Detta är min skyldighet att sprida
I den desperata jakten på att finna orsak och behandling för att min fru ska bli bättre har jag tidigare trott på levande blodanalys/mörkfältsmikroskopi. Men idag är jag mer tveksam till metoden avseende borrelia, då det finns en del saker som talar emot.
Mikroskopi används förstås inom allehanda områden, och är en erkänd metod, även inom den allmänna sjukvården, för bl a babesia.
Borrelia är dock en av de infektioner som är bland de allra svåraste infektioner att diagnostisera. Det är därför tråkigt att svensk sjukvård och dess företrädare inte varit mer tydliga med det. De som är pålästa vet att det enbart är indirekt diagnostik (serologi) som oftast används (om man inte kan uppvisa den typiska hudrodnaden som drygt hälften får).
Serologi innebär att man enbart undersöker om immunförsvaret har bildat antikroppar. Det största problemet med det är att ett sådant test inte kan avgöra om man har en aktiv eller genomgången infektion.
Jag är ledsen över att jag kanske vilselett många då jag själv trodde på mörkfältsmikroskopi – avseende borrelia – för några år sedan. Men ju mer jag har läst på så inser jag att metoden är högst osäker för att verkligen säkerställa att det är borreliabakterier som syns. Eftersom väldigt många besöker denna blogg så är det min skyldighet att redovisa vad jag kommit fram till. Jag ska redogöra för varför.
Borreliaspiroketer finns normalt i blodbanan de första veckorna innan antikroppar bildas. Därefter (max 4-6 veckor) så drar de sig vidare till vävnader, just för att komma undan kroppens signalsystem. Där är de tryggare, för kroppens immunförsvar har då betydligt svårare att finna dessa bakterier. Det är också därför PCR (DNA-teknik) inte fungerar i blod. Det finns dock en teoretisk möjlighet att finna borreliaspiroketer i blodet de första veckorna, både gällande mikroskopi och PCR, men inte om man varit infekterad under längre tid.
Redan 1979 fann man fynd hos blodgivare
Man kunde se att det fanns spiroketliknande föremål i blod från blodgivare. De vibrerande slamsor som kunde ses konstaterades då komma från döda röda blodkroppar.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/474526
Dr Steven Phillips menar att det man ser är rester från trasiga cellmembran
Enligt Dr Steven Phillips är det mest sannolikt trasiga cellmembran när spiroketliknande fynd syns vibrera och röra på sig i blodet. Det är även ytterst ovanligt att finna spiroketer i blod. Det är just därför PCR inte fungerar i blod.
När man tittar i ett mikroskop så är det alltid elektriska vibrationer, så kallad ”brownian motion”. Med dessa vibrationer kan då dessa döda slamsor från cellmembran uppfattas som att de lever ett eget liv enligt Steven Phillips. Han är ju en väldigt trovärdig person då han ingår i FSI:s vetenskapliga råd och har publicerat mer forskningsartiklar än de allra flesta avseende vektorburna infektionssjukdomar.
Hi Mats,
These demonstrate Brownian motion, in these cases, pollen and lipids. When filamentous structures are involved, it can look very much like a spirochete.
https://www.youtube.com/watch?v=Xscn-QSmFo4
https://www.youtube.com/watch?v=2Vdjin734gE
Now, this is what happens when Brownian motion acts on something that is filamentous:
https://www.youtube.com/watch?v=1KAvrRH2gys
Best,
Steve
Professor Thomas Jaenson är av samma uppfattning
Jaenson har studerat många fästingar och deras bukinehåll i mikroskop. Han har sett proteinslamsor som kan se ut som de som många visar upp på bilder och egna videos. Han kan dock avfärda dessa som fakespiroketer i direkt jämförelse med hur spiroketer ska se ut i samma mikroskop. Riktiga borreliaspiroketer har ett särskilt rörelsemönster och är korkskruvade.
Studie som visar att spiroketliknande föremål inte är borrelispiroketer
Det finns en studie där man konstaterat att dessa fenomen inte är borreliaspiroketer. I studien undersökte de 30 st friska personer. Samtliga uppvisade partiklar som vibrerade omkring i blodet. Alla kunde avfärdas som cellulärt skräp.
För att helt säkert verifiera att de bakterieliknande formerna inte förökades, inkuberades de i humant blod vid 30 ° C. Ingen förökning inträffade.
På bilden nedan (från aktuell studie) kan ni se dessa spiroket liknande föremål. Exakt så som min frus bilder såg ut. Troligen beror de kanske inte på borrelia, utan på cellulärt döda slamsor som vibrerar när man tittar i mikroskop?
Aktuell studie:
https://www.nature.com/articles/s41598-017-10479-8
Slutsummering
Som ni vet är jag helt ekonomiskt oberoende gällande mina privata efterforskningar, och jag verkar enbart för att alla ska bli friska. Men det är då viktigt att ha ett sunt ifrågasättande till en del alternativa metoder. Jag är fullt medveten om att detta inlägg kan göra en del upprörda. Jag kommer bli ifrågasatt. Men jag anser att det är mycket viktigt att dela denna information, då jag lärt mig mer genom åren. Mitt enda syfte är att alla som är sjuka ska få bli friska. Men det måste då ske på rätt sätt.
Visst kan jag ha fel i min summariska tolkning av allt, men mycket talar för att mörkfältsmikroskopi inte behöver vara säkrare än andra metoder för att avslöja en pågående borreliainfektion.
Observera att detta inlägg handlar enbart om borrelia.
Intressant inlägg.
Vad tror du om de Tyska proverna som visar aktivitet på coinfektioner? Som bartonella och Babesia? Och som kan visa virus?
GillaGillad av 1 person
Dessa tester är nog generellt mer känsliga, därav finns en risk för högre falsk positivitet, även om jag är intresserad av dessa tester. De tester som finns i Sverige är tvärtom. Resultaten tolkas i praktiken som alltid genomgången infektion, i synnerhet när det gäller serologi.
GillaGilla
Ok förstår dilemmat, ja det är mycket intressanta och borde vara för alla forskare.
Tänker i Sverige på Babesia. Är det inte en ”vedertagen metod” att kunna se detta i blodutstryk?
https://lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Rapport/2019/06/Babesia-infektion-kan-vara-vanligare-i-Sverige-an-vi-tidigare-trott/
GillaGillad av 2 personer
Absolut. Mikroskopi fungerar avseende babesia och mycket annat. Detta inlägg handlar enbart om mina tveksamheter kring borrelia. Det finns i vart fall olika uppfattningar, och ingen kanske har helt rätt eller fel, men man bör nog vara medveten om att det idag inte finns ett säkert borreliatest.
GillaGilla
Intressant inlägg
Vad tror du om coinfekt. Och de tyska proverna? Tänker på aktivitet av bartonella och Babesia? Samt viss typ av virus?
GillaGillad av 1 person
Det är nog samma där. Det finns i vart fall möjlighet att testa i andra länder. Sensitiviteten är nog hög men nog inte specificiteten. Därav blir det nog många som får falskt positivt.
GillaGilla
Tack Mats. Skickade min kommentar som e-mail. Hoppas du hinner läsa.
GillaGillad av 1 person
Vad hände med tickplex föressten?
GillaGillad av 1 person
Jag har tveksamma erfarenheter då min fru fick olika resultat vid två olika testtillfällen. Andra gången flera positiva IgM-titrar, dock ej IgG, vilket är märkligt efter 10 års sjukdom. Om man efter längre tids sjukdom får positivt på något borde det i första hand vara IgG. Men testet kanske har stabiliserat sig nu. Jag vet för lite. Det finns säkert de som vet mer.
GillaGilla
Hej Mats, Jag tror att man ska vara försiktig med att förkasta mörkfält och jag ska förklara varför. Jag misstänker att Titti använder professor Bolziks DualDur substans för att stoppa större rörelser i blodet förutom spirocheter. Att spirocheter sällan finns i blod stämmer nog. Därför koncentreras blodet först via centrifugering och man tar provet i den delen som ligger ovanför dom tyngre blodkropparna vilket är den plats där spirocheter finns om dom existerar. Det finns säkert annat i blodet också som kan likna spirocheter men för att försäkra sig har Professor Bolzik utfört immunologiska antikropps test på dessa och även färgat dom för att verifiera att dom rörliga trådarna verkligen är spirocheter. I bifogad video ser man dom dessutom cell dela sig. Att man ser spirocheter i blod hos friska (=symptomfria) människor är helt normalt då många har haft fästing eller har mun infektion från t.ex rotfyllning som oftast är en annan typ av spirochet än borrelia. Dock håller kroppens immunförsvar dessa organismer i schack.
Dom karakteristiska korkskruvarna ser man bara om man har ett tillräckligt bra mikroskop (inte många har detta).
Jag tror Tittis analys är så bra man kan göra via mikroskop och hon säger ju inte att det säkert att det är Borrelia. Snarare misstänkt Borrelia. Men indikation från mikroskop plus symptom ger ju en starkare misstanke att det är en symptom orsakad av en spirochet.
Min slutsats är att mörkfält är en av dom tillgängliga metoderna för detektion av borrelia och den är förmodligen ganska tillförlitlig jämfört med standard metoder på sjukhus typ ELISA som väldigt ofta har falska negativa svar.
Titta på följande video så lär man sig mer:
YouTube” Bozsik MD video Borrelia burgdorferi in blood”
GillaGillad av 2 personer
Du har säkert rätt. Jag tror dock inte att metoden är ”jättesäker”. Utan att röra sig i procentsatser så fattar ju även jag att mörkfält kan fungera. Det har ju bevisligen fungerat i en del fall. Men jag tror inte att någon helt ska förlita sig på metoden. Det är det jag vill förmedla. Borrelia är svårt att diagnostisera, och i dagsläget tror jag ingen har 100% rätt.
Jag ska titta på filmen och återkommer.
GillaGilla
Jag har nu kollat på den videon och jag har sett den förut. Han har lite bättre upplösning än vad jag sett i Sverige. Om man har ett tillräckligt bra mikroskop så kan det ge en vägledning. Men 100% säkert är det nog inte. Det är ju problematiken med borrelia.
GillaGilla
Grundproblemet med mörkfältsmikroskopi är ju kanske inte vad man ser, utan att det inte visar vad du är sjuk i, dvs vad som ger inflammation. Även om vi med 100% säkerhet hade kunnat säga att det är en borreliabakterie, så vidar det ändå inte inflammation vilket antyder sjukdom. Det är därför man använder sig av antikroppsprover och inflammationsmarkörer för de visar ifall kroppen reagerar på det eller inte.
GillaGillad av 1 person