Forskningen går framåt
Det händer nu flera spännande saker kring forskningen om Alzheimers, en sjukdom som drabbar 25000 svenskar varje år, och i framtiden kommer antalet vara ännu större då medellivslängden ökar.
Den förre SVT-chefen för nyhetsprogrammet Aktuellt, Henrik Frenkel, berättade idag på TV4 i Malou Efter Tio om sin diagnos MCI (lindrig minnesstörning) med trolig utveckling till Alzheimer. Han talade även om stigmatiseringen som innebär att få drabbade offentligt vill tala om sjukdomen. Han har nu blivit ambassadör för Alzheimerfonden.
Professor Henrik Zetterberg berättade i samma program om att det idag enbart finns viss symtomlindrande behandling men inget som stoppar upp den progressiva sjukdomsprocessen. Däremot väntar man nu på ett läkemedel som kan stoppa den progress som pågår. Det handlar om ett läkemedel som löser upp ett protein (beta-amyloid) som klumpar ihop sig och bildar plack i hjärnan.
Nyligen presenterades en amerikansk fas 3-studie som troligen är en av de studier Zetterberg refererade till. Det handlar om ett läkemedel som heter Aducanumab.
Parallellt har även det svenska läkemedelsföretaget Bioarctics en egen läkemedelskandidat, Ban2401, som nyligen gått in i stora fas 3-prövningar. Den är liksom aducanumab inriktad på beta-amyloid. Enligt Bioarctic är det just protofibrillerna som är den toxiska varianten av beta-amyloid och därmed den viktigaste att bli av med vid Alzheimers sjukdom.
För några veckor sedan godkände även Kina ett annat läkemedel mot alzheimers. Men då handlar det om en sockermolekyl (oligomannat) från brunalger, som genom positiv påverkan av tarmfloran leder till ökad kognitionsförmåga jämfört med placebo.
Tack Mats för att du uppdaterar oss. Det är så skönt att du har tentaklerna ute och sammanfattar begripligt för oss andra!
GillaGillad av 1 person