Banbrytande studie om ME

Björn Bragée berättade idag entusiastiskt på TV4 morgon om deras studie där 95 ME-sjuka och 110 friska ingått. De har konstaterat att många med ME kan lida av ”slumrande” virus, ofta herpesvirus eller medfödda HERV K-virus. Vanligast förekommande var Epstein Barr virus (EBV), som är världens vanligaste virus. Det har en förmåga att nästla sig in i olika vävnader och b-celler, och därmed vara svårt att diagnostisera via vanligt blodprov. Dessutom påverkar EBV kroppens energikälla negativt, då mitokondrierna kapas. Det kan vara en förklaring till att ME-sjuka har betydligt mindre energi än friska människor.

De har nu använt salivprov istället. Och resultatet visar att många med ME har reaktiverat EBV.

Det är väldigt intressant med denna upptäckt då jag själv haft mycket fokus på framförallt EBV som en potentiell grundorsak till ME. EBV tillhör herpesfamiljen, och ca 95% av den vuxna befolkningen bär på det latent. Vid andra infektioner, stress och annat som inverkar negativt på immunförsvaret, kan EBV-infektionen reaktiveras och det kan då vara en förklaringsmodell för ME, men även postcovid och andra postinfektiösa tillstånd, inte minst post lyme disease syndrome, där ca 10-15% drabbas av livslånga symptom.

Nu återstår att granska studien, och det finns även en förhoppning om att studien replikeras i större omfattning. Det finns redan idag tänkbara behandlingsalternativ mot just EBV, även om det anses vara svårbehandlat. Även arvsanlag och genetik kan ha en betydande roll över vilka som löper större risk att drabbas
Diagnostik och behandling är viktiga frågor i sammanhanget. Det är viktigt att alla som lider av postinfektiösa tillstånd får tillgång till att diagnostiseras genom salivprov. Likaså är det viktigt att pröva de behandlingar som är allmänt vedertagna vid behandling mot specifikt EBV, exempelvis Valtrex och Valcyte.

Jag ska läsa studien senare ikväll för att se hur stor andel av ME-sjuka respektive frisk kontrollgrupp bär på reaktiverat EBV. Återkommer i den delen.
https://tv4.se/program/nyhetsmorgon/13796989

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Lilly Bergheim

  Hei Mats – sender deg denne linken fra Norge – en dame som var ME-syk/sengeliggende i 14 år fikk kreft – og ble frisk med kreftmedisinen. Det var også stor reportasje med hun på tv.

  https://www.tv2.no/mening_og_analyse/plutselig-ble-tonen-helt-annerledes/15073084/ https://www.tv2.no/mening_og_analyse/plutselig-ble-tonen-helt-annerledes/15073084/

  Hilsen fra Lilly Bergheim

  Gillad av 1 person

 2. K Frohm

  Jag har ständigt tryck, tinnitus och ljud i huvudet pga me. Har fått diagnosen.
  Sängliggande i stort sett hela tiden

  Gillad av 1 person

 3. Richard Nygaard

  Övertygad i mitt fall att EBV ligger bakom. Man brukar ju säga att djävulen sitter i detaljerna. I samband med att jag blev sjuk fick jag flera områden med grupper av flera herpesblåsor i pannan, över ögonlocken, i hårbotten som brände enormt tillsammans med alla andra ME-symtom. Dessa blåsor har återkommit men i betydligt mindre skala vid skov o liknande. Jag hade inte ens haft munherpes före denna attack.

  Gillad av 1 person

 4. Ulrika Westerberg

  Yes! Valaciclovir har definitivt varit mig till hjälp när jag tagit långt mer än vad doktorn kan rekommendera. Nu tar jag l-lysin istället 2 g per dag och det tycks hålla bakslag mindre starka och febern liksom halsont är väck, liksom biverkningar!

  Fö länken fungerade inte
  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon

  Gillad av 1 person

 5. Ulla Gullbärn

  Hej, läste i en artikel att HCL + L-lysin hjälper. Bad därför läkaren om remiss för Gastroskopi, för att mäta saltsyremängden i magsäcken. EFTER undersökningen säger läkaren: vi gör inte det längre! Hur får jag reda på det då? Mycket tacksam för hjälp!

  Gillad av 1 person

 6. gro

  Finnes det link til Fb gruppen?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: