Är du överkänslig för ljus och/eller ljud, beröring samt har problem med muskelryckningar?

soffa
Jaha, då ligger man i soffan och funderar igen på denna eviga gåta… ME är komplicerat…

För mycket glutamat och för lite GABA innebär problem

Om du har de problem som rubriken anger kan du ha för mycket glutamat och för lite GABA. Normalt ska glutamat omvandlas till GABA. Men ibland blir det problem. Det kan bland annat bero på blodflödesproblem eller allt för aktiverade NMDA-receptorer (dvs de receptorer som tillverkar glutamat).

Överaktivering av NMDA-receptorer och ökad mängd glutamat kan leda till excitotoxicitet vilket är en process som leder till död av nervceller och är associerat med många neurologiska sjukdomstillstånd. Det som bland annat händer är att cell-andningen, där glukos och syre ska omvandlas till energi, inte fungerar varvid nervceller kan dö.

Det är viktigt att man har både glutamat och GABA i kroppen, men man får inte ha en obalans. Det går att minska nivåerna av glutamat, och det går att höja nivåerna av GABA.

Vad är glutamat och GABA?
Glutamat är en upphetsande signalsubstans och GABA är en lugnande signalsubstans.

För mycket glutamat förskjuter centrala nervsystemet till att bli överaktivt. Det utgör en gaspedal till våra nervceller. Allt för höga nivåer av glutamat gör att våra nervceller överreagerar. Ljus, ljud, rörelser och smärta förstärks och vid allt för höga nivåer kan man även få kramper.

Kan man göra något åt eventuell obalans?
Har man ovan problem kan man minska glutamat och lugna nervsystemet:
– Inta L-glutamin tillsammans med magnesium som ombildas till GABA
– Inta NMDA-blockerare som minskar glutamat (ex: memantin, klonopin, ketamin, doxepin och elixir)

Dr Cheney menar att alltför aktiverade NMDA-receptorer (glutamat) får neuroner att ”avfyra” vid minsta stimulering. Han föreslår att personer med ME använder Klonopin, Doxepin, Elixir och Magnesium för att minska receptoraktiveringen.

Normalt balanseras glutamat av den hämmande signalsubstansen GABA. Det är troligt att balansen mellan glutamat och GABA kan bestämma den hämmande balansen i centrala nervsystemet och därmed förhållandet mellan ”signal” och ”brus”.

Fibromyalgipatienter har visats ha för höga nivåer av glutamat
Det finns små studier som visar att Fibromyalgipatienter har för höga värden av glutamat. När de ordinerades NMDA-blockeraren ketamin gjorde att smärtan minskade med över 50%.
Äldre inlägg på samma tema

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Johanna Skoogh

  Kan man inte likaväl inta GABA som kosttillskott direkt? El är det bättre att ta l-glutamin med magnesium? Måste det intas samtidigt då?

  Gillad av 1 person

 2. Lotta Jansson

  Vad är elixir?

  Gillad av 1 person

 3. går denna balans/obalans att mäta innan man börja experimentera med risk för att försämra tillståndet sas?
  min mor har fibro och nervsmärtor men inga mediciner i världen räcker längre mot värken, hon har länge nämnt att hon är ljuskänslig och verkar vara likadan mot höga ljud nu när jag tänker efter. bena har börjat ”sprattla” också då hon har ont i dem. får börja med magnesium då iaf.

  Gillad av 1 person

 4. Någon som vet vart man kan kolla evt. obalans mellan GABA och glutamat?

  Gillad av 1 person

 5. Titti

  Hade varit fint om specialistmottagningar som Bragee med flera skulle vilja kolla upp oss lite noggrant utifrån Din kunskap👍

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: