Vaccinskadad eller drabbad av svininfluensan och har ME-diagnos?

Hypokretin, även kallat orexin, behövs för att vi ska vara vakna och det bidrar till uppmärksamhet. Det är varken bra att ha för mycket eller för lite av denna ”stimulant”. För mycket innebär tappad impulskontroll, och för lite leder till dåsighet och ouppmärksamhet. Motsatsen till hypokretin är adenosin. Det kan vara bra att veta då adenosin gör att man kan sova. Hypotesen är nog att de som lider av av vaccinskada (influensa) eller har drabbats av svininfluensa, har för låga värden av hypokretin.

Vi vet att H1NI-virusproteiner (som finns i alla influensavaccin) påminner starkt om kroppens hypokretin-receptorers ytprotein. Om kroppen bildar antikroppar mot detta virusprotein så kan felaktigt hypokretin-receptorerna angripas av immunförsvaret och man får då för låga nivåer av hypokretin. Det verkar vara huvudhypotesen när det gäller narkolepsi. Eller jag som inte förstår allt, har i vart fall förstått att antikroppar bildas mot H1N1 vid antingen influensavaccin eller om man drabbas av svininfluensan. Om man då har dessa antikroppar så kan de inte bara målsöka mot det elaka viruset utan även mot hypokretin-receptorerna på grund av likheterna.

Den numera framlidne professor Jonas Blomberg skrev följande i Socialmedicinsk tidskrift 2016: ”Att influensaantigen under speciella omständigheter kan orsaka autoim-
munitet visas av de enstaka fallen av narkolepsi efter vaccination med influensavaccinet Pandemrix. Autoimmuniteten dödar då de celler i hjärnan som styr vakenhet. Endast
personer med en särskild genetisk predisposition drabbas.”

Blombergs hypotes var för övrigt länge att ME är en infektionsutlöst autoimmun sjukdom. Det torde kunna innebära att även vissa vaccin som skapar antikroppar även kan leda till ME.

Spekulationer finns att om man har för mycket av hypokretin så kan det likställas med spontan impulsivitet (brister i impulskontroll), dvs tillstånd som finns vid ADHD och även de som är påtända av kokain. Man har därför försökt testa antagonister till hypokretin för de med ADHD.

I denna studie användes läkemedlet Suvorexant. Studien gick till på det viset att man gav ett gäng råttor kokain och sedan Suvorexant som visade sig bromsa det impulsiva beteendet hos råttorna.

De med narkolepsi och kanske en del med ME behöver kanske ett ”tvärtom-medel” dvs agonister, eller något som stoppar antikropparna som binder sig till hypokretin-receptorerna 🤔 Alternativet är förstås antagonister till adenosin.

Det finns hypokretinpeptider som kan tillföras. Men risken är väl att många får PEM (ansträngningsutlöst försämring).

Hur som helst vet vi nu att hypokretin/orexin ger energi, men för mycket är inte bra.
Vi vet att motsatsen är adenosin, som gör att man blir trött.

Vi vet att även glutamat kanske inte ger energi, men en ökad känslighet för intryck, men för mycket är heller inte bra. Och motsatsen till glutamat är GABA, som lugnar sinnena.

Sedan har vi ju detta med det autonoma nervsystemet (som består av det lugna parasymatiska och det ”stressiga” symtomatiska nervsystemet) som säkert är sammankopplat med ovan. Acetylkolin är signulsubstansen i det parasympatiska nervsystemet, och brist på det gör att det sympatiska stressystemet får makten…

Rörigt värre..

 

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. LARS MÖLLER

  Om en sjukdom går att bota är den inte kronisk. Nej, kroniska sjukdomar går ej att bota, kan dom botas är dom icke kroniska. PS! det finns många lycksökare med specialpreparat o som är jättebra o kostar 999kr per liten burk. Du som kan påverka denna sortens skojeri, ägna Din tid till det, rensa, det skulle höja tilltron till denna tidning.

  Gilla

  • Jag tror vissa ”kroniska” sjukdomar går att bota. Annars skulle jag inte ha startat denna blogg. Jag känner till 6 stycken med ME som blivit friska. För övrigt är jag helt oberoende och gör ingen som helst reklam, vilket jag faktiskt skulle kunna göra med anledning av antalet besökare. Jag skriver enbart vad jag tror. Självklart kan jag ha fel i mycket, men tyvärr har sjukvården väldigt lite kunskap om de sjukdomar jag skriver om. Många blir feldiagnostiserade, och många får fel läkemedel och många får inget alls.

   Gillad av 2 personer

   • Titti

    Precis vad jag också tror. Det saknas kunskap och intresse i sjukvården att leta efter roten till den kroniska sjukdomen och ge patienterna de behandlingar som skulle kunna förbättra och hjälpa kroppen till att läka.

    Gillad av 1 person

  • Helena Randowo

   Ordet kronisk kommer av det latinska ordet ”chro’nicus” vilket betyder ”över tid” och syftar på något långvarigt i tid mätt. I Sverige räknas det som kroniskt då tillståndet varat över 3 månader. För kroniska tillstånd finns sällan medicinskt botemedel men det betyder inte att ett kroniskt tillstånd kan gå över.
   Att påstå att ett tillstånd inte kan vara kroniskt om det går över är alltså felaktigt.

   Gillad av 2 personer

 2. Pia

  Tack Mats för din outtrötterliga förmåga att bena i denna/dessa sjukdomar. Vi som är alldeles för energilösa för att själva orka läsa på och tänka till är tacksamma för din insats. Jag vill likna det vid en brainstorming baserad på den uppsjö av olika och mycket spretiga kunskap och forskning som finns. Om man inte vågar ställa frågor får man ju som bekant inga svar, vilket vi längtar efter! Tack!

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: