Sulforafan – en lovande antioxidant

Bildresultat för broccoli sprouts shutterstock

Sulforafan kan ha en nyckelfunktion vid flertalet kroniska sjukdomar
Hos människor har sulforafan studerats avseende dess potentiella effekt vid diabetes, autism, cancer, neurodegenerativa-, hjärt- och kärlsjukdomar. Forskningen är spännande, och det finns ett flertal studier som visar att sulforafan kan ha en positiv effekt mot många olika kroniska sjukdomar.

Sulforafan och Alzheimer’s sjukdom 
Mats Sandbergs forskargrupp vid Sahlgrenska Akademin forskar på epigeniska faktorer. De har studerat transkriptionsfaktorn Nrf2 som kan aktiveras av antioxidanter, och då i synnerhet av sulforafan i broccoli. De har hypotesen att Nrf2 är nedreglerat i nervceller, mikrogliaceller och i hippokampus på individer som lider av Alzheimer’s sjukdom. Nrf2 kan därför även vara av intresse för de allra flesta kroniska sjukdomar som involverar hjärnan och som är kroppsligt systemiska, exempelvis ME och fibromyalgi.
Källa

Sulforafan har visat sig vara effektivt mot diabetes 2 
Källa

Det kan ha effekt mot cancer
Källa

Det kan hjälpa mot läckande tarm
Källa

Det kan vara effektivt mot retrovirus, som i sig kan resultera i mastcellsaktivering
Källa

Det kan ha effekt mot autism
Källa

Broccoli är i detta sammanhang en mycket spännande grönsak
De flesta känner till att det är en av de nyttigaste grönsakerna, men alla känner nog inte till att den är väldigt rik på glukorafanin som vid reaktion med myrosinas bildar sulforafan. Betydligt rikare på dessa ämnen har broccoligroddar, ca 40-50 gånger.

Det finns även myrosinas i broccoli, men bildandet av sulforafan kan endast ske om grönsaken processas så att glukorafanin och myrosinas kan reagera kemiskt med varandra och bilda sulforafan. Det finns flera studier där man försökt få upp mängden sulforafan i broccoligroddar genom olika processer:

1. Att frysa ned till 20 minusgrader (förmodligen den mest effektiva processen)
Källa 1
Källa 2

2. Värma upp till 60 grader har en en märkbar effekt
Källa

3. Hacka (dock ej mixtra) är nödvändigt
Källa

4. Tillföra askorbinsyra (C-vitamin) höjer också nivån av sulforafan
Källa

Varmtorkade groddar innehåller mindre myrosinas varför det kan vara bra att tillföra myrosinas, som bland annat finns i gula senapskorn (måste malas innan förtäring). I en studie tillförde man 0.5% senapskorn (1g senapskorn av 200g kokt broccoli) vilket ledde till en fyrfaldig höjning av sulforafan.
Källa 1
Källa 2

Mest sulforafan får man som sagt genom att äta broccoligroddar. Jag har sett att mängden kan variera alltifrån 5-25 mg gram pulver (det beror på hur de odlats och processats enligt ovan). I de lyckade studier jag läst varierar doseringarna oftast mellan 20-50 mg per dag.
Källa

Vad gör Sulforafan?
Sulforafan aktiverar något som kallas för Nrf2 (Nuclear factor erythroid 2-related factor 2), ett protein som får igång antioxidativa processer i cellerna vilket skyddar dessa från skada och inflammation. Det aktiverar uppåt 500 gener som ansvarar för den antinflammatoriska förmågan i kroppen, även kroppens starkaste antioxidant glutation påverkas positivt. Lägre glutationsnivå kopplas till många kroniska sjukdomar samt åldrande.

Glutationens centrala roll i olika cellfunktioner relaterade till immunförsvar har påvisats i flera studier. Det har visat sig att en minskning av glutation i antigenpresenterande celler korrelerar med ökat Th2-svar. Dvs på bekostnad av Th1, vilket innebär ett sämre försvar mot virus och intracellulära bakterier.
Källa 1
Källa 2

Glutationsnivån ökade med 30% i kroppen på en vecka
I en studie fick 9 personer broccoliextrakt innehållandes ca 4 mg sulforafan en gång om dagen, och glutationsnivån ökade då i genomsnitt med ca 30 % på enbart en vecka. Det tyder på att man inte behöver använda megamängder av exempelvis broccoligroddar för att få en bra effekt.
Källa

Andra sätt att aktivera Nrf2
Aktivering av Nrf2 tros ge många hälsofördelar som minskad systemisk inflammation, oxidativ stress och förbättrad mitokondriell funktion. Man kan aktivera Nrf2 genom lägre kaloriintag.

Följande ämnen anses vara Nrf2 -aktivatorer:
Curcumin (finns i gurkmeja)
Resveratrol (finns i rött druvskinn och roten av parsklide/japansk knotweed)
Pterostilbene (finns i blåbär,tranbär och druvor)
Silybin (finns i mariatistel)
Sulforafan (finns i broccolli, brysselkål, kål, blomkål, grönkål, och senap)
Alpha Lipoic Acid (finns i rött kött, lever och jäst, särskilt bryggjäst)
D-vitamin (finns i äggulor, saltvattenfisk, lever och i mjölkprodukter)
Källa

Observera att detox kan vara farligt då levern inte alltid hänger med
Ett aktiverat Nrf2 leder till att kroppens förmåga att frigöra toxiner ökar. I de fall man har mycket toxiner i kroppen kan leverns olika faser hamna i otakt. I leverns fas 1 görs alla toxiner om till vattenlösliga, och i fas 2 binds de till andra ämnen, så att de kan lämna kroppen den naturliga vägen. Om man avgiftar sig för fort, så att levern inte hänger med kan de frigjorda toxinerna göra en person ännu sjukare. Ofta kan man läsa att bl a MSM, B-vitaminer, zink och mariatistel kan stödja denna process. Olika bindemedel som bentonitlera, pektin och läkemedlet kolestyramin kan också vara bra att stödja processen att få ut toxiner ur kroppen.

Läkemedel som aktiverar Nrf2
I mina efterforskningar om Nrf2 kom jag även in på något som heter BG-12 (aktiv substans: dimetylfumarat), som också aktiverar Nrf2. Det är ett läkemedel som numera används mot MS-skov respektive psoriasis. Det känns spännande. Dimetylfumarat finns i Tecfidera för MS och i Skilarence för psoriasis.

Följande kan man läsa i Fass om Skilarence
”De antiinflammatoriska och immunmodulerande effekterna av dimetylfumarat och dess metabolit monometylfumarat är inte fullt klarlagda men antas främst bero på interaktionen med intracellulärt reducerat glutation i celler direkt involverade i patogenesen vid psoriasis. Denna interaktion med glutation leder till hämmad translokering till kärnan samt hämmad transkriptionsaktivitet i NF-κB.”
Källa

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. det torkade broccoligroddspulvret du beställde är det värmetorkat tro? finns frystorkning eller annan metod som inte tappar näringsämnen och annat?
  tack för tipset att frysa groddar för att aktiera, tror mer på naturliga groddar oprocessade och då passar frysningen bra om det nu inte minskar viktiga ämnen också =D

  tappar det mer av ngt annat än just myrosinas och vet man hur mkt det tappar vid värmetorkning?

  kroppen aktivera kontinuerligt själv Nrf2 sa du på FB, oftare hos friska än hos dem som har problem av något slag, kan därför aktivera Nrf2 -för- ofta så det får en negativ effekt (eftersom kroppen gissningsvis har optimal aktiveringsfrekvens då allt är i balans?) ?

  Gillad av 1 person

  • Jag håller med dig. Frystorkat torde vara bäst.

   Jag har inte sett att det finns att beställa i Sverige tyvärr.

   Är det någon som kan finna dessa groddar i Europa? Jag vill inte beställa från Thailand då det tillkommer dyr frakt, tull och moms. Men dessa frystorkade groddar tror jag är kanonbra 😀 Det är ungefär 1 krona grammet, som de billigaste varmtorkade i Sverige. Men jag tror frystorkade är bättre utifrån det jag läst.

   Rhonda Patrick’s rekommenderar just dessa frysta broccoligroddar. De kostar ca 40 kr för 40 gram, och är av märket Microgreens.
   https://paleorobbie.com/grocery_details?id=17250

   Gillad av 2 personer

   • tack vi håller ögon öppna efter just -frystorkade- broccoligroddar då.
    och för de som orkar att grodda själv så går det bra att grodda stora mängder 4-5 dagar och sedan frysa det själv så slipper man göra groddningen kontinuerligt?
    hmm feltänk nu av mig va? om man själv fryser pulvret av de värmetorkade broccolligroddarna blir det inte bedre för att aktivera väl =D ?

    Gillad av 1 person

 2. Kenneth Sandström

  Hur får man broccoligroddar att växa till? JAG har inte lyckats, en patient har, men blev så frisk att hon aldrig hörde av sig mer.

  Vänliga hälsningar Kenneth Sandström

  Gillad av 2 personer

 3. Mario

  Intressant läsning. Tänker på You tube film som jag sett förut, om Dr Terry Wahl som svårt ms sjuk läkte sig med hjälp av kost på kålsorter som broccoli etc. Jag själv har svårt att tåla den kosten, svårsmält…. men kanske värt att prova med pulver🤔

  Gillad av 1 person

 4. Fler studier om sulforafan

  Kan fungera mot influensavirus
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731143/

  Stoppar HIV i makrofager
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4836681/

  Slår ut 23 av 28 bakterier och svampar
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18484523

  Ökar aktiviteten hos NK-celler
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4731143/

  Förstärker Th1-försvaret som verkar mot virus och intracellulära infektioner i övrigt.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897785/

  Aktiverar apoptos (celldöd) i bröstcancerceller
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253217/

  Minskar depression hos kroniskt stressade möss
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26721468

  Gillad av 1 person

 5. Intressant om broccoli. Kost överlag är ju väldigt intressant i kampen mot ”inflammation” i kroppen.
  Har du någon kunskap eller några artiklar om örter som kan hjälpa specifikt vid babesia?
  Mvh

  Gillad av 1 person

 6. Lars Lindström

  Hej! Har fått läsa en del om broccoli och sulforafan på nätet och förstått att ämnet hindrar cancerceller att föröka sig. Tyckte det verkade intressant eftersom jag opererats för coloncancer för 4 år sedan, en cancer form där 5-årsöverlevnaden ligger på lite bättre än 50/50.
  Jag brydde mej inte om hälsokostreklame, jag köper djupfryst broccoli i livsmedelsaffärer – ett kilo kostar ofta mindre än 20 kr. Jag tinar c:a ett hg i kylen över natten och när den tinat finhackar jag den, blandar med lite vatten och äter upp.
  Finhackad broccoli smakar ungefär som det luktar om nykli

  Gillad av 1 person

 7. Lars Lindström

  (Blev avbruten mitt i kommentaren) -som det luktar om nyklippt gräs, så jag blandar i en rågad matsked äppelmos så blir det riktigt gott.
  Efterkontroller visar att jag har sluppit metastaser, och jag vill gärna tro att det beror på broccolin.

  Gillad av 1 person

 8. Ann-Sofie Sudell

  Hej,
  I onsdags fick jag besked från gyn om att jag har två tumörer (11.5*10.0 cm samt 3*2
  .5 cm) i buk strax ovanför äggstock samt en liten tumör i levern. Samma dag startade jag igång att enbart äta broccoli samt broccoli pulver. Jag har startat i gång groddning som jag hoppas blir klart om ett par dagar. Nya röntgenbilder och operation blir inom två veckor. Jag kan inte låta bli att fundera över om det kan ge någon slag skillnad. Minska storlek hinner de inte göra men det kan kanske påvisa något annat som te.x lättare att avlägsna tumörerna på grund av ändrad yt-textur eller dyl.?
  Har ni i forumet några kommentarer får ni gärna lägga in om detta. Jag funderar även på att blanda in grönkål i kosten men enligt en professor i ämnet är det bara broccoli av alla grönsaker som inte göder cancerceller. Jag vet inte hans namn, har bara hört detta ryktesvägar.

  Detta är ett forum för sulforafan men jag inte hålla inne en fråga till Mats Lindström om ME/CFS eftersom jag följer den här sjukdomen och vad som skrivs om den. En forskare på området från Sahlgrenska menar att det är en bakterie eller virus som sannolikt startar igång sjukdomsförloppet. Jag funderar om det kan ha ett samband med Borrelia. Borrelia är mycket svårt att påvisa genom provtagning hos just kvinnor (oavsett blod- eller ryggmärgsprov). Just nu pågår forskning för att ta fram ytterligare provmetoder för Borrelia. Min fråga är; är ni helt säkra att det inte är obehandlad Borrelia som kan ligga bakom starten av sjukdomen. Har din fru någonsin haft en fästing? Alla fästingsarter i Sverige bär på ett flertal bakterier som överförs nästan omgående vid bett. Vi vet idag väldigt lite om dessa typer av bakterier även om forskning pågår:.

  /Ingenjör

  Gillad av 1 person

 9. sas

  Vill bara ge dig beröm för din sida!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: