tidigare trott. De är så fruktansvärt rädda för att VI som tänker på ett annat sätt och vill att människor ska bli friska. Att vi börjar höras allt mer, att vi blir starkare som grupp. De använder skrämselpropaganda till det yttersta. Tyvärr är det många som fortfarande lyssnar till detta. Men skam den som ger sig. Rörelsen för alternativ vård går inte längre att stoppa. Vi blir fler o fler för varje dag.

  Gillad av 3 personer

 5. Nä, jag tror faktiskt inte att de vill att svensk sjukvård skall utvecklas. Bara business som räknas…

  Gillad av 3 personer

 6. Lollo Vestlund

  Sveriges Radio är inte (längre) ett seriöst media. Jag har slutat att lyssna.

  Gillad av 2 personer

 7. Kerstin

  Tack för att du och ni kämpar vidare! Skandalerna inom svensk sjukvård fortgår nog pga status, prestige och den gigantiska läkemedelsindustrins vinst styrning.

  Gillad av 1 person

 8. Susanne Svernhagen

  Alla sjuka kostar ju ofantligt mycket. Varför vill man inte att människor ska få må bra och kunna jobba istället? Jobba framåt och inte bakåt och titta er omkring och som sagt låt dom som kan något i ämnet höras i stället för en massa svammel!

  Gillad av 2 personer

 9. Ulla Berggren

  Lyssnade på programmet och ser ju nu av ditt skrivna, att det kursiva inte var med.Fel av reportern att inte ta med allt, tycker jag. Vetenskap är ju något som inte är hugget i sten. Vad vi vet i dag behöver inte vara sant i morgon. Viktigt att det finns de som vågar ifrågasätta nuvarande vetenskap, så utvecklas allt. Om ingen går mot strömmen går vi ju mot en statisk verklighet.Att vara öppen,nyfiken och ifrågasätta betyder ju inte att allt man tidigare visste varit fel, men att man inte visste mer då,eller?Alla läkare och sjukvård är inte dålig, men vissa är inte lika intresserade av utveckling som andra och håller fast vid vad de en gång lärt, synd, tycker jag.
  Bra att vi kan ta del av forskning från andra länder, men att vi inte får nytta av den är synd. Fortsätta gå mot strömmen ,vara saklig och så korrekt som möjligt och skilja på sak och person tycker jag är viktigt för trovärdigheten även för oss i dessa grupper som strävar mot strömmen.

  Gillad av 2 personer

 10. Helena Karlsson

  Vi är långt efter internationell expertis, kan vi använda ”erkända” specialister från ILADS för att ge tyngd åt kunskapen som finns internationellt och som Sveriges sjukvård TOTALT saknar. Mats du gör ett fantastiskt jobb, ta inget personligt, pionjärer får stå ut med mycket!!

  Gillad av 2 personer

 11. Ulrika

  Jag uppdrar härmed SR P1 att producera ytterligare ett program om detta ämne där barnläkaren Reimer inte deltar med mer än en kommentar och där reportern/programledaren punkt för punkt går igenom det FSI för fram (bl a alla vetenskapliga studier i ämnet).

  Gillad av 2 personer

 12. ajader

  Men fy vad trist!
  Har du möjlighet att kontakta journalisten igen och ifrågasätta hans sätt att redogöra ditt svar och fråga varför han klippte bort viktiga delar?
  Eller kanske gå direkt på journalistens chef?

  Gillad av 1 person

 13. Maria

  Var finns ödmjukheten hos dessa konservativa läkare till att de inte vet allt? Det de säger stämmer ju inte men varför ser inte journalisterna det? Hur är det möjligt att de sväljer allt barnläkaren mfl säger utan minsta ifrågasättande samtidigt som det HELT saknas intresse/vilja att gräva lite i det som ligger bakom ilads behandlingsmodell. Precis som du skriver Mats, det är ju inte personliga tyckanden utan vetenskap mot vetenskap. Hur kan några konservativa läkare i Sverige få diktera verkligheten? En seriös journalist skulle även kontakta läkare som står för ilads behandlingsmodell och då skulle han/hon få se att verkligheten inte är så förenklad som barnläkaren mfl påstår.

  Bra skrivet Mats! Håller med i det du skrev och tycker programmet i P1 var hemskt vinklat!

  Gillad av 1 person

 14. Ammie

  Fy skäms…att inte ha respekt för oss sjuka som kämpar så för att må bättre. Utan stöd från läkare. .FK …

  Gillad av 1 person

 15. Hans Sandblom

  Patetiskt radioprogram. Varför går Sveriges radio med på Mats Reimers begäran på en uppföljning av ett nyanserat radioinslag ? Sedan väljer man att följa upp det med det mest snedvridna inslag jag hört. Citat Mats Reimer, ”förstår ni vad ni gjort”. Nej Mats R jag förstår inte vad som var så fruktansvärt i det första radioprogrammet. Istället kan man undra det samma om dig och dagensmedicin där du kan lägga ut vilken skit som helst som patient eller lekman äger man ingen rätt att kommentera.

  Läkare som får det att låta som vi har samma riktlinjer i Sverige som i resten av världen. Skojar han eller ? Merparten han syftar till ger 100 % mer antibiotika vid sen borrelia. Andra länder ger mycket mer.

  Medicinsk reporter som ljuger eller är förd bakom ljuset med att det inte finns forskning som stödjer vår sak. Trots 700 vetenskapliga artiklar som är presenterade till kongress och senat i USA.

  Gillad av 2 personer

 16. Gunilla

  Jag tycker det är skrämmande att ett radioprogram, som alltså ska handla om vinklade nyheter i media, själva klipper och klistrar i materialet så att det ska passa etablissemanget!

  Gillad av 1 person

 17. Carina Gustsvsson

  Tack Mats att du engagerar dig i det här. Det är sorgligt att Sveriges sjuka inte ska få hjälp..istället blir det sjukskrivna människor som skulle kunna bli friska och arbeta.. Hur tänker svensk sjukvård? plocka bort allt kött som är fullt av antibiotika från diskarna istället…där är det riktiga problemet.

  Gillad av 1 person

 18. Birgitta törnqvist

  Tragiskt svensk media inte är en säker källa till obektivitet längre. Det är så tydligt genomskinligt hur det vinklas. Det är tidigare generationer man kunnat mörka och förringa. Dagens ungdomar lär sig källkritik grundligt i skolan och mina ser tydligt demna fars som pågår. De skrattade högt när de lyssnade på denna sändning. Tydligt hur det vinkladed. Så långt borta från verkligheten och den.massiva forskning och läkande av svåra infektioner som inte finns förtroliga tester för.
  Människor blir botade men de som inte har råd får kämpa på i den nivå av läkning man kan.

  Vi människor är inte dumskallar.vi är många och står stadigt på jorden. Det är nya tider och vi sitter själva vid rodret och måste inte förlita oss på svensk vård enbart. De som inte har råd och har saker att sälja är de som kommer i kläm. Spela så här med människors liv är groteskt och försöka undanhålla människor läkning till en fungerande liv är allt annat än humant.

  Gillad av 2 personer

 19. Helena Salminen

  Fake news…
  Men D är skandal att vinkla sönder och samman nåt som är viktigt att få fram! Vem får lust att lyssna på fler program!?! Som du kämpar Mats för alla sjuka som inte orkar göra sig hörda! Du ska ha en eloge som överhuvudtaget orkar… Hade väl ändå hoppats på ett samarbete från Svensk Radio P1! Men tack och bock dåå vet man bättre nu då…
  Arg & ledsen, förtvivlad blir man så de räcker och blir över!

  Gillad av 2 personer

 20. Tina

  Vi börjar närma oss att leva i en diktatur. Några få besserwissrar inom läkarkåren sätter agendan. Sedan svansar de flesta i media med. Vi som tycker annat är förmodligen psykiskt störda hela högen. I alla fall om Reimer och co får sätta diagnos. Det sägs att vi lever i ett tolerant samhälle, men f…..n ta den som inte tycker samma som PK-etablissemanget. Gentemot oss finns ingen tolerans.

  Gillad av 2 personer

 21. Tove

  Det är lockande att tänka på svensk media, sjukvård och samhälleliga institutioner i stort som demokratiska, icke-korrupta och styrda av vetenskap i första hand. Jag tillhörde den troende skaran fram tills för ett par år sedan, när min pojkvän blev sjuk. Det gjorde ont och tog tid att tvingas inse att min bild av dessa institutioner varit mycket förenklad och i vissa delar falsk. Vi får aldrig slå oss till ro i tron om att inget kan vara ruttet i staten Sverige.

  Gillad av 2 personer

 22. Så forskning som sker utanför vårt land kallas för pseudovetenskap? Innebär det att vi har stängt våra gränser för internationell forskning i Sverige?
  Genom historien har nya rön alltid mött motstånd. Det tog ett tag att acceptera att jorden är rund och inte platt. Tråkigt när väl utbildade människor blir så fasta i sina principer och föreställnigvärldar att orden ‘tänk om’ inte existerar.
  Jag hoppas och ber, för min och många andras del, att inga dörrar stängs för forskningen – varken nationellt eller internationellt.
  Till sist:
  Bra, väl utbildade journalister och reportrar har en etisk och moralisk skyldighet att visa två sidor av samma mynt. Skärpning alla mediautbildade och mediautbildare!

  Gillad av 2 personer

 23. Sven-Erik Svenne Johansson

  Ett mycket lågt program som man inte behöver vara särskilt begåvad för att höra/se journalistens syfte med, eller rättare sagt de som verkligen står bakom detta program ! Tyvärr tror jag att vi inte styrs av vad vetenskapen/forskningen kommer fram till utan vad andras (pengarnas) intressen är detta program var väldigt tydligt på den frågan ! Idag ser vi tyvärr hur våra myndigheter håller på att haverera det är inte bara sjukvården. Vi fortsätter kämpar !

  Gilla

 24. Katri Brattström

  Det finns många frågor som behandlas precis så här dvs en ”sanning” får höras och har tolkningsföreträde. Det är upprörande och allvarligt på många sätt. Ytterst för allas vår demokrati och yttrandefrihet men inte minst för den lidande individen. På senaste åren har ”fake news” blivit ett begrepp som faktiskt används för att effektivt slå ihjäl viktiga debatter. Visste vi inte att mainstream media bidrar till ”fake news”, så vet vi det nu i alla fall! Hela poängen med det här radioinslaget var ju helt uppenbart att diskreditera FSI och få det att för lyssnaren verka som om FSI inte hade vetenskapliga belägg. Det blir liksom för uppenbart när Svensk Radio P1 klippt bort intervjustycket som handlar om just det vetenskapliga stödet som FSI har. Mainstream media och dess journalistik har tagit formen av en styrd propagandamaskin. Vi får hoppas att människor orkar tänka kritiskt i bruset av påståenden från den typen av media och kanske särskilt när ”fake news” används. Det kan nämligen vara så att det till syvende och sist handlar om en billig, effektiv härskarteknik för att tysta debatten.

  Gillad av 2 personer

 25. barbroatudden

  Skulle vilja skriva en massa men orken tryter. Tur att vi har dig Mats som verkligen vill ta reda på fakta och vetenskap. Din insats kommer att ge många, livet tillbaka! Och det ger en förhoppning att någon gång i framtiden kommer svensk sjukvård se utanför Sveriges gränser. Journalister, tv , radio, tidningar, regering har förbrukat, i allafall, mitt förtroende.

  Gillad av 1 person

 26. Johanna Hultin

  Skrämmande, verkligt skrämmande och lägre än lågt. Såväl ansvarig journalist som producent och de huvudansvariga för SR som helhet bör skämmas!

  HUR ska vi någonsin kunna komma framåt om allt som får finnas, synas och höras är rädslostyrda bakåtsträvare/maniska staus quo-ivrare? Som Mats skriver i sin blogg – allt privatpersoner med insikt, erfarenhet och kunskap om de komplementära/alternativa läkande behandlingsalternativen samt Sveriges alternativa/komplementära terapeuter och -medicinare vill och önskar är: SAMARBETE ÖVER GRÄNSERNA, för ALLA människors fromma. Ingenting annat. Det ÄR ingen tävling om rätt och fel eller ”bäst” och ”sämst”, det är en frihetskamp för människors självklara rätt att välja den vård just deras system svarar bäst på.

  Nej, vi har inte alla svar än, LÅNGT därifrån, och just därför måste vi våga gå utanför de etablerade, cementerade ramarna, för annars får vi aldrig grepp om NY kunskap och vidare förståelse. Utveckling – inom ALLA områden – innebär banbrytande praktik, det finns helt enkelt inget annat sätt.

  Hela trenden med att shame:a, smutskasta och skrämma alternativa röster till tystnad – utövare såväl som patienter/klienter – är ingenting annat än ett bevis på en oerhörd arrogans och okunnighet – och än värre: medveten och självvald OVILJA att 1. SÄTTA SIG IN I DET MAN KRITISERAR, SAMT 2. LÄRA, vid behov LÄRA OM, och LÄRA NYTT.

  Gillad av 1 person

 27. Henrik Lind

  Som insatt i ämnet är det tydligt att detta är ett starkt vinklat radioprogram. Hur kan en barnläkare som inte är insatt i ämnet få SR att göra ett propagandaprogram utan balans? Det visar tyvärr tydligt att starka särintressen har möjlighet att påverka SVT samt SR. Vad säger detta om andra nyheter som basuneras ut- är dom också fake news eller starkt vinklade? Har SR och SVT inte förstått att gemene man under dom sista två åren har blivit alltför medveten om hur nyheter vinklas och ändå försöker man inte ens balansera år 2017. Kanske nyttan av att påverka majoriteten oinsatta (inklusive läkare) är större än att riskera reta dom sjuka samt dom få insatta i ämnet. Vi får väl hoppas att antalet lyssnare på sikt går ner för det kanske är vad som krävs för en uppryckning. Så här får det helt enkelt inte gå till och en anmälan är på sin plats!

  Gillad av 2 personer

 28. SR är ett stort skämt. Ett stort köpt skämt..

  Gilla

 29. Maria Bergman

  Jag mår rent ut av illa över hur du blivit behandlad Mats! Jag vet inte vad jag ska säga mer än att det är rent regelvidrigt hur media i det här fallet behandlar dig för att du har andra uppfattningar än vad en barnläkare och andra s k experter har!!!!😠 Jag hoppas verkligen att det är någon annan journalist som ”vågar” ta tag i detta så att vi sjuka äntligen kommer få upprättelse och få den vård och de rätta provtagningar som vi behöver för att bli friska eller iallafall ett skäligt liv!
  TACK MATS LINDSTRÖM SOM KÄMPAR FÖR OSS SVAGA DU ÄR MIN HJÄLTE! ❤

  Gillad av 1 person

 30. Tack Maria! Det är ju inte vad jag tycker. Jag refererar enbart till vad vårt vetenskapliga råd står för. Men liksom du hoppas jag att några vakna journalister reagerar på detta.

  Gillad av 1 person

 31. Maria Bergman

  Ja det var det jag menade Mats! 😜👍

  Gillad av 1 person

 32. Mårten

  Jag tycker att det är märkligt att den uppenbara frågan aldrig stalls: Är Tyskland slappare än Sverige i att tillåta dåligt underbyggd behandling? Vi ser ju på Tyskarna som noggranna och medvetna.

  Gillad av 1 person

 33. Johan

  Du vet att alla i detta vinklade radioprogram hade anknytning till den extremistiska föreningen VoF att göra! De som vill ha en vetenskaplig studie som bevisar att en boll kan rulla….

  Att barnläkaren är en skeptiker och är en av huvudpersonerna i VoF känner de flesta till. Att medhållaren i form av den medicinska reportern från DN har prisats av VoF kanske inte alla känner till. Har även jobbat på Dagens Medicin…
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/dns-vetenskapsreportrar-prisas-som-arets-folkbildare/

  Därutöver är det Tredje statsmakten som ligger bakom Medierna i P1. Vid en googling på dem finns flera antydningar att de har samarbete med VoF. Jag ska även kolla upp läkaren som felaktigt surrade om att vi har samma rekommendationer som de flesta andra, har inte koll på honom. Men det mesta tyder pä att radioprogrammet var riggat. Men det är ju bara att anmäla så de får en reprimand. Så här får det inte gå till!

  Gillad av 2 personer

 34. Ja, herregud Johan. Jag har då aldrig fått så många mail och inbox efter en separat händelse som denna! De som lyssnar på detta radioprogram förstår ju själva. Det är rena sandlådenivån. Jag trodde faktskt att de hade bätrre strateger än så. Men jag är totalt ointresserad av VoF. Jag vill bara att flera ska må bättre i detta land, och jag förstår inte varför jag ska bli motarbetad på sådant fult sätt. Jag vill ju inget annat än att fler ska må bättre och helst bli friska.

  Gilla

 35. Birgitta

  När det här programmet hade sänts dröjde det inte länge förrän Vof medlemmar gick ut och raljerade över vissa antivaccin och alternativ/skolmedicin anhängare, man hade fokuserat på att demonisera trovärdigheten i alla uttalanden som berör hälsa och vård av andra än de etablerade. Att demonisera trovärdigheten hos antagonister tar tre minuter. Man använder samma teknik som Humanisterna, när det gäller att kritisera kristendomen eller annan religion. Man använder således ordet” tro” som får klä skott av syndabock, all slags tro är vidskepelse dvs motsatsen till evidens och beprövad vetenskap. Man använder härskartekniker och förlöjligar den som ”tror” att något är farligt eller inte bra i en lång skrift. Detta drabbar även dig Mats även om du är ointresserad av VoF. Man kan se det på olika sätt, i ett större perspektiv tex att det alltid är bra tom krävs ett motstånd som renar den första tanken eller upptäckten, att det alltid har funnits förföljelse när nya upptäckter kommit att förändra gamla invanda mönster, eller att alla borde direkt inse att du inte vill störta vården utan bara kämpar för att ett begånget misstag ska rättas till. Men visst är det så för alla som omedelbart köper att all ”tro” är vidskepelse och förbannad dikt att allting börjar med ”tro”. Även Humanism är en tro. Även Mats Reimer ”tror” att Borrelia läks ut av två veckor med AB,
  det finns fakta att det finns fall där det inte läkt ut.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: