Intressant pilotstudie om ME

Mitokondriefokus är viktigt vid ME

Intressant pilotstudie av Frank Comhaire, Emeritus Professor vid Ghent University Hospital, Belgien. Studien publicerades i slutet av september 2017.

Tio ME-patienter (Fukuda) fick 1 månads behandling med en framtagen blandning av typiska näringsämnen för mitokondrierna som har kroppens uppgift att bilda energi (ATP).

En del ME-patienter får ökade laktatkoncentrationer i blodet (leder till mjölksyrekänning) efter oralt glukosintag (laktat på topp efter ca 1 timmes glukosintag, se fig 2). Det beror på en anaerob (syrefattig) process i mitokondrierna. Grundorsaken kan vara patogent betingat.

Baserat på ovan koncept har författaren utvecklat en blandning av näringsämnen för att få en aerob (syrerik) process i mitokondrierna.

Blandningen innehåller
1. Natriumsalt (av en av de halogenerade organiska syrorna närvarande i ett särskilt algenämne)
2. Vitamin B1
3. ALA (alfa lipoinsyra), en kraftig antioxidant
4. Acetyl-l-karnitin
5.. Ubiquinon Q10 (patentansökan inlämnad).

Resultat
Hälften av patienterna uppvisade mycket signifikant förbättring emedan den andra hälften inte märkte någon skillnad.De senare patienterna föreföll lida av olika patologier som skulle kunna klassificeras som ”ME/CFS-nondiseas”.

Ingen av patienterna rapporterade biverkningar. Av de 5 patienter (responders, grupp 1, tabell 1) förbättrades hälsosituationen signifikant med avseende på deras fysiska prestationskapacitet, hjärnfunktion och minskning av muskelsmärta och utmattning. Poäng i enkätena minskade signifikant från i genomsnitt 74,4% (SD: 15,2%) (FSS-poäng 5,21) före behandling till 40% (SD: 23,5% ) (FSS-poäng 2,80) efter 1 månads intag av nutriceutical, vilket motsvarar en genomsnittlig minskning av 49,2% (SD: 26%). Vid uppföljning behölls förbättringen.

Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. anna-carin Jungmark

  Går det att få fram doseringen så vi kan pröva själva?

  Gillad av 1 person

 2. Karin

  Väntar med spänning på att få testa den medicinen!

  Gilla

 3. Ammie

  Det vill jag pröva…som går hos naturdoktor redan och hon har bara sett till att jag ätit stora mängder vitaminer o mineraler . Blivit mycket bättre men nu står det still

  Gilla

 4. affabro

  Studien består av personer som tolkats efter Fukudakriterierna, så därför kan det handla här om en lägre svårighetsgrad av ME/CFS. Ett behandlingsresultat på den gruppen kan ge viss effekt kanske.

  Gilla

 5. PA Öckerman

  Mats!

  Jag fick ännu bättre resultat med antioxidanter. Se min bok.

  Hälsn.

  PA

  Gillad av 1 person

 6. Karin Goldring

  Det låter spännande! Jag kan dock inte hitta boken hos Libris. Någon som har en extra?

  Gillad av 1 person

 7. Annica Axengren

  Jag skulle vilja uppmana att ni alla läser på om B1 tiamin. Tänk på att man kan vara tömd i vävnaderna, detta märks inte i vårdcentralens provtagning. Med tanke på AMPK, så kanske man ska börja med just tiamin i höga doser tillsammans med b- comp. Man bör komma upp i åtminstone 600 mg. Jag tror att man behöver hålla på i 8-9 månader. Läs på!

  Gillad av 1 person

 8. Jerker

  Detta kan vara intressanta substanser för oss med ME att ta, men det finns ingen anledning att grunda sin uppfattning på denna studie, som är mycket otillförlitligt genomförd. Varning för att tro på slutsatserna.

  Varför säger jag detta? Förutom att använda patienter baserade på Fukuda-kriterierna (som saknar PEM som tvingande symtom), har prof. Comhaire i efterhand omdefinierat de som INTE uppvisade positiv effekt på hans experimentella behandling, så att man kan tro att de egentligen har något annat än ME, sk. ”ME/CFS Non-disease”. Detta gjorde han inte på dem som svarat på behandlingen, utan fortsatte betrakta dem som verkliga ME/CFS-sjuka, eftersom de reagerade positivt på blandningen.

  Det är ett slags cirkelbevisande och mycket ohederligt gjort ur ett metodologiskt perspektiv, ungefär som man gjorde inom ramen för PACE-studien. Utifrån sådana ”övergrepp” kan verkligheten lika gärna vara tvärtom, dvs att det var de som hade ME/CFS enligt Kanadakriterierna som inte hade respons.
  Och att de som mådde bättre av prof. Comhaires blandning i verkligheten var de som inte hade ME/CFS enligt Kanadakriterierna, utan något annat, som kanske en långvarig trötthet orsakad av andra skäl.

  Mer studier på innovativa metoder, men med Kanadakriterierna i botten och allmän hederlighet i analys och metod. Tack för ordet! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Kloka ord Jerker! Jag undrar varför han anser att de som inte svarade på behandlingen inte har ME. Hur som helst verkar innehållet vara intressant.

   Gilla

   • Jerker

    Nej, och att han inte alls diskuterar detta blir en del av problemet, (med reservation för att ME-jag missar något i läsningen). Den typen av utredning av patienterna skulle ju ha gjorts innan och på alla, punkt. Och dessutom på att göra den här typen av studier utifrån Fukuda-kriterier idag känns som antingen dumt eller en anledning till misstanke. Inget är särskilt bra. 🙂 Men, ja, substanserna verkar ju potentiellt mycket nyttiga, så synd att förstöra studien med sådana metodtabbar, metodtabbar som lyfter ett resultat av en blandning som forskaren själv sökt patent på…

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: