Är ME-gåtan på väg att lösas?

Professor Jonas Bergquist vid Uppsala universitet, via finansiering av Open Medicine Foundation, har i en förstudie av 20 ME-sjuka konstaterat att 18 st har aktiverat EBV-virus. Visst, det är få personer, men det talar ändå för att många ME-sjuka lider av aktiverat Epstein-Barr-virus.

Det finns en mängd kliniska studier där en majoritet av ME-sjuka blivit bättre eller friska av antiviral behandling. Dessutom finns ett antal studier som visar att ME-sjuka har vissa proteiner i blodet, som enbart kan produceras av aktiv EBV (dUTPase- och polymerasproteiner). Därutöver finns det studier som visar att en majoritet av ME-sjuka har brist på vissa antikroppar mot EBV, bl a EBNA.

Det finns enbart en läkare i Sverige som har hypotesen att det är reaktiverade herpesvirus (EBV är ett av dem) som ligger bakom ME, och sannolikt även postcovid – Jonas Axelsson.

Jag har själv haft detta som grundhypotes i flera år, att världens vanligaste virus, EBV, som 90-95% av den vuxna befolkningen bär latent på, är den största pådrivande orsaken till ME – inte enbart den utlösande faktorn.

Infektionen kan bryta ut då immunförsvaret sätts ned, bl a genom andra infektioner, fysiska eller psykiska trauman, miljögifter mm. Därav är EBV även en tänkbar orsak till postcovid samt post lyme disease.

Det är mycket märkligt att de kliniska studier som finns aldrig har replikerats som stora fas-studier då ME fortfarande är en obotlig sjukdom, och saknar evidensbaserad behandling. Senast 2018 gav Socialstyrelsen SBU i uppdrag att göra en kunskapsöversikt om ME. Slutsatsen var att det inte finns någon evidensbasedad behandling mot sjukdomstillståndet.

Valaciclovir och valganciclovir är förstahandsvalen i de studier som publicerats. Alternativt har vissa fått framgång även med aminosyran l-lysin. Behandling krävs dock under lång tid.

Vi får hoppas att detta genombrott kommer leda till att alla ME-sjuka kan få tillbaka sina liv. Mycket bra Jonas och Jonas!

Videoklipp där Ron Davis berättar om upptäckten: https://youtube.com/clip/Ugkxt9clEgF52pA7OEbJQfiOOmKzDmLXDsH5

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Ewa Ytterdahl Svensson

  Wow

  Gillad av 1 person

 2. Stina Hultgren

  Underbart! Håller tummarna att Bergqvist får medel så att uppföljning kan göras. Tänk om det vore så lätt att alla, eller nästan alla, blir bättre av en sån lättillgänglig medicin som valganciklovir eller liknande. Vilket genombrott det skulle vara.

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Svar på tal | Går kroniska sjukdomar att bota?

 4. Att beakta

  Det är svårt att veta om EBV är orsaken till ME, eller om EBV reaktiveras pga ME. Om man kikar lite mer noggrant på videon med Ron Davis så finns intresse för andra aktiva infektioner, framförallt då enterovirus. Enterovirus har återkommande varit ett diskussionsämne avseende ME, inte minst genom dr John Chias forskning, där han hävdar att ca 80% av ME sjuka lider av enterovirus (metod: biopsi i magen).

  Reaktiverat EBV skulle kunna vara en följd av någonting annat. Och ”annat” skulle då vara grundproblemet. Det som talar för att EBV utgör grundproblemet till ME är dels att många blir bättre/friska av långvarig antiviral behandling, och dels symtombilden som är slående lik kronisk aktiv EBV. Körtelfeber minus feber påminner starkt om ME.

  Det blir intressant att ta del av ytterligare information om Jonas Bergquists upptäckt så snart det släpps. Jag antar att Bragee vet mer då patienterna som ingick i denna förstudie sannolikt går på Bragee kliniker.

  Man kan faktiskt dra en parallell med SLE där man genom PCR i saliv konstaterat att en majoritet har aktivt EBV. Forskarna resonerar som ovan. De vet inte om EBV utgör orsaken till SLE eller om det är en konsekvens av SLE (dvs reaktiverat EBV pga av annan okänd belastning).

  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34768514/

  Gilla

 5. Eva Nordlander

  Tack för dina observationer, studier, och att du delar med dig! (Jag har diagnosen Måttlig ME). Jag känner precis som ditt senaste inlägg – att beakta. Varför är EBV aktiv i ME patienter, när de flesta i samhället bär på det viruset utan att det är aktivt. Jag studerar nu boken som Dr Morse, Naturopathic physician, biochemist, har skrivit. Han har botat många med kroniska sjukdomar. Han menar att de som lider av ME har ett försvagat endokrint system. Jag provar just hans frukt detox sedan 5 veckor med örter och tycker att jag är något bättre. Ska försöka kicka igång mitt immunförsvar med tarmrening och detox. Tycker mig känna att min baseline är inte lika låg som innan detoxen. Hälsningar, Eva

  Gilla

 6. Så intressant.
  Jag har följt frågan länge.
  I många alternativa hälsogrupper läker personer ut ME genom detox(bla zeoliter och ir-bastu, glutation/NAC) läkning av tarmen/läckande tarm(ex gaps-protokoll), anti-viralt/anti bakteriellt/anti parasit genom olika örter(oregano olja, svart kummin, koriander, lagerblad bla) höjer mikrocirkulationen/Vaso-motionen(ex Bemer) stöttar mitokondrierna(ex Q10), traumabehandling(reflexologi, EMDR, tapping, hypnos – kroppterapier företrädelsevis)

  Jag tror mest på att olika orsaker sänkt immunförsvaret och detta ger ett kroniskt virusangrepp.
  Att läkemedels industrin tar fram antivirala preparat ger bara en symptom-dämpande behandling -ingen läkning på djupet.

  Önskar en vård i Sverige som stöttar och stärker patientens kropp och förmågor att läka. Jag tror ME går att till stora delar läka ut, flera jag känner har gjort det. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: