Anemibehandling kan vara framgångsrikt för ME-patienter

Erytropoietin (EPO)-behandling
I en studie med 60 ME-patienter behandlades de med lågdos EPO (8000 units). Redan efter 15 dagars behandling blev 51 st (85%) av 60 patienterna bättre – med reducerade symtom.

EPO är ett läkemedel mot anemi.

Det finns tre huvudtyper av anemi
1. Till följd av blodförlust
2. Till följd av nedsatt produktion av röda blodkroppar

3. Till följd av ökad nedbrytning av röda blodkroppar.

Om man specifikt tittar på p.1 och scrollar upp lite på denna sida så kan nog alla se ett samband. Många med ME/CFS har lika lite blod i kroppen som en som  behöver blodtransfusion efter en trafikolycka. Dessutom har man funnit en stark korrelation mellan ökad laktatnivå i hjärnan hos ME/CFS-patienter jämfört med frisk kontrollgrupp.
Källa (sid. 13 i PDF-filen)

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Maria Bergman

  Mycket intressant! Tack Mats❣🤗

  Gilla

 2. Björn

  Hej Mats!

  Synnerligen intressant, tack för delningen! Vet dock inte om länken blev fel dock? Den går till en tidsskrift på 2011 men inget om EPO.

  Tack!

  Gillad av 1 person

 3. Lena Tronde

  Hej Mats,
  Min dotters autonoma nervsystem är skadat av ett läkemedel, vilket gett henne accelererande och olika sjukdomar i 10 år, det började med tarmarna, pseudoobstruktion, sen hjärta, kärl o lungor. Har gjort tilttest och tydlig POTS, har ni jämfört ME/CFS med POTS? Tycker jag ser många likheter, eller har jag läst för lite? Kan man få blodvokymen mätt i Sverige, har ställt frågan men ej fått något svar än, då vi har så många frågor vid varje läkarkontakt, eller så vet dom inte/ vill inte svara. Min dotter har fått iv järn vid två tillfällen och då känt dig bättre, men det var ett tag sedan. Nu har järndepån varit ”normal”, men undrar om blodvolymen påverkar kärnvärden, alltså inte Hb? Tacksam för återkoppling eller guidning var jag ska läsa. Lägger mkt tid på att ta hand om henne efter jobb…. Men man vill ju veta om det går att förbättra något!

  Ensam i en djungel av info

  Gillad av 1 person

 4. Lena Tronde

  Tack för detta, har inte sett din kommentar förrän idag, ska läsa på!
  Med vänlig hälsning, Lena

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: