Har animaliska aminosyror positiv effekt för ME-sjuka?

Detta kanske även är relevant för de som lider av postcovid.

I en studie blev 60% av ME-sjuka bättre varav 18% mycket bättre redan efter tre veckor av speciella aminosyror (länk 3). Anledningen till att jag skrev om studien var för att jag blev kontaktad av en person vars sjuka dotter blivit väldigt mycket bättre av just dessa aminosyror.

Om man läser studien noggrant framgår det att aminosyrorna är extraherade från svinserum.

Googleöversatt:
”Behandlingen bestod av ett unikt patentskyddat polypeptidextrakt från svinserum. Recovery Factors är ett komplett serumhärlett, grisprotein, extraherat genom egenutvecklade extraktionsmekanismer som riktar sig till alla 20 aminosyrorna och järn. Inga lipider eller glukos extraheras.”

Biotillgänglighet är ett mått på hur värdefull en proteinkälla eller näringsämne är för kroppen. Alltså hur mycket som absorberas och sedan kan införas i kroppens strukturer och processer. Vegetabiliska proteiner har lägre biotillgänglighet än animaliska proteiner.

Om man tittar på tabellen (länk 1) kan man se att de flesta köttprodukter innehåller ca tre gånger mer proteiner och aminosyror än den bästa vegetabiliska källan (tofu).

Upptaget av växtprotein är dessutom lågt, som sämst absorberas enbart hälften. Detta beror på att det innehåller antinutrienter som hindrar upptaget och att växtcellernas väggar står emot magens enzymer. Det medför att en betydande andel av vegetabiliskt protein blir kvar i tunntarmen hela vägen ner till tjocktarmen och på vägen riskerar det att irritera tarmen och orsaka bakteriell överväxt.

Kött, mjölk och ägg däremot har en hög absorptionsgrad på mer än 95 procent, där kött absorberas nästan fullständigt

Med det sagt så torde aminosyror extraherade från animaliska produkter vara upp till sex gånger effektivare än från vegetabiliska källor. Bäst kanske är att äta något ägg och en köttbit varje dag. Så nu förstår jag varför en del mår bättre av sådan diet.

Jag försöker lägga ett pussel då flera med ME blir bättre av immunglobulin G respektive aminosyror. Kan det finnas ett samband? Kan man optimera sitt immunförsvar med aminosyror?

En stor andel av ME-sjuka har för låga värden av subklasserna IgG 1 och 3. I studien visade det sig att aminosyrorna höjde IgG nivåerna, och 60 % mådde bättre. Immunglobulin G höjer också IgG. Men sådan behandling är väldigt dyr, och svår att få.

Om man har för låga IgG-subklasser så blir immunförsvaret för svagt. Då kan man inte hantera reaktiverade virus, eller för den del andra infektioner lika bra, som den som har normala IgG-värden. Det är intressant att aminosyror på detta sätt kan förstärka immunförsvaret på ett liknande sätt som Immunglobulin G.

Jag trodde förut att man enbart blev bättre av aminosyror för att det utgjorde en reservkälla i ATP-produktionen, samt att lysin är antiviralt. Men det är mer komplicerat än så.

Tips till din läkare: Kolla dina IgG-subklasser samt aminosyrabrist i både blod och urin. Samtliga tre test finns tillgängliga inom svensk sjukvård.

Och för er som inte är vegetarianer kanske det kan vara vettigt att prova att äta kött och ägg mer ofta. En del är ju mer extrema och äter ”Carnivore diet” som består enbart av animaliska produkter och utesluter allt växtbaserat (länk 2).

https://www.dietdoctor.com/se/lchf/karnivor

https://openpainjournal.com/VOLUME/13/PAGE/52/FULLTEXT/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Sofie

  Var kan man köpa dessa aminosyror?

  Gilla

 2. Arja Aaltonen

  Hej Mats,

  Först vill jag tacka för all tid du lägger ned, och hoppas ni börjar återhämta er.

  Detta handlar om virus Hsv-1 och länken nederst om hsv-1 och cortison.

  Jag har själv erfarenhet av detta, blev fel diagnostiserad med olika åkommor, allergiker, bihåleinflammation, eksem stress syndrom m.m. senaste 35åren, innan jag fick bli topsad för HerpesSimplex Hsv-1.

  • Ögat/ ögonlock/ bihåla/öron hals…. alla regioner ger olika intensivt smärt inpulser och särskilt ögon regionen är besvärlig på flera sätt. För att ge exempel; brännande och tryckande känsla, synen grusas bihåla stickningar, smärt inpulser som liknar…trilling-nerv smärta.

  Håglöshet, ”balans osäkerhet” är inte heller ovanlig. Det tar ca 48 timmar att bli ”frisk”, känna sig bättre, när antivirus medicin sätts in men kuren är betydligt längre. Inga farliga biverkningar, som jag vet.

  Finns mer att berätta men jag börja med att sända länken.

  Klicka för att komma åt Herpes%20simplex-keratit.pdf

  Vh. Arja Aaltonen, Bygdeå

  Skickat från min iPad

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: