ME i Media

Den senaste tiden har ME uppmärksammats mycket i media på ett bra sätt. Allt fler börjar nu inse att det handlar om en patientgrupp som det inte satsas tillräckligt på. Med ökad kunskap om sjukdomen får vi nu alla hoppas på att många tar sitt ansvar, att det nu sker en förändring inom många områden.

Exempel på vad som behöver ske
– Bättre bemötande och kunskap inom primärvården
– Ökad satsning på befintliga men även fler specialistmottagningar
– Ökad satsning på biomedicinsk forskning
– Bättre bemötande och kunskap hos försäkringskassan (ca 20% är utförsäkrade)

Graden av sjukdomstillståndet ME kan variera precis som med andra kroniska sjukdomar som exempelvis MS och Alzheimers – allt ifrån att vara helt sängliggande dygnet runt till att vara uppe i några timmar per dag. Gemensamt för alla är dock den ansträngningsutlösta försämringen. Om man inte hushållar med energin så kraschar man. Därav är många av de sjuka missförstådda då läkare, eller andra kanske inte alltid ser att man är sjuk. Just detta beskrevs väldigt bra i dagens inslag på TV4.

Tack TV4, återigen!
Se videoklippet

Exempel på tidigare inlägg

Debattinlägg i Aftonbladet: ”Det finns ingen plats för ME-sjuka i vården”
Läs inlägget här

Svenska Dagbladet har uppmärksammat ME i flera artiklar
Läs artiklarna här (Tyvärr kräver fulltext att man har prenumeration)

Den osynliga sjukdomen: Henriks sambo har varit helt sängliggande i 6 år
En bra dag för oss kan vara att vi kan säga ett par ord till varandra och att jag kan ligga bredvid Karin ett par minuter i sängen, berättar Henrik.Tusentals lider av ME men det är svårt att få hjälp. Professor Jonas Bergquist berättar att det är svårt att sätta fingret på den här sjukdomens orsaker.”
Se videoklippet

TV4 fick många och starka reaktioner efter att Henrik gästade dem
Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund , svarar på kritiken.
Se videoklippet

Ha en fortsatt fin helg!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: