Studier – är de viktiga?

Jag har nog läst tusentals studier genom åren. Har dock insett att de allra flesta betyder ingenting. Små pilotstudier utan placebogrupp, eller avsaknad av friska kontroller eller jämförelse med andra patientgrupper lyser ofta med sin frånvaro. Att ett forskarteam vill framföra sin hypotes lyckas de nog med i många fall. Men har de rätt är frågan? Jag tror inte att de har det i många fall, tyvärr. Jag har blivit mer kritisk hållen när det gäller studier. I synnerhet när effektmåtten är tveksamma. Även om det så kallade p-värdet är lågt kan det innebära en effektförhöjning av enbart 10%, och halleluja så kan några spinna loss på det, trots vetskapen om att placeboeffekten kan vara mycket mer än så.

Även de som strikt står för vetenskap och beprövad erfarenhet, kan ibland nyttja dessa småstudier till deras fördel. Ha det i ert minne. Det är trist att det ska behöva vara så. Den springande punkten är att undvika systematisk feltolkning, bias, dvs en persons sätt att värdera och välja metodval – synsätt. Även det kan påverka en studie enormt.

Jag kommer att återkomma om detta mer specifikt när det gäller vissa studier.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Christian

    Bra att du tar upp detta Mats!
    Det verkar ju tyvärr som att man kan få fram det mesta med studier.
    Väldigt viktigt att vi är kritiska, speciellt när det gäller saker som vi själva tilltalas av eller tror på! O alltid titta på metastudier i de fall det finns.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: