1100 patienter per allmänläkare

Bildkälla

Socialstyrelsens rekommenderade nivå är 1100 patienter per allmänläkare. Jag undrar hur en allmänläkare ska kunna klara av att vara fast läkarkontakt till 1100 olika patienter? Östergötland har nu 1500 patienter som delmål. Jag kan nog inte ens namnet på 1100 personer.

Visst, majoriteten som går till vårdcentralen kanske själva vet vilken hjälp de behöver. Och läkarna behöver i dessa fall inte vara Einstein för att lista ut vilka insatser som behövs. Det mesta går på rutin. Men en del behöver så mycket mer hjälp. Multisjuka med många symptom hänvisas nu mer och mer till primärvården. Är det meningen att dessa hårt belastade allmänläkare på den korta tid de får träffa de svåraste fallen ens ska ha möjlighet att remittera dessa multisjuka till rätt specialister? Jag tror inte det. Jag tycker synd om både allmänläkarna och de patienter som slussas omkring i systemet.

Självklart vore det bäst att man samlar kompetensen runt dessa vårdbehövande patienter med multidisciplinära team. Specialistkliniker för postinfektiösa tillstånd behövs i samtliga regioner! Det är mer humanitärt och på sikt mer samhällsekonomiskt då fler sannolikt kan återgå till arbete.

Svårt sjuka människor behöver team omkring sig, där specialisterna diskuterar patienten tillsammans, så kallade läkarkonferenser. Jämför med cancervården.

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2022/11/ostergotland-infor-delmal-pa-1-500-patienter-per-lakare-i-primarvarden/

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

En kommentar

 1. Ammie

  Ja , vad ska man säga. Det är tufft att vara kvinna , ännu tuffare att vara kvinna med flera olika diagnoser såsom Me, Fibromyalgi mm och ständigt bli ifrågasatt . Inte bara av närmaste omgivningen , media , andra välmenande människor som inte har en aning om hur mycket jag kämpar varje dag , det går att stå ut med , dom förstår inte bättre.
  Men att år ut och år in inte bli tagen på allvar när man söker för svåra saker , att bli bortviftad av läkare som inte begriper att ingen människa vill leva med dessa sjukdomar , att jag gör allt ,precis allt för att må bra , prövar allt .
  Det senaste jag hörde var att forskningen kommit fram till att man varit utsatt gör insect om man led av ME .
  Det är svårt och kränkande att få höra .
  Särskilt som jag i sort sett vet när och varför jag har mina sjukdomar .
  Om det varit övervägande män som drabbats hade det funnits specialistkompetens för länge sen.
  Svensk vård är inte jämställd, långt ifrån.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: