Fler specialistkliniker behövs

Enligt Socialstyrelsen fick drygt 35000 patienter diagnosen postcovid under pandemin. 84% hos primärvården och 16% hos specialistvården.

WHO uppskattar att omkring 10 procent av populationen drabbas av postcovid, varför mörkertalet är stort.

Symtombilden vid postcovid innefattar nedsatt funktions- och aktivitetsnivå i frånvaro av andra sjukdomar. Detta överensstämmer med symtombilden vid ME/CFS, även om samsjuklighet med andra diagnoser är vanligt förekommande.

En tidigare uppskattad siffra är att ca 40000 svenskar lider av ME/CFS. Idag sannolikt fler, då många med postcovid sedermera får diagnosen ME/CFS.

Studier har även visat att minst 10% av de som – behandlats – för borrelia har kvarvarande symtom som trötthet samt muskel- och skelettvärk ett år efter diagnos.

Det finns även många andra infektionssjukdomar som har hög risk för kvarstående symptom.

Gemensamt för alla dessa sjukdomtillstånd är att svensk sjukvård saknar förmåga att ge alla dessa hundratusentals patienter adekvata undersökningar och behandlingar, då majoriteten hänvisas till primärvården, där socialstyrelsen rekommenderar 1100 patienter per allmänläkare.

Postinfektiösa tillstånd drabbar fler kvinnor än män. Orsaken är okänd.

Om du eller någon anhörig drabbas, skulle inte du då önska att det fanns tillräckligt många specialistkliniker så att ni fick adekvat hjälp? Fundera gärna på det.

Om Mats Lindström

Jag heter Mats Lindström och min fru är svårt sjuk i ME/CFS sedan 2008. Jag lägger ner en stor tid av min fritid på att försöka finna bra symtomlindring och helst botemedel mot sjukdomen. Det viktigaste i det arbetet tror jag är att synliggöra sjukdomens allvarlighet, att få politiker, forskning och sjukvård, men även allmänheten att förstå vikten av att hjälpa denna patientgrupp som lider oerhört - både av sjukdomen och samhällets okunskap. Min förhoppning är att en biomedicinsk forskning värt namnet kommer igång i Sverige. Jag driver några egna Facebook-grupper där den största heter Databas ME/CFS. Medlemmarna består av både ME/CFS-sjuka och anhöriga från bl a Sverige och Norge. https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_s-xclick&hosted_button_id=REC8VA5SSABBS

 1. Milka Åshlund

  Hej Mats❣️
  Håller helt med dig.
  Hoppas vi kan på nåt sätt påverka sjukvården och politikerna i
  rätt riktning.

  Tänkt på dig och din fru och önskar er snart en bra hälsa
  och bra liv tillsammans.

  Ha en underbar helg ♥️♥️

  Gilla

 2. Ann-Sofie Sundell

  Hej
  Finns det några uppgifter på om Doxycycline 200 mg, 10 dagar har testats vid postcovid/Me/cfs?
  En professor från Kanada menar i sin studie att minst 50% av ME patienterna har rester från Borrelia och där han rekommenderar Doxycycline i kombination med andra preparat. Ca 90% av dessa patienter var mer eller mindre symtomfria ett år senare.

  Mvh Ann-Sofie
  Ingenjör

  Gilla

 3. Roger Jansson

  Ett tips för att stärka immunförsvaret är att ta 1/8-1/4 tesked med bikarbonat i ett glas med vatten/juice på tom mage innan man går och lägger sig. Har själv kört med detta ett tag nu och är väldigt nöjd med resultatet, dock tar jag bikarbonaten med c-vitamin brus + songakoraller och msm pulver. Har dock kört dessa ingredienser tidigare utan bikarbonaten men då märkte jag ingen större skillnad.

  ”Att ta en daglig dos bikarbonat skulle kunna vara ett effektivt sätt att behandla autoimmuna sjukdomar, säger forskare vid Medical College of Georgia i USA: De menar att risken då minskar för destruktiva inflammationer som exempelvis förekommer vid reumatoid artrit.

  På råttorna fann forskarna att de som drack bikarbonatvatten hade färre inflammatoriska celler av den dåliga typen och fler antiinflammatoriska celler. Efter denna upptäckt kallade forskarna in en grupp friska medicinstudenter som fick dricka bikarbonatvatten. De uppvisade liknande resultat och forskarna kunde se att övergången från inflammatorisk till antiinflammatorisk profil skedde överallt i kroppen.” https://www.tf.nu/nyhet/bikarbonat-forbattrar-halsan

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: