Pandemi eller inte, det är frågan

kina
Data är hämtat från denna källa

Coronavirus
Ja, herregud vilket samtalsämne det blivit. En del tycker att det är en storm i ett vattenglas och andra köper andningsmasker och bunkrar upp med mat i hemmet. Vad är det som egentligen gäller? Allvarligt – ingen vet.

Vi kan läsa i olika forum att viruset jämförs med influensa, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, trafikolyckor – att dödstalen hittills som visats avseende coronavirus inte har någon betydelse i stort. Det är sant.

På samma tema försöker Folkhälsomyndigheten säga att det nog inte är någon större fara. Det har vi alla hört flera gånger. Men kan vi lita på den myndigheten? Vi kan definitivt inte göra det gällande vektorburna infektionssjukdomar. Där är de i stort blinda. Men det är en annan historia.

Jag vill inte skrämma någon, och jag hoppas att de allra flesta som resonerar enligt ovan har rätt. Absolut. Men vi måste ändå ha respekt för coronavirus. För de som drabbas är dödligheten rätt stor, i synnerhet om man är äldre eller är drabbad av en kronisk sjukdom som har inverkan på immunförsvaret.

Vi kan enbart utgå från det vi vet. Viruset startade i Kina i slutet av förra året. De fick en ökad spridning på kort tid. I media kan man läsa att det troligen finns två strängar av Covid-19 och att den allvarligare varianten spreds initialt i Wuhan,  och den lindrigare arten sedan spred sig vidare.

Hur som helst sitter vi med en del fakta idag. Vi vet inte om vi kan lita på Kinas rapportering –  Om vi gör det så kan man se på deras kurva att de planade ut i slutet av februari, dvs tillväxtfaktorn blev mindre än 0. I övriga länder har vi inte kunnat se denna stagnering ännu, eftersom det är en fördröjning. Grovt sett blev Iran, Sydkorea och norra Italien steg två i denna smittspridning, och övriga länder, inklusive Sverige steg 3. Allt har skett med några veckors intervaller.

Det vi absolut inte vet är vad som  kommer att ske med denna utveckling. Vi vet enbart att det stagnerat i Kina – om man kan lita på den rapportering som sker därifrån. Stagneringen inträffade efter att de kraftfullt satte flera städer i karantän, dvs ingen fick resa dit eller därifrån.

Vi kan därför inte med säkerhet veta vad som händer i övriga världen. Om vi har tur kommer kurvan stagnera på samma sätt som i Kina. Om vi har otur så gör den inte det. Om vi utgår från att tillväxtfaktorn minskar utanför Kina efter ungefär samma tid som Kina skulle det inträda kring den 20 mars. Det innebär att vi får en ökning av antal smittade och döda fram till dess, men det kan fortsätta.

Problemet med coronavirus är att dödligheten är 20-30 gånger högre för de som drabbas jämfört med influensa. Det finns heller inget vaccin eller ännu ingen evidensbaserad behandling. Vi vet inte vart det är på väg. Det är inte säkert att den utvecklingskurva, som nu är identisk utanför Kina som den var i Kina för dryga månaden sedan, kommer att plana ut på samma sätt. Om den inte gör det så är det inte alls bra.

Att Folkhälsomyndigheten ”tror” att antalet smittade peakar på måndag eller tisdag och sedan faller bygger helt på teorin att det enbart är de som varit i norra Italien eller varit i kontakt med dem, som kan sprida smittan. Dvs man verkar utesluta att en allmän smittspridning kan ske. De flesta som testas i Sverige har beröringspunkter till bl a norra Italien. Kan man verkligen utesluta att smittspridning kan pågå i tredje led?

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Det är intressant och intelligent att studera dessa båda kurvor men tyvärr så verkar det inte gå att dra någon slutsats ang den globalt kommande utvecklingen då man kan konstatera att derivatan är positiv i båda fallen men inte hur andraderivatan kommer korrelera.
  Jag själv befinner mig helt klart i riskzonen att avlida om jag blir smittad. Jag har MS och tar en iofs reducerad dos av kraftigt immunförsvarshämmande medicin (Aubagio).
  Jag fick för några månader sedan bihåleinflammation för första gången (är 69 år gammal) och den har ännu inte gett med sig helt men märkligt nog börjat gå i skov, precis som min MS-sjukdom.
  På hälsocentralen, samma visa som nästan alltid, en utländsk läkare som inte går att kommunicera med fullt ut och en abolut totalvägran att ordinera antibiotika.
  Jag anser själv att jag borde vara ett undantag, allrahelst som det framgår av föreskrifterna att infektioner SKA behandas då man tar Aubagio. Inte nog med det, min MS är inte 100% fastställd eftersom jag inte kunnat ta ryggmärgsprovet beroende på kotkompressioner efter olycka. Det skulle kunna röra sig om Borrelia som har snarlika, spridda och varierande symptom. Borrelia botas med antibiotika.
  Dubbel orsak, men noll förståelse från en otrevlig läkare.
  Funderar på att anmäla, men IVO måste ha en dokumenterad skada att gå på och det är svårt att visa.
  Socialstyrelsen? Olämplig läkare? Jag har börjat med att klaga hos verksamhetsansvarig men inte fått svar. en sköterska tipsade om Patientnämnden som jag dock känner alltför väl, det är ju bara en förmedlingslänk för de som behöver. Jag behöver det inte.
  Ironiskt nog hade jag planerat att resa till Kina, eventuellt Taiwan, denna vinter.
  Jag får tacka bihåleinflammationen att jag inte reste då Corona initierades efter detta.
  Min fundering som fick mifg att skriva nu, är egentligen mest hur det rådande problemläget med antibiotikaresistens påverkar Coronaspridningen?
  Det hela förefaller vara olyckligt i kombination?
  Antibiotika verkar väl inte direkt på virus utan på bakterier.
  Dock är väl kunskapen dålig runt hur virusinfektioner övergår i bakteriella, eller samverkar?
  Därigenom skulle resistensen kunna ha betydelse.

  Jag känner ingen depression eller rädsla grundat i det här, det ”får” jag inte göra som förvaltare för de som är mycket sjukare än jag själv. Men givetvis försöker jag undvika kontakter med folk från Italien och Asien som i sin tur har besökare från sina hemländer.
  Det tar emot att åka kommunalt och det strider mot ekonomi och miljötänk.
  Man har ju alltid någon som hostar på nära håll.
  Ursäkta denna utvikning:
  (Man blir fascinerad av att läsa profetior från tex den blinda damen Baba Vanga som hade en träffsäkerhet på ca 70%, Hon förutsade en pandemi i våra dagar redan under 70-talet då hon levde. Men hon menade att detta uppstår i Afrika. Hon såg katastrofen med ubåten Kursk och även nämde dess exakta namn vilket påverkade mig då jag som många andra verkligen led av det besättningen fick utstå, pga Putins arrogans. Man behöver inte skrämmas av det här, jag fascineras och detta är den ”största artikeln2 i mitt liv som också varit fyllt av varsel som visat sig stämma. Dock inte betr. pandemi, men tror jag räddades av en okänd röst en natt under det jag mådde mycket dåligt och blodtrycket var över 200.
  Rösten nämnde tydligt en mineral. Så kraftfullt att jag vaknade och givetvis antecknade.
  Jag köpte mineralen dagen efter och inom kort var sedan mitt blodtryck klart lägre och jag mådde klart bättre. Jag menar, vi bör ha tillförsikt i att det finns något större och okänt som vi alltid kan få tröst och hjälp av, i alla lägen. Jag vill inte specificera varesig mineralen eller detta större, okända pga alla möjliga missförstånd. Detta var vad jag behövde just då och sannolikt inget för alla och envar. Det är också bra att veta 100% säkert att det psykologer tror angående tex röster ska man ta med en nypa salt, Det är lika dåligt beställt där, minst, som inom läkarkåren och bland myndigheter. Lyssna alltid på de som har erfarenhet och sunt förnuft)

  Gillad av 1 person

 2. Trots den långa kommentaren vill jag göra den mer komplett. IVO är översvämmade av anmälningar mot läkare som i massor av fall är välgrundade, men det finns ingen tydligt påvisbar skada. Då läggs det bara ned. I bästa fall med en kopia till verksamheten och då får man i bästa fall en kommantar från denna.
  Jag har ett antal lika graverande exempel men här ska jag bara göra ovanstående exempel fullständigt.
  Mot mina bihålebesvär fick jag av läkare 1 -en magmedicin (!) därför att besvären mäjligen kunde häröra från magen.För mig väldigt långsökt och det har visat sig genom ny läkarkontakt att läkare 1 struntade i första linjens behandling, en nässpray med kortison. Inte nog med det, den enkla behandlingen hjälpte och magmedicinen gav mig rejäl magvärk vilket jag aldrig förr haft på det sättet.
  Dvs ett gränsfall för IVO att handlägga. Men inget gränsfall för olämplig läkare, det var det uppenbarligen.
  Jag ska bara nämna att min mor troligen skulle avlidit om jag inte avslöjat en helt orimlig och snarast brottslig medicinering av henne, beskrivet i min nedlagda blogg.
  Viktigast är inte mors och mina problem utan den generella kunskapen att anhöriga behövs och behöver vara vaksamma.
  Jag vet inte hur många av de intagna på ålderdomshemmen med specialavdelningar som helt saknar anhöriga som bryr sig. Detta gör troligen sverige till ett U-land i vissa avseenden.
  Världens ensammaste land med faktiskt många hänsynslösa och gränsande till fascistiska myndigheter.
  Bara några av de allra minsta partierna saknar dylik bakgrund.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: