Leptin, ME och Fibromyalgi

Fett är inte bara ett förråd av energi utan ett ”endokrint organ”
Av fett bildas nämligen ett hormon kallat för leptin. Det utsöndras i blodet. I hypotalamus signalerar leptin hur stort energiförrådet av fett är, genom att aktivera eller minska hunger- och aptitkänsla.

Leptin-nivåer korrelerar med både ME- och Fibromyalgisymtom
Leptin är enligt Jarred Younger det som bäst förutsäger en god eller dålig dag både hos de som lider av ME respektive Fibromyalgi. Han har testat att ta blodprov dagligen på ME- och Fibromyalgipatienter under 25 dagar och då tittat på olika markörer och jämfört med mående.

Youngers slutsats
Om nivån av leptin i ditt blod är högt, kommer du ha en svår ”utmattningsdag” eller en svår ”smärtdag”. Om det är lågt, kommer du ha en relativt bra dag.

Nivåer av leptin är förhöjda hos patienter med ME/CFS
Leptin är mycket intressant, inte minst då forskarna vid Columbia University (Mady Hornig, Ian Lipkin m fl) redan 2015 upptäckte att dessa var förhöjda i blodet hos ME-patienter.

Även i Jose Montoyas studie som offentliggjordes i somras konstaterades att leptin var förhöjt hos patientgruppen.

Leptin orsakar inflammation och är kopplat till sköldkörtelns hormoner
Leptin har visat sig vara tätt korrelerad till många pro-inflammatoriska cytokiner, och vara en av de mest utmärkande skillnaderna mellan ME/CFS-patienter och friska kontrollpersoner. Leptin i sig utövar en direkt och akut insulinliknande effekt och stimulerar bland annat laktatbildning (som leder till mjölksyra).

Intressant är att leptin även påverkar sköldkörtelhormonerna, bl a T3 och T4. Många med både ME och Fibromyalgi har sköldkörtelproblem.

Spekulation om ketogen diet kan vara effektivt
Höga nivåer av leptin är kopplat till fetma men drabbade av ME och Fibromyalgi är inte mer överviktiga än normalbefolkningen. Hur går nu detta ihop?

Via leptin-receptorer ska hjärnan känna sig mätt och belåten vid höga nivåer av leptin. Problemet med överviktiga är att de har blivit resistenta och märker inte av signalerna från receptorerna. Ungefär som en alkoholist som tål mer och mer alkohol. För att återställa receptorerna måste man minska på leptin-nivåerna. Enda sättet är då att minska på nivåerna av leptin i kroppen. Eftersom det är fett som bildar leptin är det fett som måste bort.

Kan ME- och Fibromyalgipatienter i större utsträckning ha ökat kärl- och organfett? Dvs sådant fett som inte synst utifrån? Det är trots allt fett som tillverkar leptin, och någonstans måste fettet finnas eftersom patientgrupperna har för mycket leptin.

Att minska på leptinnivåer kan man göra på flera olika sätt. Ämnesomsättning vid ketogen förbränning, där fett förbränns och ger energi kanske kan vara en framgångsrik modell i syfte att både återställa leptinreceptorer och minska nivåerna av leptin?
Ketogen diet är egentligen en strikt lågkolhydratkost.

ME/CFS är en neuroinflammatorisk sjukdom – Kan leptin vara orsaken?
Det finns många övertygande bevis om att ME/CFS är en neuroinflammatorisk sjukdom. Det vill säga att det existerar inflammation i centrala nervsystemet, som hjärnan ingår i. Många vet att inflammation ställer till med än det ena och det andra. Det kan leda till total utmattning/energilöshet, smärta och andra symtom. Problemet är att de studier som gjorts är små.

Redan 1994 förekom SPECT-avvikelser hos 13 av 16 patienter med ME, jämfört med tre av 14 friska kontrollpersoner.

Montoya 2014
15 ME–patienter jämfördes med friska. ME-patienterna hade signifikant minskad vit materia i hjärnan vid magnetröntgen (MR). Uttrycket ”vit materia” betecknar i stor utsträckning de långa, blodiga nervbanorna som bär signaler. Detta kan påverka både behandling av information och att förmedla information från en del av hjärnan till en annan.

ME antas därför bero på en kronisk inflammation i hjärnan, möjligen som ett långvarigt immunologiskt svar på en ännu inte specificerad virusinfektion enlligt forskarna.

Nakatomi 2014
9 ME-patienter jämfördes med friska. I den japanska studien fann man genom PET att graden utbredd neuroinflammation hos ME-patienter var starkt korrelerad med hur allvarlig trötthet, smärta och kognitiva problem är. Studien fann även bevis för omfattande inflammation i hjärnan hos ME/CFS-patienter. De inflammerade områdena reglerar retikulära aktiveringssystem som påverkar vakenhet, smärtkänslighet, kognitiv nedsättning och humör.

Nakatomi föreslår två möjliga orsaker till neuroinflammation
1. Skada på en del av hjärnan som orsakar överansträngning som leder till överbelastning av N- metyl-D-aspartat-receptorer
2. Immunförsvaret har förblivit aktivt mot en initial infektion

Shan 2016
15 ME-patienter jämfördes med friska. ME-patienterna hade signifikant minskad vit materia i hjärnan vid magnetröntgen (MR).

Pågående PET-studie – ME-mottagningen Stora Sköndal
Just nu pågår en Microglia-PET studie i samarbete mellan Stora Sköndal och Karolinska institutet. Man undersöker 10 st ME-patienter avseende serotonin-transportör (SERT) och (11C)PBR28 som mäter graden av inflammation i hjärnan.

Jarred Younger 2016
Yonger har visat att ME-patienter har ”hjärnfeber”. ME-patienter hade i snitt 38 grader i hjärnan och frisk kontrollgrupp 37.5 grader. Förhöjd temperatur i hjärnan indikerar inflammation.

I övrigt förekommer laktat i hjärnan hos ME-patienter
Forskare i New York har mätt nivåerna av laktat i cerebrospinalvätskan (den vätska som omger hjärna och ryggmärg) hos 19 ME/CFS-patienter, 31 personer med egentlig depression och 23 friska kontrollpersoner. De genomsnittliga laktatnivåerna var högst i ME/CFS-gruppen (0,92 enheter) jämfört med friska försökspersoner (0,04). Gruppen med depression hade en mellanliggande nivå (0,40). Dessutom fann forskarna en signifikant korrelation mellan laktat och mental trötthet hos ME/CFS-patienter, men inte hos deprimerade patienter eller friska kontroller.
Källa (sid. 13 i PDF-filen) 

Definitioner

Magnetisk resonanstomografi (MRT)
MRT, i dagligt tal MR eller magnetkamera, ger tvärsnittsbilder av kroppens mjukdelar och används främst för att studera anatomi och fysiologi.

Positronemissiontomografi (PET)
PET är en medicinsk avbildningsteknik som bygger på användningen av radioaktivt märkta molekyler. Med dessa kan man exempelvis följa ämnesomsättningen i ett organ eller följa hur olika substanser rör sig i kroppen. PET ger sämre upplösning än MR men är bättre på att följa molekylära skeenden och funktion.

SPECT är ett alternativ till PET, skillnaden ligger i användningen av olika radioaktiva ämnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. affabro

  Väldigt hög signifikans här:”I övrigt förekommer laktat i hjärnan hos ME-patienter
  Forskare i New York har mätt nivåerna av laktat i cerebrospinalvätskan (den vätska som omger hjärna och ryggmärg) hos 19 ME/CFS-patienter, 31 personer med egentlig depression och 23 friska kontrollpersoner. De genomsnittliga laktatnivåerna var högst i ME/CFS-gruppen (0,92 enheter) jämfört med friska försökspersoner (0,04). Gruppen med depression hade en mellanliggande nivå (0,40). Dessutom fann forskarna en signifikant korrelation mellan laktat och mental trötthet hos ME/CFS-patienter, men inte hos deprimerade patienter eller friska kontroller.
  Bra att kända ME – forskare har riktat sitt intresse på inflammationshypotesen hjärnan och dess konsekvenser och att även Stora Sköndal just nu försöker mäta inflammationsnivåer hos de drabbade i en PET-studie.
  Det skall bli intressant att följa upp denna studie verkligen.´men det finns många bakomliggande spelare i denna dans som även de måste härledas.

  Gilla

 2. Detta med Leptin är intressant, men är nog ingen orsak till ME.

  Man kan undra varför nivån av Leptin ökar med symtombilden. Är det även så hos friska när de blir sjuka? Leptin stänger ju av hungerkänslan (om man inte blivit resistent). Om man har Influensan vill man knappast äta en trerättersmiddag…

  Kanske ökar Leptinnivån i kroppen när man helt enkelt blir sjuk (-are), oavsett om man har ME, Fibromyalgi eller annars är normalt frisk men tillfälligt blivit sjuk?

  Kan det bero på att naturen inser att man inte har förmågan att skaffa mat när man är sjuk? Dvs att man ska slippa bli hungrig?

  En grej som förbryllar mig är att ökad nivå av leptin sägs öka förbränningen, och då har jag kanske i min enkelhet trott att även metabolismen ökar. Men det är förbränningen av fett som ökar – kanske inte nödvändigtvis av proteiner och kolhydrater? Dvs fettmetabolismen ökar. Då måste man läsa på om metabolism, katabolism och anabolism.

  Katabolism är den nedbrytande delen av kroppens ämnesomsättning, metabolism, och anabolism är den uppbyggande. När födan rör sig in i kroppens katabolism, är det framförallt tre stora delar som kroppen bryter ner: proteiner, fetter och kolhydrater.

  Leptin är krångligt…

  Gilla

 3. Kristin Wärme

  Vad intressant! Jag har varit sjuk i många år men de senaste åten har jag bara blivit hungrigare och hungrigare. Jag äter typ hela tiden, men blir inte nämnvärt tjockare av det. Visserligen väldigt nyttig mat, men ändå. Mitt blodsocker är konstant lågt, på gränsen till hypoglykemi, utan höga toppar vid sockerintag. Mitt organic acids-test visade på en skyhög förbränning av fett – enligt testet trodde man att min kropp var i ketos, vilket jag inte tror stämmer eftersom jag inte äter så. Testet visade också att jag bryter ner både fett och protein dåligt, fettet ska alltså ”rinna rakt igenom” om jag förstått det hela rätt. Tack för din blogg Mats, jag ska grotta ner mig i den nu. 😊

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: