Läkemedel mot Alzheimers på gång

Forskningen går framåt 
Det händer nu flera spännande saker kring forskningen om Alzheimers, en sjukdom som drabbar 25000 svenskar varje år, och i framtiden kommer antalet vara ännu större då medellivslängden ökar.

Den förre SVT-chefen för nyhetsprogrammet Aktuellt, Henrik Frenkel, berättade idag på TV4 i Malou Efter Tio om sin diagnos MCI (lindrig minnesstörning) med trolig utveckling till Alzheimer. Han talade även om stigmatiseringen som innebär att få drabbade offentligt vill tala om sjukdomen. Han har nu blivit ambassadör för Alzheimerfonden.

Professor Henrik Zetterberg berättade i samma program om att det idag enbart finns viss symtomlindrande behandling men inget som stoppar upp den progressiva sjukdomsprocessen. Däremot väntar man nu på ett läkemedel som kan stoppa den progress som pågår. Det handlar om ett läkemedel som löser upp ett protein (beta-amyloid) som klumpar ihop sig och bildar plack i hjärnan.

Nyligen presenterades en amerikansk fas 3-studie som troligen är en av de studier Zetterberg refererade till. Det handlar om ett läkemedel som heter Aducanumab.

Parallellt har även det svenska läkemedelsföretaget Bioarctics en egen läkemedelskandidat, Ban2401, som nyligen gått in i stora fas 3-prövningar. Den är liksom aducanumab inriktad på beta-amyloid. Enligt Bioarctic är det just protofibrillerna som är den toxiska varianten av beta-amyloid och därmed den viktigaste att bli av med vid Alzheimers sjukdom.

För några veckor sedan godkände även Kina ett annat läkemedel mot alzheimers. Men då handlar det om en sockermolekyl (oligomannat) från brunalger, som genom positiv påverkan av tarmfloran leder till ökad kognitionsförmåga jämfört med placebo.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

  1. Karl

    Tack Mats för att du uppdaterar oss. Det är så skönt att du har tentaklerna ute och sammanfattar begripligt för oss andra!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: