Nytt säkrare borreliatest på gång

Äntligen kan de undermåliga serologitesterna från 80-talet kanske uppgraderas till en mer modern DNA-teknik. Ca 10-15% som drabbas av borrelia drabbas av kvarstående symptom. Idag finns ingen metod att följa upp behandling mer än det kliniska måendet. Sverige har för övrigt världens kortaste behandlingsrekommendationer avseende borrelia. Alla blir inte friska.

https://fsi-sverige.se/nyheter/nytt-sakrare-borreliatest-pa-gang/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

 1. Den senaste skriivningen om kronisk borrelia gjorde smittskyddsinstitutet (nuvarande Folkhälsomyndigheten) för 9 år sedan: ”Laboratoriediagnostik
  av borreliainfektion”.

  Sammanfattning: Kronisk borreliainfektion som varar längre än sex månader
  förekommer som ACA, kronisk artrit eller sen (kronisk) NB. Kronisk BI är mycket
  ovanlig efter antibiotikabehandling. Långvariga besvär (post-Lyme disease
  syndrome, PLDS) drabbar en betydande andel patienter som har
  antibiotikabehandlats för NB, men är inte ett uttryck för en kvarstående aktiv infektion. Vissa forskare hävdar att PLDS, liksom tillstånd av ospecifik
  symptomatologi utan direkt koppling till fästingbett, är uttryck för en kvarstående
  infektion och därför en kronisk BI. Detta har lett till att vissa kliniker erbjuder
  alternativ diagnostik och långvarig antibiotikabehandling, i strid med nationella rekommendationer.

  Denna summsriska text har därför varit styrande i alla år, även för Nationell Center för Vektorburna infektionssjukdomar i Uppsala. Kronisk infektion förnekas inte men anses generellt inte förekomma efter adekvat behandling, dvs behandlingssvikt förekommer inte i Sverige. Däremot när det gäller en mängd andra bakteriella sjukdomar. Därav är det viktigt att få fram ett test som med säkerhet kan påvisa eller avfärda aktiv borreliainfektion. Ett sådant test finns ännu inte validerat inom sjukvården. Serologi kan inte särskilja aktiv eller tidigare genongången infektion.

  Man har tidigare försökt sig på pcr genom dna-analyser i serurm. Men det har då varit svårt att finna kvarstående rester eftersom anktikroppar slår ut bakterierna på några veckor i serum, likaså i cerebrospinalvätskan. Dna har även tidigare varit svårt att finna i ledvätska. Dock vid hudbiopsi där borrelia manifesteras har träffsäkerheten varit relativt hög (71%). Däremot vid så kallad
  Preanalytisk bearbetning av blodprover
  så var det 100% träff. Kan det ha varit denna metod som använts?
  https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0235372

  Vi får hoppas att detta är en förfinad metod som med mer träffsäkerhet kan finna borreliaspår.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: