Abliva visar i studie att energin kan öka hos sjuka

För fem år sedan var jag inne på att ME-sjuka på något sätt har fel i metabolismen vilket orsakar syrebrist på cellnivå. Det resulterar i minskad produktion av energi (ATP) i mitokondrierna. En hypotes var då brist på succinat. Efter mycket googlande fick jag då träff på det svenska företaget NeuroVive (numera heter det Abliva). De hade hypotesen att succinat kunde hjälpa människor med medfödda mitokondriella sjukdomar. Så jag ringde då upp medicinchefen och pratade om detta. Han sade att succinat bidrar till mitokondriernas syretillförsel, men succinat i sig har enormt låg biotillgänglighet varför man måste ha en så kallad prodrug – en föregångare till succinat, dvs något som tillförs kroppen och där ombildas till succinat. Jag frågade då om inte detta kunde vara intressant att även testa på ME-patienter, vilket han höll med om, men att de först måste ha fokus på den patientgrupp de bestänt sig att forska på.

Efter ytterligare några år (2021) fick de faktiskt fram en läkemedelskandidat, som de kallar för NV354. För några dagar sedan presenterade de sin första pilotstudie på råttor, där det tydligen hade god effekt efter att först ha tillfört ett gift som sänkte ”energitillverkningen” rejält, och NV354 visade sig ha god effekt att få igång den igen.

Visst, råttstudier är kanske inte så spännande, men någonstans måste de börja. Så detta tyckte jag var intressant.

Sedan är det nog ingen lösning på själva grundproblematiken med ME, eftersom försämrad metabolism kan bero på så många olika saker (ex: infektion, autoimmunitet), men det kan säkert vara kraftigt symptomlindrande i de fall ME-sjuka har fel på metabolismen och inte kan producera tillräckligt med succinat.

Jag vet att några menar att det kanske också är meningen att kroppen ska tillverka mindre energi när man är sjuk för att skydda kroppens system, varför en separat boostning kan leda till att kroppen blir mer försämrad med falsk energi. Dvs att mixtra med en konsekvens leder inte till att grundproblemet blir löst.

Oavsett om nu inte en prodrug löser ME-problematiken, så kanske det vid eventuellt ökad energi hos ME-sjuka kan visa ytterligare på att metabolismen är negativt påverkad, och det kan då bli fler infallsvinklar för forskare att försöka ta reda på varför.

Från studien:
Det som tillfördes var Natriumfluoracetat, ett metaboliskt gift som systemiskt hämmar trikarboxylsyracykeln (TCA), vilket orsakar energibrist och i slutändan multiorgansvikt. Det kan bl a användas i kemiska vapen… Hämningen av energiproduktionen lindrades framgångsrikt av NV354. https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-022-04589-9#author-information

Abliva har en annan intressant läkemedelskandidat – KL1333 – som de kommit längre med (fas 1 klar och fas 2 ska snart inledas). Den är också intressant då den uppreglerar NAD+.

Tidigare inlägg https://newsaboutdisease.com/?s=NeuroVive

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Se till att din glykokalyx blir frisk så kommer leveranserna av syre till cellerna att fungera. Om du vill veta mer så kan du kontakta mig.

  Gilla

 2. Roger Jansson

  Undrar ändå om inte det här med ”microcurrent therapy” kan vara något för att öka ATP produktionen? Har beställt en men lång väntetid men lovar att återkomma när jag fått och hunnit pröva på mig själv och andra. Lite saxat från en leverantör av produkten:

  ”ATP is the energy-providing molecule required for all metabolic cellular processes – and is essential for pain management and tissue repair. When tissue is repaired, inflammation is reduced. And inflammation is how the body perceives pain. The application of Microcurrent Therapy aims to support the body’s natural repair process and to help it trigger the production of ATP. Simply put, the sooner the body can start a repair, the sooner it can finish. When an injury is repaired faster, there is less chance of recurrence as, due to working with softer tissue, the repair can be stronger.”

  Gillad av 1 person

 3. Anna

  Tack snälla för allt arbete du lägger ner på att samla och göra all denna information lättillgänglig för oss som verkligen vill men inte har möjlighet att själva rota fram den. Jag är så tacksam för att nya forskningsrön och olika studier finns att läsa här, sammanfattat, aktuellt, adekvat och samlat. Tack!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: