70% av ME-sjuka kan lida av en autoimmun sjukdom

Idag gick Open Medicine Foundation ut med vissa uppgifter på sin Facebook-sida
Det handlar om vår svenske professor Jonas Bergquist vid Uppsala universitet, som sponsras av Open Medicine Foundation. Han samarbetar med Dr. Carmen Scheibenbogen (se studie från 2016 längst ner), och Jonas har nu funnit att 70% av de ME-patienter som undersökts har autoantikroppar mot beta-adrenerga och muskariniska receptorer.
Källa

Liknande fynd har funnits i tidigare studier men inte med så hög frekvens
Redan 2003 genomfördes en studie på 60 ME-patienter. Den visade att drygt hälften hade autoantikroppar mot CHRM1 (muskarinerga acetylkolinreceptorer). Patienterna med autoantikroppar hade en signifikant högre medelpoäng av ”känsla av muskelsvaghet” än negativa patienter.
Källa

Muskarinreceptorer eller muskarinerga acetylkolinreceptorer är ett slags 
receptorer som finns i parasympatiska nervsystemet, som använder acetylkolin som signalsubstans.
Just CHRM1, som en stor undergrupp av CFS-patienter hade autoantikroppar mot, heter på svenska Muskarin M1-receptor. Det finns i hjärnan och påverkar icke-viljestyrda kroppsfunktioner (autonoma nervsystemet)
Källa

År 2009 genomfördes en studie på ME-sjuka för att se vad som händer vid ansträngningsutlöst försämring (PEM). Resultatet visade stora skillnader hos ME-patienter jämfört med frisk kontrollgrupp avseende uttrycket av adrenerga gener och immungener, i synnerhet de som har med β-1 adrenerga receptorer att göra.

pem
Källa

År 2016 genomfördes en större studie där 268 tyska ME-patienter och 25 st ME-patienter från Norge undersöktes (C. Scheibenbogen et.al). De i Norge fick rituximab och man kontrollerade deras värden före och efter. Hos de patienter som fick rituximab minskade förhöjt β2 och M4-receptor-autoantikroppar avsevärt hos de patienter med kliniskt svar, men inte hos de som inte svarade på behandlingen.

Forskarna i studien menade då att de har bevis för att 29,5% av patienterna med ME har förhöjda antikroppar mot en eller flera M-acetylkolin och p-adrenerga receptorer som är potentiella biomarkörer för svar på ”B-cellsnedbrytande” behandling. Föreningen av autoantikroppar med immunmarkörer tyder på att de aktiverar B- och T-celler som attackerar p-adrenerga och M-acetylkolinreceptorer. Dysreglering av acetylkolin och adrenerga signalering (receptorer till adrenalin och noradrenalin) kan också förklara olika kliniska symptom för ME.
Källa

Jag har väldigt knapphändiga uppgifter om dessa fynd just nu
Det är dock mycket anmärkningsvärt i positiv bemärkelse om man har funnit 70% gemensamma avvikelser hos ME-patienter. Inte minst då ME idag saknar biomarkörer, med allt vad det innebär, exempelvis:
1. Avsaknad av adekvat behandling, som nu kan förändras
2. Stigmatisering i samhället av exempelvis sjukvården, försäkringskassan, kommuner, i vissa fall av familj, vänner och arbetskamrater samt inte minst ”förståsigpåare” – ofta från den biopsykosociala skolan, som hävdar att ME är en psykosomatisk sjukdom

Mycket spännande! Fortsättning följer…

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Annelie

  Så intressant!
  Menas det att ME är en autoimmun sjukdom
  Eller att man har en autoimmun sj utöver ME?
  Jag har ME och Vitiligo som inte är en sjukdom
  men en autoimunitet.
  Så glad å höra att det forskas med lite framsteg 😊
  Mvh Annelie

  Gilla

  • Annelie Johannesen Man kan inte tolka så mycket nu mer än att det finns en gemensamhetsfaktor hos en mycket stor undergrupp. Om dessa avvikelser är ME, eller en följd av ME vet jag inte. Men troligen borde många må bättre om man bromsar dessa angrepp då dessa receptorer påverkar dels adrenalin/noradrenalin/dopamin respektive det parasympatiska nervsystemet som har med allt att göra som du inte kan styra med vilja. Exempelvis hålla 37 grader, matsmältning, tarmfunktion mm.

   Gilla

 2. Elenor

  Väldigt intressant, ska bli spännande att se hur det här utvecklas, och på vilket sätt fynden kan användas.

  Gillad av 1 person

 3. Pernilla Bergquist

  Jag har redan fått två autoimmuna sjukdomar. Den ena mycket ovanlig som ingen har någon koll på i sjukvården och inga läkare har hört talas om den, still’s sjukdom sen fick jsg graves sjukdom 2015 och det var efter den som jag blev mycket sämre och har inte kunnat återgå till jobb. Har man en autoimmun sjukdom trillar det ofta in några till .

  Gillad av 1 person

 4. Ammie

  Då hoppas vi att forskning går fort framåt så jag äntligen kan få hjälp !

  Gillad av 1 person

 5. Den intressanta upptäckten med att 70% av undersökta ME-patienter har autoantikroppar mot två olika receptorer är att just dessa receptorer gör att man får typiska ME-symtom om de inte fungerar.

  Om den ena receptorn inte fungerar kan följande hända:

  Det parasympatiska nervsystemet inaktiveras och det sympatiska nervsystemet aktiveras, vilket kan medföra följande:
  – pulsen ökar
  – hjärtat pumpar kraftigare
  – blodcirkulationen omfördelas så att blodflödet till muskulaturen ökar
  – blodcirkulationen minskar till hud och inälvor
  – blodtrycket ökar
  – luftrören vidgas så att det går lättare att andas
  – blodsockernivån ökar så att man får extra energi
  – pupillerna utvidgas
  – svettningen ökar
  – tarmrörelserna minskar
  – matsmältningen sätts på sparlåga

  Om den andra receptorn inte fungerar kan följande inträffa:
  – strul med bland annat adrenalin och noradrenalin

  Gillad av 1 person

 6. Har samtliga av de 70% med funna avvikelser POTS?

  Vi har nu uppgifter om att så många som 70% av ME-sjuka har autoantikroppar mot två specifika receptorer. Det borde teoretiskt innebära att de allra flesta – om inte alla av dessa 70% – även lider av POTS. Jag ska försöka förklara varför.

  Om jag har förstått saken rätt så regleras den ena angripna receptorn (muskarinreceptorerna) av signalsubstansen acetylkolin, vilket är ”motorn” för det parasympatiska nervsystemet.

  Den andra angripna (adregena receptorn) styr/reglerar utsöndring av noradrenalin och adrenalin och utgör därmed signalsubstanser och reglerar det sympatiska nervsystemet.

  Ovan två nervsystem ingår i autonoma nervsystemet. När det blir en obalans med övervikt åt det sympatiska nervsystemet så kan man drabbas av POTS (och ME?).

  Jag skrev om just detta fenomen för ett par år sedan.
  https://newsaboutdisease.com/2017/02/09/pots-en-autoimmun-sjukdom/

  Intressant i sammanhanget så ställde jag frågan i våras om hur många som även lider av POTS i FB-forumet Databas ME/CFS. 90 st (58%) svarade ja av 166 tillfrågade. Alla av dessa har dock inte en ME-diagnos. Men samsjukligheten torde vara stor.

  Gilla

 7. Daniela

  Väldigt intressant! Jag har alltid blivit så stött över namnet ”kroniskt trötthetssyndrom” då trötthet inte alls är mitt största problem. Utan muskelsvaghet precis som du nämner högst upp. Alla läkare säger ja så du är trött? Jag säger nej, jag är muskelsvag och utmattad pga måste anstränga mej så för minsta lilla + alla andra svåra symtom. Jag hade helst inte sett ME som autoimmun eftersom det verkar svårt att behandla. Har dock massor av autoimmuna sjukdomar i släkten så är inte förvånad om fallet är så. Huvudsaken att det hittas en orsak OCH nån form av behandling/symtomlindring som verkligen fungerar, hittills har inget fungerat för mej.

  Gillad av 1 person

 8. Karl

  Ingen dålig sammanfattning! Vi får hoppas att detta leder till både bättre förmåga att upptäcka och behandla sjukdomen.

  Tack snälla!

  Gillad av 1 person

 9. Tina

  Tack Mats för jättebra sammanfattning och känner att det tänds ett litet hopp, man försöker så gott man kan hålla hoppet uppe men när man känner man blir sämre o sämre så är det tufft, att hitta dessa avvikelser gör att man ev också kan behandla, även om behandling såklart kan skilja sig åt precis som i alla andra sjukdomar men verkligen ett steg framåt.
  Tack för allt du gör för oss Mats!

  Gillad av 1 person

 10. Titti

  Detta stämmer väldigt väl in på mig. Jag fick tidigt problem med mitt hjärta och det är omöjligt att få ner pulsen. Hoppas de forskar mer på detta.
  Tack Mats för informationen.

  Gillad av 1 person

 11. Om man lyckas få en läkare att göra lumbalpunktion, vilket labb kan analysera om det finns autoantikroppar mot beta-adrenerga och muskariniska receptorer?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: