4 av 5 får inga symtom – Spridningen i Stockholm kan vara mellan 25 – 50%

Nya bevis har framkommit från Kina som indikerar att den stora majoriteten av infekterade i coronavirus inte resulterar i symtom
Kinesiska myndigheter började publicera dagliga siffror den 1 april om antalet nya fall av coronavirus som är asymptomatiska.

Totalt 130 av hittills 166 positivt testade var asymptomatiska!

Tom Jefferson, en epidemiolog och hedersforskare vid Center for Evidence-Based Medicine vid University of Oxford, sa att resultaten var ”mycket, mycket viktiga.” Han sa vidare: ”Urvalet är litet och mer data kommer att finnas tillgängliga. Det är inte heller klart hur dessa fall identifierades. Men låt oss bara säga att de är preliminära. Och även om de är 10% fel, antyder detta att viruset finns överallt. Om – och jag betonar, om – resultaten är representativa, måste vi fråga: ”Varför i hela friden stänger vi ner samhällen för?”.
Källa

Likheter finns med andra virus
Upptäckten att en kraftig majoritet av de som smittas är symtomfria stämmer även överens med andra virus som orsakar infektion i luftvägarna. Det skrev jag om förra veckan.
Källa

Uppåt hälften av Stockholmsborna kan vara smittade
Utifrån en matematisk beräkningsmodell framkommer att många redan kan vara smittade och att de allra flesta inte blir sjuka. Även andelen döda i förhållande till antal smittade är sannolikt mycket låg.

Island kan ge en hint
Island har ca 365000 invånare. Smittspridningen började där några veckor efter Sverige, så smittan är långtifrån lika spridd som i Sverige, i synnerhet i jämförelse med Stockholm.

Island har testat över 5% av befolkningen (20000 test t o m den 3 april) och det var då 1319 st (6.6% av de testade) som var smittade och 4 hade dött. Detta innebär omräknat att ca 24090 var smittade då 4 hade dött.

Hur ska vi då kunna jämföra med Sverige som är betydligt större och haft smittan längre? Det går inte att göra exakt beroende på en del olika faktorer, men det går att få en hygglig uppfattning. Det man kan utgå ifrån är antal döda relaterat till antal smittade.

Vid ett givet datum hade Island 4 döda då 24090 beräknades vara smittade. Om förhållandet är konstant mellan antal döda och smittade så torde det innebära att om 40 är döda så är det 240900 smittade. Om 400 är döda så är 2 409 000 smittade. Omräknat till antal döda i Sverige (358 st den 3 april) skulle det innebära att 2 156 055 (drygt 20%) är smittade av landsbefolkningen. I Stockholm (204 döda den 3 april) innebär att 1 228 590 skulle vara smittade, dvs över 50% av länets invånare.

Snart får vi veta hur läget ser ut även i Sverige
Försvarsmakten håller på att testa 700 personer som ska spegla befolkningen i Stockholm. Det blir intressant att se om det kan vara uppåt hälften av dessa som är smittade. Om så vore fallet är det sannolikt att de allra flesta inte får några symtom och andelen döda i förhållande till smittade är väldigt låg. Folkhälsomyndigheten ska även göra betydligt fler test i hela Sverige för att se den totala spridningen.

Osäkerhetsfaktorn är stor
Jag förstår att man inte kan räkna på detta sätt fullt ut då osäkerhetsfaktorn blir väldigt hög då framförallt faktorn antal döda i Island vid givet mätdatum var väldigt låg. 4 döda kan bli några fler bara på ett dygn. Om vi skulle lägga på en riskfaktor på +50% på antal döda skulle utfallet av antal smittade bli 25 % färre, Dvs i Stockholm skulle då 27% vara smittade. Peaken borde ske någonstans när man närmar sig 50%, vilket borde ske inom kort i Stockholm, och senare i övriga landet.

Det hade varit betydligt säkrare om man kunde jämföra med ett land som masstestat där man haft betydligt fler döda. En del tänker då på Sydkorea som testat många. Men statistiken därifrån blir inte rättvisande då deras drive-in-stationer högst sannolikt testat många med symtom. Det blir då inte random-test som på Island.

Även om det finns en del faktorer som påverkar en del så talar det ändå för att en stor del av befolkningen är smittade i Stockholm, och en relativt stor andel i övriga Sverige.

Sverige har inte samma sanktioner som andra länder, men de andra länderna kommer sannolikt hamna i en liknande situation
Det nya coronaviruset är ett virus som högst sannolikt kommer att smitta majoriteten av befolkningen. Därav kan statsmakter enbart begränsa smittspridningen för att sjukvården ska hinna med alla som behöver vård. Norge och en del andra länder som ligger långt efter Sverige i antal döda per capita kommer sannolikt få liknande siffror andelsmässigt- utifrån befolkningsmängd – när de öppnar upp samhällena igen. Detta virus verkar inte över tid gå att stoppa.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. CamillaN

  Detta c-virus verkar inte ha högre dödlighet, än ett vanligt influensavirus. Jag förstår inte vad som är grejen. Man kan drabbas av sepsis, när som helst, även helt friska människor. Ska man gå omkring och vara rädd hela tiden, för jag kan få sepsis i morgon? Virus, bakterier, parasiter finns överallt, i våra kroppar, liksom utanför. Oftast till gagn för oss, givetvis. Men mikrober inne i oss, kan också bli elaka, som tex. Helicobacter?

  Man kan ju inte hålla på och desinficera allting. Inte få träffa människor. Vad är detta? Helt sanslöst. Vi kan ju alla flytta till ett sjukhus, då. Är det det myndigheterna vill? Hmm. Inte roligt. En helt steril miljö, då får man ett dåligt immunförsvar då man inte får frisk luft och sol, en sämre immunitet mot nya mikrober som kommer nästa år, allergier kan man väl också få, av en alltför ren miljö. Inte bra.
  Vacciner ger inte heller ett 100%igt skydd:bättre att utsätta sig för mikrober, – och få en partiell immunitet, bättre rustad för nästa virus som kommer.

  Jag kan också tycka att det är elakt, att inte låta anhöriga besöka de som bor på ett äldreboende etc. Om jag var gammal, skulle jag kanske välja att gå på det där släktkalaset, få det där besöket och riskera att få något virus, influensavirus, c-virus, förkylning etc.(den risken finns ju alltid, för alla) – annars kanske den äldre personen dör av tristess. Något dör vi ju alla av, någon gång. Jag skulle inte heller tycka att det var kul, att mötas av personal med plast över ansiktet. Ser ju inte klokt ut!

  Jag vill inte leva i en polisstat! Usch.

  Förresten såg jag att Bill och Melinda Gates, M. Bloomberg och World Economic Forum sponsrade en workshop Event 201, hölls i oktober 2019, som handlar om en global pandemi. Vilket konstigt sammanträffande? Bill Gates har ju givetvis vacciner på gång, för det här c-viruset. Han ser glad ut, såg honom på tv i förra veckan i ett nyhetsprogram – i dessa tider. Han måste vara en av få, som ser glada ut, i dessa ledsna tider. Hmm.

  Gillad av 1 person

  • Problemet är nog inte att detta virus har högre dödlighet än influensa procentuellt sett. Problemet är att det är så många mer som drabbas av det, och därmed kommer fler så småningom att dö av detta virus. Ingen har immunitet. Det är fri spridning som sker just nu. En majoritet kommer drabbas av det.

   Just nu är det säkert dubbelt så många som dött av influensavirus. Men när året är slut lär det vara betydligt fler som dött av covid-19, accelerationstakten är skrämmande hög.

   I Sverige tror jag dock att det kommer att lugna ned sig inom ett par veckor. Men i USA kommer dödssiffrorna att springa iväg.

   Detta virus är extraordinärt pga av dess spridningspotential. Dvs väldigt, väldigt många smittas.

   Gilla

 2. CamillaN

  Fast det är ingen som har full immunitet, – när det kommer ett nytt, muterat virus.
  Det kommer ju nya virus, hela tiden. Virus är en naturlig del av evolutionen.

  Gilla

 3. En viktig orsak att bromsa smittspridningen är att, just som bl.a. Mats nämner, att sjukvården ska hinna rusta sig och ligga steget före.
  Det problemet fanns så vitt jag minns inte under någon av de årliga influensorna.
  Så visst är det en avgörande skilnad.
  Men då man befinner sig i ”skarpt läge” förvånas man av hur trögtänkta och långsamma myndigheterna är.
  Min mor är dement och har alzheimer samt kol, 88 år gammal.
  Hon bor på särskild enhet.
  Så snart jag hörde om hur farlig sjukdomen är för just denna ömtåliga grupp kopplade jag faktiskt detta med frågan huruvida asymptomatiska personer kan föra smittan vidare.
  När man inte vet något så ska en logisk myndighet ta det säkra före det osäkra och genast införa både besöksförbud, kontroller av personalen och förse dem med nödvändiga skydd. Inte bara munskydd utan andningsmasker som stoppar virus.
  Dessa funderingar som säkert uppstod hos många av oss anhöriga kom snabbt och först efter flera veckor började man upptäcka att sjukdomen kommit in på äldreboenden.
  I ett tidigare skede fanns det kanske andningsskydd att få tag på till alla inom äldrevårdrevården.
  Jag undrar mao varför svenska myndigheter så ofta brister i logik på låg nivå.
  Det är också så att vid akut sjukdom och andningssvårigheter så ska inte de gamla som ofta är delvis dementa, inte få intensivvård på sjukhus. De ska stanna kvar.
  Boendena har inte ventilatorer eller respiratorer.
  Vore det inte på plats med minst en sån apparat på varje äldreboende?

  Min mor har redan drabbats mycket illa av korkade myndigheter med gamla dåliga regler.
  Bestulen av en godman med mera.
  Är sverige verkligen ett bra land.
  Om världens värsta ensamhet ska kompenseras med annat så lär för all del myndigheter, även proffessorer, att tänka lite utanför boxen så folk slipper lida och dö i onödan.
  Den ”fina sjukvården” är ett skämt på alltför många punkter.
  Jag tror också man har en hel del att lära av kina.
  Inte minst allmän disciplin i såna här ärenden.
  Ute i affärerna är det ganska tomt, men det är alltid någon som går och hostar och ibland kasörskor som sitter och nyser.
  Folk som flabbar och allt är så roligt verkar det, för de som inte bryr sig ochsprider smitta överallt. Även att storflabba inne i en butik betyder onödig smittorisk.Exemplen är från Avesta och Fagersta. men det är nog lika illa överallt på landsorten.
  Men än så länge lyckas man inte komma i nivå med Stockholm.

  Gillad av 1 person

 4. Så här en dryg månad senare har det slagit mig en tanke i det här med att myndigheter och allmänheten fasar över att smittade avlider på äldreboenden.
  Men är det konstigt eftersom de boende varit utsatta som alla andra för smitta och de faktiskt är äldre, ofta äldre äldre med underliggande sjukdomar.
  Är det konstigt att den kategorin personer bor på äldreboenden?
  Tvärtom är det ju en självklar utveckling så länge man inte tänkt på den i förväg.
  Jag är väl inne på samma saker som sist, men det känns rätt att poängtera den här dumheten igen.
  Inte en enda professor tycks ha tänkt tanken när sjukdomen kom till Sverige, trots att den utomlands visat sig vara dödlig. Deras kunskaper kombinerat med vanlig folkvett skulle ha gett resultat snabbt.
  Så vad är det som fattas dessa individer? Kunde inte någon i Regeringen ha kunnat förutse den stora risken för att de svagaste kommer drabbas och att de måsts skyddas.
  Det är skamligt, som så mycket annat i detta ”fina land”.

  Att covid-19 kan likställas med vanlig influensa är inte riktigt.
  Har man hört några män i yngre medelåldern beskriva hur de mår efter någon månads respiratorbehandling,
  hur de haft jobbigt med andningen, vara nedsövda lång tid, får lära sig gå igen, alla mardrömmar, hur nära döden de varit, så måste man förstå att det här är så mycket värre än influensa och sprider sig globalt.
  Om det verkligen är så att de flesta inte får symptom så borde det hela lägga sig via immunitet snabbare än man kunnat beräkna. Jag tror att fler blivit smittade än vad man utgår från.
  Själv var jag inte förkyld på ca 10 års tid men så kom det mot slutet av -2018 och sen har det aldrig riktigt släppt. Nya symptom som aldrig förr hade jag redan under november -19.
  Dvs mer än en månad innan smittan upptäcktes i Sverige.
  Jag minskade på min MS-medicin när jag fick veta mer om symptomen man kan få men fick snabbt tillbaka muskelvärk i benen. Det blev allt värre och under några dagar kunde jag knappt gå, ena benet bar inte och följde inte hjärnans önskningar.
  Jag har nu återgått till normal dos (som är halv förskriven dos och läkarna accepterar det) och på kort tid blivit bättre. Det här är något som tillverkaren av aubagio intresserar sig för. Medicinen ska bara kunna bromsa framtida skov. Jag har verkligen fått det styrkt att vi är olika känsliga för mediciner och att läkarna saknar den kunskapen.

  Gilla

 5. Nu är vi i mitten av juli och det sägs att spridningen har avtagit. Jag och min mor har haft den stora turen att hon bor på ett boende där smittan inte hittat in. (Lantligt beläget en dryg mil från en mindre stad, bra personal)
  Dödligheten är markant jämfört med tidigare pandemier, om jag förstått rätt ungefär fem gånger värre.
  Asiaten var långt ifrån så dödlig som covid-19 och ”Hongkong” ännu lägre, bara hög i vissa delar av Kina och i Hongkong (där jag har en vän som kan vara avliden, inte hörs av alls längre fast dödligheten i covid är där låg)
  Jag skriver därför att jag hörde något som är märkligt för mig igår på tevenyheterna.
  Det ska vara ofarligt att äta plockgodis därför att om det är kontaminerat så dör dessa virus i magen.
  Missade om det var en läkare som kommenterade det hela.
  Men för mig är det oroande därför att jag anser att detta plockgodis passerar munnen och därför har kontakt med luftvägarna.
  Jag äter iofs aldrig plockgodis öht men man kan ju oroa sig för andra som gör det.
  Inte luftburen smitta? Man verkar vara lite osäkra på det.
  Droppsmitta?
  Ok, men kan det inte bildas droppar i munnen bär man äter? Som kan leta sig ned i lungorna?
  Vill gärna se kommentarer om detta.
  Hälsningar från Hans

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: