Intressant pilotstudie om ME

Mitokondriefokus är viktigt vid ME

Intressant pilotstudie av Frank Comhaire, Emeritus Professor vid Ghent University Hospital, Belgien. Studien publicerades i slutet av september 2017.

Tio ME-patienter (Fukuda) fick 1 månads behandling med en framtagen blandning av typiska näringsämnen för mitokondrierna som har kroppens uppgift att bilda energi (ATP).

En del ME-patienter får ökade laktatkoncentrationer i blodet (leder till mjölksyrekänning) efter oralt glukosintag (laktat på topp efter ca 1 timmes glukosintag, se fig 2). Det beror på en anaerob (syrefattig) process i mitokondrierna. Grundorsaken kan vara patogent betingat.

Baserat på ovan koncept har författaren utvecklat en blandning av näringsämnen för att få en aerob (syrerik) process i mitokondrierna.

Blandningen innehåller
1. Natriumsalt (av en av de halogenerade organiska syrorna närvarande i ett särskilt algenämne)
2. Vitamin B1
3. ALA (alfa lipoinsyra), en kraftig antioxidant
4. Acetyl-l-karnitin
5.. Ubiquinon Q10 (patentansökan inlämnad).

Resultat
Hälften av patienterna uppvisade mycket signifikant förbättring emedan den andra hälften inte märkte någon skillnad.De senare patienterna föreföll lida av olika patologier som skulle kunna klassificeras som ”ME/CFS-nondiseas”.

Ingen av patienterna rapporterade biverkningar. Av de 5 patienter (responders, grupp 1, tabell 1) förbättrades hälsosituationen signifikant med avseende på deras fysiska prestationskapacitet, hjärnfunktion och minskning av muskelsmärta och utmattning. Poäng i enkätena minskade signifikant från i genomsnitt 74,4% (SD: 15,2%) (FSS-poäng 5,21) före behandling till 40% (SD: 23,5% ) (FSS-poäng 2,80) efter 1 månads intag av nutriceutical, vilket motsvarar en genomsnittlig minskning av 49,2% (SD: 26%). Vid uppföljning behölls förbättringen.

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge.

 1. anna-carin Jungmark

  Går det att få fram doseringen så vi kan pröva själva?

  Liked by 1 person

 2. Karin

  Väntar med spänning på att få testa den medicinen!

  Gilla

 3. Ammie

  Det vill jag pröva…som går hos naturdoktor redan och hon har bara sett till att jag ätit stora mängder vitaminer o mineraler . Blivit mycket bättre men nu står det still

  Gilla

 4. affabro

  Studien består av personer som tolkats efter Fukudakriterierna, så därför kan det handla här om en lägre svårighetsgrad av ME/CFS. Ett behandlingsresultat på den gruppen kan ge viss effekt kanske.

  Gilla

 5. PA Öckerman

  Mats!

  Jag fick ännu bättre resultat med antioxidanter. Se min bok.

  Hälsn.

  PA

  Liked by 1 person

 6. Karin Goldring

  Det låter spännande! Jag kan dock inte hitta boken hos Libris. Någon som har en extra?

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: