Prof J. Bergquist svarar på frågor om fynden

Jonas Bergquist är professor i analytisk kemi / neurokemi vid Uppsala universitet, där även bildens källa är ifrån. 

c_365042-l_3-k_imagepuff

Fynd om autoantikroppar har tidigare meddelats hos ME-sjuka

Jag skrev tidigare ett inlägg om professor Jonas Bergquists fynd att ca 70% av ME-patienter har vissa autoantikroppar. Jag ställde då några frågor till Jonas med anledning av fynden. Jag har hans godkännande att dela svaren.
Tidigare inlägg

Frågor och svar

1.Hur många har undersökts?

Svar: Ett 50-tal.

2. Hur ser hoppet ut om att kunna behandla och bromsa dessa autoantikroppar?

Svar: Preliminära data visar att borttagning av autoantikroppar med hjälp av plasmaferes eller immunoadsorbtion ger en märkbar förbättring hos en subgrupp av patienterna men inte hos alla dessvärre. Det är svårt att säga att man helt får bort antikropparna dock.

3. Kan man helt utesluta underliggande infektioner, eller kan infektion orsaka dessa autoantikroppar?

Svar:
Orsak till uppkomst av autoantikroppar är oklar men infektion eller annan aktivering av immunförsvaret är en trolig förklaring. Positivt att vi hittar dessa antikroppar i så många av patienterna, dock ser vi just nu ingen stark korrelation mellan absolutvärden och symptom vilket vi hade hoppats på.  Vi försöker nu att identifiera var i vävnaden dessa antikroppar binder för att förhoppningsvis bättre kunna förstå mekanismerna.

4. Kan samtliga av de 70% med funna avvikelser lida av POTS? Om jag har förstått saken rätt så regleras den ena angripna receptorn (muskarinreceptorerna) av signalsubstansen acetylkolin, vilket är ”motorn” för det parasympatiska nervsystemet. Den andra angripna (adregena  receptorn) styr/reglerar utsöndring av noradrenalin och adrenalin och utgör därmed signalsubstanser och reglerar det sympatiska nervsystemet.

Ovan två nervsystem ingår i autonoma nervsystemet. När det blir en obalans med övervikt åt det sympatiska nervsystemet så kan man drabbas av POTS (och ME?)?

Svar:
Nej jag tror inte att det är hela förklaringen. De autoantikroppar man hittar vid POTS är inte helt identiska med de vi finner hos ME patienterna men ett överlapp kan finnas.

Min slutsats av Jonas svar

Det verkar som att immunförsvaret är uppreglerar vilket gör att autoantikroppar då kan bildas. Uppregleringen i sig kan bero på flera olika belastningar som exempelvis underliggande infektion, annan autoimmunitet eller kanske toxiner, belastningar, metaboliseringsstörning mm. Dvs det som är sjukdomsalstrande i grunden verkar vara något annat än just dessa autoantikroppar, även om vissa mår bättre av att just dessa autoantikroppar rensas bort. Så ME är nog något annat. Men fynden är ändå av stort intresse och vi får hoppas att Jonas m fl kan utreda företeelsen.

Stort tack Jonas och lycka till i det fortsatta arbetet!

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ammie

  Önskar lycka till i sökandet efter svaret på ME gåtan , ett trappsteg i taget .
  Hoppas och ber för en lösning så mitt barn kan få bot om hon drabbas . För min del finns snart inget hopp kvar , jag får kämpa på så gott det går .

  Gillad av 1 person

 2. Titti

  Hoppas forskningen kan bidra till behandling. Jag fick 3 Rituximab behandlingar i Norge och efter dem förbättrades mina POTS symtom väsentligt och jag kunde börja promenera. Tyvärr är de nu tillbaka, då det är 1,5 år sedan jag fick behandlingarna.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: