Får djur bättre vård än människor?


Svensk sjukvård har brist på central styrning och nationella riktlinjer
Riksrevisionsverket har under flera år granskat vården och kommit fram till att vårdvalet och vårdgarantin har gjort det svårare att uppfylla vårdens principer om likvärdig vård för alla och att prioritera de svårast sjuka. Istället är det främst patienter med mindre vårdbehov och högre socioekonomisk status som gynnats. Många kroniskt sjuka patienter tvingas därför till egenfinansierad vård utomlands eller alternativmedicinen. De har nämligen ingen plats i det svenska välfärdssamhället.

Vad styr sjukvårdens förbättringspotential – hur ser målbilden ut?
Sjukvårdens förbättringspotential begränsas av att utvecklingsarbetet är mer eller mindre godtyckligt. I vissa fall verkar det hänga mer på enskilda individers kompetens, eller ickekompetens, snarare än på organisatorisk systematik. Frågor om förbättring av diagnostiska metoder avseende infektionssjukdomar och immundysfunktionella avvikelser är några exempel. Självutnämnda experter som utestänger patientföreningar och patientföreträdare skapar ett monopol där metoder som härskartekniker är viktigare än framåtblickande och en omvärldsbevakande öppenhet.

Brist på central styrning skapar helt enkelt förutsättningar för avarter där ”småpåvar” dyker upp. Man kan faktiskt kalla det för en form av kaos. Det rör sig om en handfull personer som syns och hörs. De påverkar både media, ansvarsnämnder, IVO mm, på ett strukturerat sätt. De bestämmer helt enkelt vad som ska gälla och inte gälla, ofta baserat på sina högst personliga kunskaper och värderingar, och inte utifrån ett statligt framtaget system där oberoendet och medborgarens bästa går före enskilda intresseområden.

Brist på central fortbildning gynnar godtycklig kunskapsöverföring
Vi ser exempel på klinikchefer och bloggande läkare som sprider sina sanningar som i många fall tyvärr leder till så kallad ”best knowledge”. Det är mycket besynnerligt att kunskapsutvecklingen inte formaliseras utifrån ett mer centralt perspektiv.  Läkare behöver fortbildning. Att vara läkare är ett av de mest ansvarsfulla yrken man kan ha. Varför ska då inte de ha en fortbildning som är värd namnet?

Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) har i jämförelse en större tydlighet. Jag förstår vad de vill uppnå.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ingela

  Huvudet på spiken!!!

  Gillad av 1 person

 2. Birgitta

  Mycket bra summerat. Det är som high chaparall. Enskilda läkare som försöker göra så gott det går men kommer inte särskilt långt. Vården är uppbyggd som en labyrint med återvänds gränder. Det är inte meningen en sjuk person ska finna rätt vård och nå hälsa för att klara jobba igen.

  Läkare anser man är desperat om man som intelligent tänkande människa söker sig utanför svensk vård. Vem är det som är desperat? Den som försöker upprätthålla ett system som proppar människor fulla med medikament som inte leder till hälsa eller intelligent tänkande människa som vill bli frisk och jobba och söker vettigare mer funktionella vägar?

  Gillad av 2 personer

 3. Esa Pihlajamäki

  Det är normalt att folk som trampar i maktens korridorer tycker mer än vad dom vet. Det är väl ingen ny fenomen.

  Gillad av 1 person

 4. Maria Bergman

  Ja verkligen huvudet på spiken Mats! Jag önskar att du fick plats i media och hålla ett Brandtal för oss sjuka stackare som inte har varken ork eller förmåga (och det skulle du klara av galant Mats) att själv skapa det där mediautrymmet som behövs för att få till nån slags förändring och rättvisa i dagens Sverige! Mats du är min hjälte alla da’r i veckan! ❤

  Gillad av 1 person

 5. Joe Brandt

  Bra Mats Lindström!

  Gillad av 1 person

 6. Carin Olofson

  Ja, jag märker ofta att jag får större insyn och medverkan i behandlingen av mina djur. Djursjukhusen tar proven som krävs utan att neka pga kostnadsaspekter. De har också gedigna program för uppföljning vilket jag inte träffat på inom svenska sjukvården.
  De lyssnar på funderingar och teorier utan att förlöjliga eller håna och bemöter med fakta istället för maktspråk eller avvisande.
  Dessutom så är det möjligt att få ett slut på lidandet när det inte längre finns hopp om förbättring eller tillfrisknande.
  Ja, jag skulle gärna skriva in mig på Strömsholm istället för min vårdcentral trots att den är relativt bra…

  Gillad av 1 person

 7. Bodil Karlström

  Absolut! Tänk om Djursjukhuset i Falun hade hand om mig! Vänligt bemötande. Snabb vård och veterinären ringde upp efter någon dag och frågade om hunden mådde bra. Jag skulle kunna skriva en roman om alla misstag vården gjort med mig.

  Gillad av 1 person

 8. barbroatudden

  Ja! Djur får bättre vård men till skillnad från oss så är djuren oftast försäkrade och försäkringsbolagen står för stor del av kostnaden och det utnyttjar klinikerna. Men bra vård fås och det är ingen fråga om vilka prov som skall tas och om de skall skickas till Tyskland om inget labb i Sverige kan analysera. Men kostnaderna skenar. Pengar styr där med men på ett annat sätt. Tidigare ekon.ass. på Djurklinik.

  Gillad av 1 person

 9. barbroatudden

  Plus inga långa vårdköer. Byte av höftled sker oftast inom en vecka på större kliniker. Återbesök och rehab också inom en vecka.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: