Reaktivering av herpesvirus kopplas till postcovid

Ny studie kan ge hopp om adekvat behandling för många sjuka

En majoritet av patienter som drabbats av postcovid har nu i en pilotstudie (publicerad den 8 juni 2022) bekräftats ha reaktiverade herpesvirus. De herpesvirus som undersöktes var CMV, EBV och HHV6. Samtliga tre virus har av flera läkare och forskare genom åren även setts som en tänkbar orsak till att upprätthålla sjukdomstillståndet ME/CFS.

Patienter med postcovid uppvisade reaktivering av EBV hos 42,6 %, HHV6 hos 25,0 % och EBV tillsammans med HHV6 hos 32,4 %. Dvs totalt 60,2% hade någon form av reaktivering av just dessa två herpesvirus. Jämfört med kontroller uppvisade patienter med herpesvirusinfektioner oftare lätt ökad kroppstemperatur, huvudvärk, psykoneurologiska störningar, lungavvikelser och muskelsmärta/myalgi (p < 0,01). Även aktivering av leverenzymer, förhöjd CRP och D-dimer och undertryckt cellulärt immunförsvar var vanligt (p < 0,05).

Reaktivering av EBV- och HHV6-infektioner innebär även högre risk att utveckla olika patologier som exempelvis reumatologiska sjukdomar

Med anledning av denna upptäckt bör det påminnas om att det finns ett flertal behandlingsstudier som visar att en majoritet (ofta ca 55-70%) av ME-sjuka mår mycket bättre, eller till och med blir friska, av längre antivirala behandlingar, då i synnerhet med läkemedlen valaciclovir och/eller valganciclovir (länk 2). Tyvärr har ingen av dessa studier replikerats i en större fas 3-studie, varför en evidensbaserad behandling för ME-sjuka idag saknas – liksom för drabbade av postcovid. Intresset för en sådan studie borde bli mer aktuell nu, för båda patientgrupperna.

Aktuell studie:
https://www.lifescience.net/publications/22268/herpesvirus-infections-and-post-covid-19-manifesta/

Om antivirala behandlingar:
https://newsaboutdisease-com.cdn.ampproject.org/v/s/newsaboutdisease.com/2017/12/20/me-beror-pa-herpesvirus-enligt-lerner/amp/?amp_gsa=1&amp_js_v=a9&usqp=mq331AQKKAFQArABIIACAw%3D%3D#amp_tf=Fr%C3%A5n%20%251%24s&aoh=16548323649777&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&ampshare=https%3A%2F%2Fnewsaboutdisease.com%2F2017%2F12%2F20%2Fme-beror-pa-herpesvirus-enligt-lerner%2F

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: