Skriv på och avskaffa niokommanoll nu!

FK 1
Det handlar om Försäkringskassans fyrkantiga kvantitetsmål

Försäkringskassan pressas till att avslå sjukpenning
För att hindra skenande kostnader för sjukpenningen införde regeringen 2015 målet att Försäkringskassan inte skulle betala ut mer än nio dagar i snitt per person och år. 9,0-målet har lett till att svårt sjuka personer blir utförsäkrade och hamnar mellan stolarna (oftast mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen). Arbetsförmedlingen vill inte ha med dem att göra då de normalt inte kan utföra arbete. Flera tvingas därför att vända sig till socialtjänsten. Många orkar inte utan får ekonomisk hjälp av anhöriga och vänner. En del orkar inte att leva vidare överhuvutaget… Men statistiken avseende antal sjukdagar ser bättre ut!

Under de senaste åren har media uppmärksammat problemet, där vi alla kunnat ta del av mängder av personliga berättelser och det framstår som helt orimligt av Försäkringskassan att avslå ersättning. Nu protesterar även läkare då tidsåtgången att utfärda läkarintyg leder till medicinsk fara eftersom Försäkringskassans krav på läkarintyg är mycket högt ställda och är avgörande för om en svårt sjuk person överhuvudtaget ska få ersättning eller inte. Det gör att den lilla tid läkaren har tillsammans med patienten tvingas ha mer fokus på intygsskrivande än förbättrande, medicinska åtgärder. Även i de fall läkare utfärdar läkarintyg som bekräftar att den försäkrade inte kan arbeta så kan Försäkringskassans tjänstemän besluta om avslag på grundval av vad Försäkringskassans medicinska rådgivare (FMR) gör för tolkning enbart av att ta del av inkomna handlingar, utan att träffa den försäkrade.

– Det krävs ett rejält omtag när det gäller läkarintygen. Vi måste få igång en dialog med Försäkringskassan, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

– Istället för att hjälpa patienter skriver jag sjukintyg, säger läkaren Johan Månflod i ett videoklipp som setts av närmare 3 miljoner besökare.

9,0 har blivit ett signalord för avslagsstatistik!

Skriv under för att påverka politiker att ta bort 9.0-målet nu!
I god tid innan valet kommer Demonstration mot Försäkringskassan skicka resultatet av denna namninsamling till samtliga riksdagspartier.

#avskaffaniokommanollnu

Skriv under här

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Conny Dalfors

  9,0 är ovärdigt en rättsstat. Gör om, gör rätt!

  Gillad av 1 person

 2. Garrigan

  Det som Försäkringskassan gör är omänskligt och bör tas upp i Eau

  Gilla

 3. Bitte Sandström

  Ägna er åt att ta dom som VERKLIGEN fuskar.
  Låt läkarna göra sitt jobb och lita på deras omdöme .
  Dom ska inte behöva spendera sin tid på en massa pappersarbete

  Gillad av 1 person

 4. Ingela S

  Ja, det är galet och orimligt minst sagt. Ingen har tänkt på konsekvenserna… man blir inte frisk för att man inte får ersättning, snarare än förvärrad sjukdomsbild pga. ekonomisk stress bl a.
  Många går under,-> det har vi redan bevittnat 😢😢😢

  Gilla

 5. Ingela S

  ”Rättstat” Sverige rämnar , det finns några spillror kvar av det stolta flaggakepp Sverige en gång var vad gäller mänskliga rättigheter och demokrati -> fritt från korruption bakom ridåerna.

  Idag är läget någonting helt annat, börjar likna ..( jag vet inte vad 😡)

  Gilla

 6. Ingela S

  *Rättelse : flaggskepp

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: