Ett borreliatest som är minst 50% säkrare är på gång

Varför är det viktigt med ett nytt borreliatest?
Därför att bara i Sverige insjuknar sannolikt minst 30-40.000 svenskar i borrelia. Ca 16% av dessa insjuknar i den svårare formen neuroborrelios. Diagnostiken svensk sjukvård använder sig av är väldigt ospecifik just för att den inte avslöjar om det är en pågående eller aktiv infektion. Jag ska betona att de allra flesta får dock hjälp – om de besöker läkare i tidigt skede, i synnerhet om de har den typiska hudrodnaden (erythema migrans) som ca 70% får. Men alla som insjuknar får inte tillräcklig behandling, vilket leder till så kallad behandlingssvikt. Infektionsläkare tolkar i dessa fall – nästan alltid (!) – positiva svar som genomgången infektion trots att symtomen är kvar och trots att patienten har höga titrar av antikroppar. En del blir feldiagnostiserade initialt, exempelvis min fru. Då kan det gå flera år innan man upptäcker den spridda borreliainfektionen som då blir mycket svårbehandlad. Borrelia är även immunsuppressiv (trycker ner immunförsvaret) vilket ger avsevärt ökad risk för mottaglighet av andra infektioner och även miljögifter.

1. ELISA och Western Blot är osäkert
 – Ger indirekt svar på närvaro av Borrelia (serologi)
–  Låg sensitivitet (risk för falsk negativt svar), men hög specificitet (liten risk för falskt positivt svar)
– Kan inte särskilja på aktiv och icke aktiv Borrelia (Största problemet!)
– Kan inte söka på alla Borreliaarter

2. PCR är osäkert
.  Ger direkt svar vid närvaro av Borrelia-DNA
– Mycket låg sensitivitet då hög koncentration av borreliabakterier krävs i vätska för att få träff. Är inte validerat i likvor. Har dock hög specificitet.
– Kan inte söka på alla Borreliaarter

3. Lymfocyttransformationstest LTT/
ELISPOT är något bättre
————–Används inte i Sverige——————
– Ger indirekt svar på närvaro av Borrelia
– Variabel sensitivitet och hög specificitet
– Kan inte söka på alla borreliaarter

Vad är det för spännande diagnostik som är på gång då?
Ett forskarteam i Frankrike har upptäckt att det finns ett specifikt virus som ger sig på samtliga borreliaarter. Det är just det viruset man söker efter och det är betydligt lättare än att söka efter borrelia.

Virus som attackerar bakterier kallas för bakteriofager. I sammanhanget kan noteras att bakteriofager användes för närmare 100 år sedan för att ta kål på bakterier då antibiotika ännu inte var uppfunnet. Först på senare år har man framförallt i Öst börjat fokusera på bakteriofager igen med anledning av den ökade antibiotikaresistensen. Men det var inte det jag skulle skriva om.

Just dessa borreliaspecifika bakteriofager finns enbart i mänsklig kropp när man har en aktiv infektion av borrelia. Dessutom har man upptäckt att dessa bakteriofager är väldigt lätta att identifiera med den ”direkta” metoden PCR.

Phelix Phage (namnet på testet kommer från företaget som heter Phelix)
– Ger direkt bevis på aktiv Borreliainfektion
– Mycket hög sensitivitet och specificitet
– Kan söka på samtliga Borreliaarter
– Ytterligare utveckling möjliggör diagnos av tidig borrelia som serologi inte klarar av.

Studier pågår och enligt en källa jag känner väl, som var med på ILADS-konferensen i maj 2017 (där nyheten släpptes) kommer testet sannolikt släppas någon gång under 2018.
Källa

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Emmeli

  Kommer testet släppas utomlands förstår jag? I Sverige kan jag knappast tänka mej i nuläget. Men hoppas hoppas!! Tack för allt du skriver och gör för oss sjuka Mats!! @—->—— (en ros 😉

  Gillad av 1 person

 2. Amie Malmberg

  Är det verkligen 70% som får EM? och hur många fall av borrelios räknar man med årligen i Sverige?

  Gillad av 1 person

  • Ja, i en omfattande studie med över 500 personer i England har man intervjuat alla som drabbats av borrelia. Jag har skrivit om just den studien någonstans på sidan.

   Enligt svenka medicinska företrädare drabbas ca 10000 av borrelia årligen. Men de gissar bara. Samma siffror användes redan för 20 år sedan och sedan dess har antalet fästingar 10-dubblats enligt professor Thomas Jaenson – han som gör fästingkartor och är landets främste fästingexpert.

   Gilla

 3. Camilla

  Det här låter ju suveränt! Ett test med virus, som kan angripa Borrelia.

  Hoppas att testet kan fungera, och komma ut på marknaden snarast möjligt!

  Jag är ganska trött på antikroppstester, för olika mikrober, som jag tagit många av, vid det här laget (Elisa, Western Blot, Elispot,Tickplex) -där läkarna tolkar testerna olika. Man får ju aldrig ett riktigt säkert svar, -utan ”det hänger i luften”, kan man säga.

  Gillad av 1 person

 4. Ingela S

  Riktigt soänna de det här ,Ja!

  Vad gäller de otaliga tolkningarna visar det mer om vilken ostadigt ovetenskaplig grund de står på – ej annat.

  Gilla

 5. Ingela S

  * spännande

  Gilla

 6. pege63

  Hade både ring och långa ränder på magen fick ingen hjälp ändå några veckor senare åkte jag in för stroke då jag hade ansiktsförlamning på vänster sida och vänster kropps halva men vilket det visade sig att det inte alls att det var, några dagar senare fick jag 41 graders feber och ett CRP på över 350, då blev det akut och var nära att duka under.

  Gilla

 7. Camilla

  Pege63: Hade du Borrellia, då? Fick du det konstaterat?
  Ja, det lät allvarligt.

  Gilla

 8. Jag har fått positivt svar på Elispot test av Borrelia B. Vad är den bästa behandlingen? Har troligtvis haft Borrelia under alla år när jag varit diagnosticerad med RA.

  Gillad av 1 person

  • Ett positivt ELISPOT säger inte så mycket tyvärr. Risk finns alltid för falska positiva svar. Du behöver få råd av en läkare.

   Gilla

   • marinanor

    Jag besökte en naturläkare som tog provet och skickade det till Tyskland. Har tagit Elisa prov via vårdcentralen flera gånger och det visar förhöjda IgM värden men normala IgG. Därför anser läkare att jag inte har Borrelia. Har även tagit ryggmärgsprov som var negativt. Har diagnos ledgångsreumatism och Parkinson så därför vet jag av erfarenhet att läkare inte kommer att undersöka om borreliadiagnosen stämmer. Det finns även en Borreliaklinik på Åland. Vet du om de tar andra typer av prover?

    Gillad av 1 person

   • Han på Åland är väldigt erfaren (Dag). Kolla gärna med honom.

    Gillad av 1 person

 9. marinanor

  Har fått Borrelia diagnos via ett tyskt laboratorium. Testet heter Elispot. Kan man betrakta svaret som tillförlitligt?

  Gillad av 1 person

 10. Lillemor Essen

  Spännande med bakteriofager som de vet tar död på borreliabakterien. Jag har tagit bakteriofager ”prefor plus” från Alpha Plus som enligt företaget tar bort colibakterier i tarmen. Företaget vet inte om de tar några andra bakterier. Provade produkten, då jag hade en infekterad tandrot.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: