De amerikanska riktlinjerna avseende behandling mot borrelia ses över

Doxycyklin kommer troligen ersätta andra behandlingsformer, även för barn
Barnläkaren Rachael Zimlich skriver i en artikel att ett förslag på nya riktlinjer varit ute på remiss. Det är en del förändringar som föreslås, bl a att doxycklin ska ges vid misstanke om borrelia, även för barn under 8 år. Tidigare rekommenderades inte doxycyklin för användning på barn på grund av oro för tandemaljskada och missfärgning. De nya riktlinjerna avvisar emellertid denna oro och menar även att doxycyklin är effektivt mot mer än en fästingburen sjukdom.

Jag har själv funderat på detta  varför man inte ger det antibiotikum som är mest effektivt mot borrelia, och som även klarar spridd borrelia samt ett antal andra bakteriella infektioner som kan överföras från fästing. Jag undrar om en liknande översyn kommer att ske i Sverige.

Jag tog upp denna problematik förra året på mitt öppna FB-konto, med samma namn som denna sida:
Tyvärr har det kommit till min kännedom att många läkare inte känner till att kåvepenin enbart fungerar mot lokal hudborrelia. Om infektionen är spridd till organ, nervsystem eller multipla erythema migrans (flera hudrodnader) ska doxycyklin i första hand skrivas ut.

En spridd borrelia klarar normalt inte kåvepenin av. Dessutom är det svårt att veta om borreliainfektionen är lokal eller spridd. Därför anser jag att doxycyklin alltid ska ordineras (barn under 8 år – amoxicillin – pga av att doxycyklin kan missfärga tänderna).

F ö är doxycyklin bättre då det även kan slå ut andra bakterier som fästingen kan bära på. Tyvärr kontrolleras sådana infektioner enbart undantagsvis av svenska läkare. Dessutom med helt värdelösa diagnostiska metoder som inte går att lita på.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

  1. Lotta Jansson

    Det framgår tydligt av riktlinjer (se VISS.nu) att Doxy ska ges vid multipla erytem, neuroborrelios och borreliaartrit så det måste vara en klantig doktor som missat det!

    Gillad av 1 person

  2. affabro

    Ja, detta är försiktighetsprincipen och borde verkligen praktiseras.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: